De online criminelen maakten video’s waarin het leek alsof een beroemdheid zelf investeerde in crypto. Vervolgens plaatsten ze een advertentie op social media. De beelden zagen er levensecht uit, maar vrijwel elke scène was gemaakt met AI.
Zo ging de cryptobende te werk
De manier waarop de bende te werk ging toont de potentie en tegelijkertijd het gevaar van AI. Zo waren de slachtoffers niet willekeurig gekozen. Algoritmes selecteerden personen die aansloten bij het profiel waar de oplichters naar zochten.
Minstens tweehonderd mensen lieten zich door een ‘beroemdheid’ overtuigen om te investeren in een bepaalde cryptomunt. Om welke cryptocurrencies het precies ging, heeft de Spaanse politie niet bekend gemaakt.
De zwendel kwam aan het licht door een melding van een inwoner van de Spaanse stad Granada. Dit slachtoffer stapte naar de politie nadat hij meer dan 624.000 euro had verloren. Na een onderzoek van ruim twee jaar lukte het de politie om zes leden van de cryptobende op te pakken.
Spaanse politie waarschuwt
Volgens de politie gebruiken oplichters steeds vaker AI bij het maken van advertenties. Daarin staan zogenaamd bekende personen die een bepaalde cryptomunt aanprijzen.
Ook raden ‘bekende gezichten’ soms niet-gereguleerde cryptoplatforms aan, die in werkelijkheid in handen zijn van de criminelen zelf. Bovendien heeft de beroemdheid helemaal niets te maken met de misleidende advertenties.
De Spaanse politie waarschuwt burgers om niet zomaar te investeren in cryptomunten. Doe onderzoek en laat je niet meeslepen door grote beloftes:
De Nationale Politie en de Guardia Civil herinneren burgers eraan hoe belangrijk het is om uiterst voorzichtig te zijn met investeringsaanbiedingen die hoge winsten zonder risico beloven.”
Meerdere aanklachten
De Spaanse politie had de zes verdachten al langer in het vizier. Het gaat om personen tussen de 34 en 57 jaar oud. Tegen de verdachten loopt een aanklacht voor fraude, witwassen en het gebruik van nep-documenten.
Het hoofd van de bende had mogelijk al een ticket naar Dubai geboekt. De oplichter werd opgepakt voordat hij de benen kon nemen. De politie hoopt dat hij meer kan vertellen over het gestolen geld. De zaak loopt nog en mogelijk volgen er binnenkort meer details.
Crypto-oplichting komt vaker voor dan ooit. Met deze drie tips bescherm je jezelf tegen deze vorm van cybercriminaliteit.
Nederland kan nu gratis starten met Kraken Plus: handel €10.000 zonder kosten
Nederlanders kunnen nu 30 dagen gratis crypto handelen bij Kraken – en betalen straks overal met bitcoin. Met Kraken Plus handel je de eerste €10.000 zonder kosten. En binnenkort reken je met Kraken Pay gewoon af met crypto in de winkel of online.
Probeer Kraken Plus vandaag nog gratis uit, en begin gratis.
[primary_button url=”https://kraken.pxf.io/Gmydd9″ text=”Kraken bekijken of aanmelden” target=”_blank” is_highlighted=”true” rel=”no-follow”]