Een bijzondere stap: cryptocurrency maakt nu officieel deel uit van de agenda van de Communistische Partij in Cuba. In het weekend heeft de Cubaanse regering een voorstel aangenomen om cryptocurrency op te nemen als onderdeel van de “economische en sociale beleidsrichtlijnen van de partij en van de revolutie” tot aan 2026.
Sancties Amerika ontlopen
In Cuba wordt het overheidsbeleid besproken en beslist in massale vergaderingen die worden gehouden door de Communistische Partij van het land. Tijdens het achtste congres van de Communistische Partij van Cuba stelden de aanwezigen verschillende veranderingen voor die tot doel hebben de economie van het land te verbeteren. De Cubaanse economie leidt flink door de economische sancties die door de Verenigde Staten zijn ingesteld.
Cryptocurrency in het vijfjarenplan
De lijst van aangenomen voorstellen zal dienen als een algemene leidraad voor de komende vijf jaar. Een van die doelstellingen is om “vooruitgang te boeken in de studie van cryptocurrency’s in de huidige omstandigheden van de economie”. Eerder was dit idee al besproken door sommige regeringfunctionarissen, maar nu staat het dus officieel vermeld in het nieuwe vijfjarenplan.
Maar wat wil Cuba nu precies gaan doen met cryptocurrency? Dat blijft nog vaag, want de details in het plan zijn schaars. De Communistische Partij van Cuba moet daar nog invulling aan geven.
Zal Cuba het voorbeeld volgen van Venezuela? Dan lijkt niets te gek. Venezuela heeft namelijk al een door de staat ondersteunde cryptomunt ontwikkeld, de Petro. Misschien dat Cuba zich daar ook aan gaat wagen, maar dat is speculeren.
Bitcoin mengt zich in politiek
Bitcoin (en cryptocurrency in het algemeen) is in eerste instantie ontwikkeld als een onafhankelijke digitale valuta. Maar de politiek begint zich steeds meer te mengen in de cryptowereld. Twee weken geleden suggereerde PayPal-oprichter Peter Thiel nog dat China bitcoin kan gebruiken als een financieel wapen tegen de Verenigde Staten.
Ook op kleinere politieke schaal wordt er gekeken naar bitcoin. Zo is Francis Suarez, de burgemeester van Miami, fan van bitcoin en wil hij onder andere ambtenaren uitbetalen en belasting innen in bitcoin.
Ondertussen zijn verschillende landen over de hele wereld begonnen met het verkennen van manieren om digitale valuta te gebruiken om de invloed van de VS op hun eigen economieën te verminderen. Landen als Brazilië, Iran, China, Bermuda, Venezuela en de Marshalleilanden hebben verschillende benaderingen gekozen, variërend van het ondersteunen van de mining-industrie voor cryptocurrency tot het ontwikkelen van soevereine digitale munteenheden. Venezuela is nog een stap verder gegaan en overweegt Bitcoin en Ethereum op te nemen als onderdeel van zijn internationale reserves.
The post Cuba gebruikt cryptocurrency om sancties Amerika te ontwijken appeared first on BTC Direct | Nieuws.