Een steeds vaker terugkomende term is Dapps, dit staat voor Decentralized Applictations. Maar wat is dit?
Voordat we zelfs maar kunnen begrijpen wat Dapps doen, moeten we bekend zijn met de onderliggende technologie – de blockchain . Eenvoudig gezegd, een blockchain is een grootboek van records die zijn georganiseerd in ‘blokken’ die aan elkaar zijn gekoppeld door middel van cryptografische validatie. Het is een digitale opslag van consensuswaarheid. De sleutel is om te begrijpen dat dit grootboek niet wordt opgeslagen op een gecentraliseerde locatie en ook niet wordt beheerd door een enkele entiteit, vandaar de gedistribueerde-heid. Het blokvalidatiesysteem resulteert in het onomkeerbaar toevoegen van nieuwe transacties en het behouden van oude transacties voor iedereen, vandaar de transparantie en veerkracht. Open-source software die gebruikmaakt van de blockchain-technologie wordt Dapps genoemd.
Definitie van Dapp
Omdat het concept nog in de kinderschoenen staat, is er misschien niet één definitie van wat een Dapp is. Er zijn echter opvallende gemeenschappelijke kenmerken van Dapps:
- Open Source . Idealiter zou het moeten worden beheerst door autonomie en alle veranderingen moeten worden beslist door de consensus, of een meerderheid, van zijn gebruikers. De codebasis moet beschikbaar zijn voor onderzoek.
- Gedecentraliseerd . Alle records van de werking van de applicatie moeten worden opgeslagen op een openbare en gedecentraliseerde blockchain om valkuilen van centralisatie te voorkomen.
- Geïncentiveerd . Validators van de blockchain moeten worden gestimuleerd door ze overeenkomstig te belonen met cryptografische tokens.
- Protocol. De applicatiegemeenschap moet een cryptografisch algoritme overeenkomen om bewijs van waarde te tonen. Bitcoin gebruikt bijvoorbeeld Proof of Work (PoW) en Ethereum gebruikt momenteel PoW met plannen voor een hybride PoW / Proof of Stake (PoS) 5 in de toekomst.
Het Ethereum-netwerk
Hoewel Bitcoin en Ethereum losjes kunnen worden gedefinieerd als Dapps gericht op het oplossen van problemen in de echte wereld, heeft Ethereum een veel groter plan voor ogen.
In de white paper van Ethereum staat dat Ethereum de intentie heeft om een alternatief protocol te ontwikkelen voor het bouwen van gedecentraliseerde applicaties met de nadruk op ontwikkelingstijd, veiligheid en schaalvergroting. Je zou kunnen denken aan Ethereum als, voor het ontbreken van een betere analogie, de Moeder van Dapps. Gewapend met zijn eigen taal, stelt Solidity , Ethereum ontwikkelaars in staat om slimme contacten te vormen met behulp van de Turing-complete Ethereum Virtual Machine (EVM). Met deze tools beschikbaar, ontwikkelden Dapps die echte use cases hebben, variërend van asset management tot resource planning.
Succesvolle Ethereum-gebaseerde Dapps
Golem . Het Golem-project heeft tot doel de eerste wereldwijde markt voor inactieve computermacht te creëren. Met een opmerkelijke marktkapitalisatie van 220 miljoen USD zal Golem in mei de eerste versie, Brass Golem, uitbrengen. Brass Golem zal worden getest op zijn vermogen om CGI-rendering aan te pakken, de eerste use case. Als het duurzaam succesvol blijkt te zijn, kunnen CGI-artiesten computerresources van andere gebruikers huren om een afbeelding sneller te renderen. Op dezelfde manier kan een niet-actieve computer ook taken van andere gebruikers accepteren. In het licht hiervan is het mogelijk dat wrijvingloos delen en poolen van bronnen eerder realiteit is dan we denken.
Augur . Augur wil het concept van voorspellingsmarkten combineren met de kracht van een gedecentraliseerd netwerk om een prognosetool te creëren voor potentiële handelswinsten. Op een marktkapitalisatie van meer dan 200 miljoen USD staat Augur momenteel nog in de bètatest. Uiteindelijk kan het mogelijk echte waarheden in andere toepassingen voeden en zichzelf als de blockchain van feiten vestigen.
Status . Status transformeert uw mobiele apparaat in een licht clientknooppunt op het Ethereum-netwerk en biedt u eenvoudig toegang tot het volledige ecosysteem van Ethereum vanaf elke locatie. Binnen hun messenger-systeem kunnen gebruikers slimme contracten en betalingen naar elkaar verzenden. Uitschakeltijden van servers zijn nu langer een probleem, omdat de app op een peer-to-peer-protocol werkt.