De Amerikaanse arbeidsmarkt is momenteel aan het instorten, wat niet komt door een recessie of financiële crisis, maar door D.O.G.E van Elon Musk. In de vorige maand werden er maar liefst 172.017 banen geschrapt, aldus gegevens van coachingbedrijf Challenger, Gray & Christmas. Dit is een stijging van 103% ten opzichte van 2024, en brengt het totaal aantal ontslagen dit jaar op 221.812, het hoogste aantal sinds 2009.
De grootste schok kwam door een ongekende stijging van ontslagen bij de overheid. In slechts een jaar tijd steeg het aantal ontslagen in de publieke sector namelijk met 41,311%. Deze cijfers moesten door analisten meerdere keren gecontroleerd worden om er zeker van te zijn dat deze kloppen. Het aantal ontslagen steeg in Washington D.C. alleen al va 60 in 2024 naar 61.795 in 2025, wat een heeft gezorgd voor een economische kettingreactie.
D.O.G.E crasht lokale economie
Ook is de huizenmarkt gecrasht in de hoofdstad, de werkloosheidsaanvragen stapelen zich op en bedrijven die afhankelijk zijn van overheidscontracten gaan failliet. Volgens Challenger, Gray & Christmas was de maand-op-maand stijging van 245% in februari de hoogste sinds juli 2020. Er werd door het bedrijf gewaarschuwd dat deze verliezen, in combinatie met de D.O.G.E.-gerelateerde ontslagen, de Amerikaanse arbeidsmarkt tegen het tweede kwartaal van dit jaar kunnen laten instorten.
Het aantal nieuwe werkloosheidsaanvragen steeg in de laatste week van februari met 22.000 tot 242.00 landelijk. Washington D.C. is de zwaarst getroffen regio waarbij de aanvragen met 26% stegen vanwege D.O.G.E.-ontslagen.
De impact van D.O.G.E.-ontslagen strekt zich verder uit dan alleen de arbeidsmarkt. De rente is de afgelopen zes weken met 60 basispunten gedaald, en hoewel de inflatie hoog blijft, anticipeert de markt al op een neergang. Volgens Julia Pollak, arbeidseconoom, is deze trend ongekend:
“Zelfs tijdens eerdere economische neergangen zagen we geen federale ontslagen op deze schaal. Wat we nu meemaken, kan de arbeidsmarkt jaren terugzetten.”
De crisis ontvouwt zich tegen een achtergrond van Trump’s snel veranderende handelstarieven en de volatiliteit op de crypto- en aandelenmarkten, die het vertrouwen in de economie ondermijnen. Het Witte Huis kondigde op donderdag aan dat het sommige van de 25% tarieven op Mexicaanse en Canadese goederen onder de USMCA zal pauzeren tot 2 april. Economen vrezen echter dat deze heffingen zullen leiden tot hogere prijzen voor consumenten en een tragere economische groei.
De Trump-regering herstructureert ondertussen het federale aanwervingsbeleid, waardoor het moeilijker wordt voor niet-politieke benoemingen om een baan te krijgen. Er zijn meldingen dat het Witte Huis kandidaten screened op loyaliteit aan Trump’s tweede termijnbeleid.
Ook Amerikaanse geopolitieke beslissingen onder druk
Scott Bessent, minister van Financiën waarschuwde dat de sancties op Russische energie mogelijk worden uitgebreid, wat de economische situatie alleen maar zou verslechteren. Daarnaast zijn Europese leiders geïnformeerd dat Trump een Amerikaans-Oekraïens mijnbouwcontract koppelt aan een wapenstilstand met Rusland. Een dergelijke beslissing zou grote geopolitieke gevolgen kunnen hebben.
De importstroom in de VS breekt tegelijkertijd records, met goudhandelaren die massaal edelmetaal naar New York transporteren. Deze onverwachte stijging in goudimporten heeft het Amerikaanse handelstekort vergroot, wat extra druk zet op de binnenlandse markten.
Partick Harker, Philadelphia Fed President, erkende deze risico’s op donderdag en waarschuwde:
“Het vertrouwen van bedrijven en consumenten begint af te nemen, en dat is geen goed teken.”
Op 18 en 19 maart staat de volgende vergadering van de Federal Reserve gepland. Fed-voorzitter Jerome Powell en zijn team zullen bespreken of Trump’s ontslaggolf een renteverlaging noodzakelijk maakt, ondanks hun eerdere standpunt om de rente niet op korte termijn te verlagen.
Het bericht D.O.G.E van Elon Musk is de banenmarkt in de VS aan het vernietigen verscheen eerst op CryptoBenelux.