Helaas komt het vaak voor dat bedrijven en instanties het doelwit worden van hackers. Deze hackers gebruiken steeds vaker zogeheten ransomware, ofwel gijzelsoftware, om door middel van een cyberaanval geld van de slachtoffers afhandig te maken. Dergelijke aanvallen kunnen de computersystemen op slot zetten of er wordt belangrijke en gevoelige informatie gestolen. Teleurstellend is het feit dat het losgeld vaak gevraagd wordt in de vorm van cryptocurrencies.
FinCEN rapport
Uit een rapport dat recent is opgesteld door het Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN) in de Verenigde Staten blijkt dat de verbondenheid tussen ransomware aanvallen en bitcoin (BTC) groot is.Het rapport gaat diep in op de relatie tussen ransomware aanvallen en de wereld van cryptocurrencies en de conclusies zijn niet mals.
Het rapport stelt dat FinCEN in 2021 zo’n $5,1 miljard aan bitcoin transacties op het spoor is gekomen die in alle waarschijnlijkheid iets te maken hebben gehad met een ransomware aanval. Volgens het rapport van FinCEN is bitcoin de meest gebruikte manier voor hackers om hun losgeld te eisen. Monero (XMR) staat op de tweede plek.
In het rapport wordt ook dieper ingegaan op de methodes van dergelijke ransomware hackers. Het geeft aan dat deze criminelen vaak op zoek zijn naar manier om compleet anoniem te blijven. Daarom staat monero hoogstwaarschijnlijk ook op de tweede plek. Cryptocurrencies zoals monero en DASH hebben anonimiteit namelijk hoog in het vaandel staan.
Dergelijke privacy cryptocurrencies gebruiken bepaalde encryptietechnieken die ervoor zorgen dat het praktisch onmogelijk wordt om transacties naar een bepaalde persoon te traceren. Voor ransomware hackers met het doel om losgeld te eisen is dit natuurlijk perfect.
Regulatie
Deze ontwikkelingen zijn voor overheden en regulatoren uiteraard een doorn in het oog. Autoriteiten over de hele wereld zien het niet graag gebeuren dat criminelen op deze manier bijna vrij spel krijgen. Het gebruik van cryptocurrencies bij cybercriminaliteit is voor veel van deze instanties dan ook een reden om de wereld van cryptocurrencies verder te reguleren.
Het is ook een van de belangrijkste argumenten voor het opzetten van zogeheten central bank digital currencies (CBDC). Dit zijn cryptocurrencies die worden beheerd door centrale banken van landen en vertegenwoordigen eigenlijk een digitale versie van bestaande fiat valuta. Een significant deel van de crypto gemeenschap ziet dergelijke CBDC’s echter helemaal niet zitten.
The post Analyse: Cybersecurity rapport: Bitcoin (BTC) en Monero (XMR) het vaakst geëist bij ransomware aanvallen
appeared first on Crypto-Insiders.