Michael Eisink is al 20 jaar psycholoog en coach. In 2017 ontdekte hij de wondere wereld van bitcoin en sindsdien is hij besmet met de cryptokoorts. In zijn columns bekijkt hij crypto door het oog van een psycholoog.


De feestdagen zijn weer achter de rug en de eerste goede voornemens zijn alweer gesneuveld. Tijd om over te gaan naar de orde van de dag nu het leven de normale gang van zaken weer heeft aangenomen. Het nieuwe jaar zal hopelijk een extra stuk crypto-adoptie teweeg gaan brengen. Hoewel Bitcoin (BTC) alweer zijn veertiende verjaardag vierde afgelopen 3 januari illustreert dit tegelijkertijd dat de adoptie van de grootste cryptomunt geen sinecure is.

Nieuwsgierig naar Bitcoin, maar voorzichtigheid heerst

Er is al veel gezegd over de adoptie van crypto op dit platform. Hoe komt het dat de cultuuromslag zo lang op zich laat wachten? Broedend op deze vraag denk ik plots terug aan een intrigerend stukje film dat ik een aantal jaren geleden op de kliniek met een groep cliënten bekeek en doorsprak. Het stukje film laat een stam zien die afgesloten leefde in de jungle, ver weg van de ‘moderne’ maatschappij en voor het eerst oog in oog staat met witte mensen. Het is duidelijk dat de stam aanvankelijk zeer op zijn hoede is en voorzichtig op de witte mannen afloopt.

Wanneer de lichte persoon beweegt, neemt het stamhoofd een angstige vechthouding aan. Hij staat klaar om zich te verdedigen tegen de nukken van wat hij als een spook moet hebben gezien.

Bekijk hier het uiterst interessante stukje videomateriaal voordat je verder leest.

De parallel met de Bitcoin adoptie kan hier niet gemist worden. Hoewel de inheemse stam nieuwsgierig is en zich afvraagt wat de aanwezigheid van de witte personen (met het rare apparaat met het glazen oog) voor vreemd fenomeen is, overheerst lange tijd angst, achterdocht en voorzichtigheid.  Het lijkt bijna een eeuwigheid te duren voordat de stam de rivier overgestoken is.

De kennismaking die na de fysieke nadering volgt, is voor beide partijen een angstaanjagend tafereel.

Aanvankelijk is het stamhoofd schrikachtig en houdt hij zijn bijl in de aanslag. Met doodsangst raakt hij de licht gekleurde mensen aan waarna hij werkelijk terugdeinst. Uiteindelijk wint de nieuwsgierigheid en interesse het van de angst en wint de inheemse stam langzaam maar zeker aan vertrouwen. Zij beginnen zich te beseffen dat er niets gevaarlijks aan het nieuwe fenomeen te ontdekken is. De angst neemt steeds verder af en uiteindelijk beseft de stam zich dat het contact met de witte mensen voordelen heeft. Er wordt hen een aantal lucifers overhandigd, die lijken erg handig te zijn! Nu zij de lichtgekleurde mensen wat langer aanschouwen, blijken zij veel meer voorspelbaar te zijn dan ze op het eerste gezicht hadden gedacht. Ook blijken zij helemaal niet bedreigend of gevaarlijk te zijn.

Gewenning aan de angst

Op dit filmmateriaal wordt treffend geïllustreerd hoe een nieuw fenomeen ontvangen wordt door een groep mensen. Langzaam maar zeker vindt gewenning aan de angst plaats en ontstaat normalisatie van het nieuwe fenomeen. In de gedragstherapie wordt dit fenomeen ‘habituatie’ genoemd en volgt dit proces onderstaande curve:

Bitcoin en andere cryptovaluta zijn nu nog geen normale fenomenen. Helaas is de gemiddelde moderne stam wat minder snel over zijn angst heen dan de inheemse stam. Hoe lang denk jij dat het nog gaat duren voordat de moderne stam, in het hier en nu, compleet gewend is geraakt aan de wereld van crypto?

The post Analyse: De angst voor Bitcoin: een culturele omslag met parallellen uit de jungle
appeared first on Crypto-Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!