In onze wereld wordt heel veel gehandeld met allerlei verschillende soorten activa, zoals staatsobligaties, valuta’s en vastgoed. Echter wordt de huidige manier van handelen vaak beschouwd als duur en tijdrovend. De tokenisatie van deze activa zou een mogelijke oplossing kunnen zijn voor deze problemen. En volgens een enkeling zou dit zelfs zo belangrijk kunnen worden dat bedrijven die dit niet gaan doen, al snel achter de feiten aan zullen lopen.
Tokenisatie bespaart kosten en tijd
De Global Head of Institutional Capital van het crypto bedrijf Polygon Labs, Colin Butler, heeft zo zijn eigen visie op de mogelijkheden van tokenisatie. Hij gelooft namelijk dat dit waarschijnlijk dé oplossing is voor institutionele klanten, om kosten en tijd te besparen. Op dit moment zou de situatie dusdanig problematisch worden, dat het steeds moeilijker is voor bedrijven om dit te negeren en niet over te stappen op tokenisatie.
Butler ziet de technologie als een belangrijke mogelijkheid voor grote financiële bedrijven om hun kosten omlaag te brengen. Daarnaast zouden zij ook nieuwe business modellen kunnen opzetten, die met het huidige systeem onmogelijk zouden zijn. De redenen dat dit nu niet kan en met de technologie wel, ligt vooral op het vlak van de hevige concurrentiestrijd en de minimale winstmarges.
Wanneer men zou besluiten om producten te tokeniseren zal dit dusdanig veel kosten besparen dat het voor zowel kleine, als hele grote bedrijven veel voordeel zal opleveren. Daarnaast zal de verwerkingstijd ook flink gereduceerd worden, omdat de producten veel snel kunnen worden uitgewisseld.
30 biljoen dollar aan activa
Volgens de leidinggevende van Polygon Labs zal de toevoeging van activa uit de “echte wereld” een groot kapitaal opleveren voor de crypto markt. Hij verwacht dat deze producten in totaal een waarde vertegenwoordigen van zo’n 30 biljoen dollar. Dit biedt dus veel kansen voor investeerders op de blockchain. Van dit geheel zouden de Amerikaanse staatsschuld obligaties alleen al zo’n 3 biljoen dollar vertegenwoordigen aan het einde van dit jaar. Wanneer men dus zou besluiten om slechts een deel van deze activa te tokeniseren, zou dit al een gigantisch effect hebben op de crypto markt.
Hoewel Butler zeer positief gestemd is, blijkt dat niet iedereen deze mening deelt. Zo laat crypto analist Jamie Coutts van het crypto bedrijf Real Vision weten dat hij denkt dat het niet om 30 biljoen dollar zou gaan. Hij verwacht eerder dat dit bedrag pas in 2030 kan oplopen naar zo’n 1,3 biljoen dollar. Maar de heren zijn het er wel over eens dat ook met dit lagere kapitaal het effect op de markt enorm zal zijn.
Het bericht Crypto’s volgende grote stap: Massale tokenisatie van ‘echte wereld’ activa verscheen eerst op Crypto Insiders.