De komst van crypto heeft een nieuwe uitdaging geïntroduceerd voor wetshandhaving: het tegengaan van geld witwassen. Ondanks de transparantie van blockchain-technologie, die elke transactie zichtbaar maakt voor het publiek, blijven criminelen innovatieve methoden ontwikkelen om de herkomst van hun fondsen te verbergen.
Witwaspraktijken in crypto ingewikkelder dan ooit
Volgens een rapport van Chainalysis is er een daling geweest in de hoeveelheid cryptocurrency die wordt gebruikt voor illegale activiteiten. Het rapport, met de naam Money Laundering and Cryptocurrency Report, toonde dat in 2023 er $22,2 miljard aan crypto van illegale adressen naar verschillende diensten werd gestuurd.
Dat is een daling ten opzichte van $31,5 miljard het jaar ervoor. Dit komt door verschillende factoren, waaronder strengere maatregelen tegen crypto mixers zoals Tornado Cash en Sinbad, die zijn gesloten door de Amerikaanse autoriteiten. Ondanks de afname in traditionele witwasmethoden, hebben cybercriminelen hun tactieken aangepast. Een belangrijke verschuiving is de overstap naar cross-chain bridges. Deze technologie stelt gebruikers in staat om fondsen tussen verschillende blockchains te verplaatsen.
Dat maakt het voor wetshandhavers moeilijker om transacties te traceren. Zo gaat volgens de statistieken meer dan 80 procent van de totale geldstromen in witwaspraktijken via meerdere tussenliggende wallets.
Crypto mixers en pricacy coins de grote boosdoeners
De Lazarus Group, een beruchte Noord-Koreaanse hackersgroep, maakt veel gebruik van de genoemde soort mixers. Crypto mixers zijn samen met privacy coins de populairste manier om digitaal je geld te verduisteren. De bekendste mixer is Tornado Cash. Dat is een van de vele diensten die dit jaar een opleving zag in de gebruikersaantallen.
Privacy coins zoals monero (XMR) en zcash (ZEC) liggen deze criminelen ook maar al te goed. Deze munten zijn er op gemaakt dat ze verbeterede anonimiteitsfuncties hebben. Hierdoor wordt het traceren van transacties extreem lastig voor de autoriteiten. Regelgevers, toezichthouders en wetgevers kunnen hier maar weinig aan doen. Uit het rapport van Chainalysis blijkt dat centrale cryptobeurzen verdacht veel gebruikt worden in cryptocriminaliteit. Meer dan de helft van alle illegale fondsen gaat via de grootste crypto-exchanges.
Ook platformen waar gebruikers amper informatie hoeven te verschaffen aan de handelsbeurs zijn logischerwijs populair. Het gaat daarbij om het ontbreken van een verplichte Know-Your-Customer (KYC), waarbij gebruikers onder andere foto’s van een geldig identiteitsbewijs moeten delen om toegelaten te worden tot het platform.
Het bericht Cryptocriminelen steeds slimmer: Politie kan niet bijbenen verscheen eerst op Crypto Insiders.