In de wereld van technologische vooruitgang is er één innovatie die steeds luider klinkt in de echo’s van de digitale revolutie: blockchain. Het is niet langer alleen een de technologie achter crypto. Het is de kracht die de manier waarop we handelen, organiseren en zelfs denken zal transformeren.
De toekomst van blockchain lijkt niet alleen helder, maar ook onvermijdelijk. Een sterke quote van crypto-ondernemer Brock Pierce vat aankomend betoog goed samen: “De blockchain gaat ons leven meer veranderen dan het internet deed.”
Blockchain is meer dan alleen crypto
Jij en ik kennen de blockchain als dé technologie achter crypto. De technologie staat oorspronkelijk bekend als het fundament van cryptocurrency zoals bitcoin (BTC). Echter heeft de digitale techniek zich ontwikkeld tot een veelzijdige tool met een breed scala aan toepassingen.
Andrew Space van Glass Bead Consulting zei eerder dit jaar nog: “Van alle opkomende technologieën is blockchain de minst spannende, maar wel de meest potentieel impactvolle op de samenleving.”
En daar sluit ik mij volledig bij aan. Ik er heilig van overtuigd dat de blockchain onmisbaar wordt in ons dagelijks doen en laten. De term ‘blockchain’ is binnenkort niet langer meer een buzzword. We bespreken drie hoofdredenen:
Transparantie en veiligheid
Blockchain staat bekend om zijn transparantie en veiligheid. Elk apparaat in een blockchain-netwerk behoudt een identieke kopie van de database. Als er een verschil optreedt tussen de kopieën, wordt dit meteen opgemerkt en wordt de transactie geweigerd.
Dit waarborgt de integriteit van de gegevens en maakt het vrijwel onmogelijk om fouten te maken of te frauderen. Alle computers op het netwerk controleren constant de integriteit van de gegevens en zorgen ervoor dat ze consistent blijven. Dit is iets wat de veiligheid van de technologie garandeert, wat naar mijn mening hard nodig is het te kunnen integreren in de maatschappij.
Hoe kunnen we de blockchain integreren in de hedendaagse samenleving? Ik leg het je uit.
Een praktisch voorbeeld van deze technologie wordt gezien in het (door)verkopen van tickets in de evenementenbranche. Bedrijven zoals het Nederlandse GUTS Tickets gebruiken blockchain om eerlijke ticketverkoop te waarborgen. Guts streeft ernaar een einde te maken aan exorbitante prijzen op de secundaire markt door te voorkomen dat tickets boven hun oorspronkelijke prijs worden doorverkocht.
Tevens gaan zij ticketfraude tegen door blockchain-functies waardoor tickets nooit dubbel kunnen worden verkocht. Deze voordelen van blockchain blijven vooralsnog veelal onbenut blijven. Iets wat in de nabije toekomst steeds meer gebruikt zal worden in mijn ogen.
Grensoverschrijdende toepassingen
De blockchain kan een essentiële rol spelen in de moderne wereld van digitale informatieoverdracht en gegevensbeheer. Als het aan mij ligt zo snel mogelijk. De veilige en efficiënte overdracht van gegevens wordt in vele sectoren een steeds crucialer aspect.
Blockchain staat bekend om zijn vermogen om op een veilige en transparante manier gegevens over te dragen en te beheren. Dit is iets wat niet alleen een leuke vooruitgang is, maar in mijn optiek ook doorslaggevend.
Blockchain elimineert de noodzaak van tussenpersonen, waardoor gegevensuitwisseling veiliger en transparanter wordt. Bij traditionele methoden is er veel meer risico’s op fraude en ongeautoriseerde toegang, omdat daar wel een tussenliggende partij nodig is. Denk bijvoorbeeld aan de overdracht van patiëntengegevens in de zorg.
Want ook in de gezondheidszorg krijgt de ruggengraat van crypto een steeds groter aandeel. Een groot bestaand probleem in de zorg is het overdragen van patiëntengegevens tussen verschillende zorgverleners. Door de strenge privacywetgeving loop je als patiënt vaak tegen het probleem aan dat je bij meerdere zorgverleners je medische behoeften opnieuw moet aangeven.
Met behulp van blockchain kunnen medische dossiers echter snel en veilig worden bijgewerkt en gedeeld tussen zorgverleners. Dit verbetert niet alleen de kwaliteit van de zorg, maar vermindert ook de kans op (menselijke) fouten. Door de blockchain kunnen alle betrokken artsen altijd beschikken over de meest actuele en nauwkeurige patiëntinformatie, wat de efficiëntie van de zorgverlening ten goede komt. Een revolutionaire ontwikkeling dus, mits grootschalig toegepast.
Decentralisatie
Ik heb het al een aantal keer benoemd, maar de decentralisatie van de blockchain is wellicht wel het meest imposante aspect van de technologie. Met blockchain daarentegen wordt het concept van een centrale autoriteit volledig omzeild.
In een traditioneel systeem is er vaak een centrale autoriteit die verantwoordelijk is voor het beheren en valideren van gegevens. Dit brengt echter risico’s met zich mee, waarbij een storing of aanval het hele systeem kan verstoren. En dan heb ik het nog niet eens over de beruchte handel in persoonsgegevens.
Zo wordt identiteitsbeheer vaak gedaan door overheden of bedrijven. Dit kan leiden tot veiligheidsrisico’s, aangezien gegevens op één centrale locatie worden opgeslagen en kunnen worden blootgesteld aan hackers of misbruik door de instantie zelf.
Denk eens aan een gedecentraliseerd stemsysteem tijdens verkiezingen. In een gedecentraliseerd stemproces worden de stemmen van kiezers opgeslagen op een blockchain, waardoor het onmogelijk wordt om stemmen achteraf te wijzigen of te manipuleren.
Elke stem wordt geverifieerd door de blockchain waardoor de integriteit van het proces te allen tijde wordt gewaarborgd. In traditionele stemsystemen zijn er vaak zorgen over fraude, manipulatie en gebrek aan transparantie. Deze bezorgdheid kan allemaal worden weggenomen door de blockchain.
Wat houdt ons tegen?
Bij alle genoemde redenen voor succes van de blockchain rijst bij mij de vraag: waarom gebeurt dit niet al? Het kan zo onwijs veel zorgen wegnemen. Van fraude en manipulatie tot de kans op menselijke fouten en ongeautoriseerde toegang. Het kan verschillende processen gestroomlijnder kunnen laten verlopen, in vrijwel elke sector die we kennen.
Om antwoord te geven op de vraag: er heerst nog een té groot taboe op de cryptotechniek. Wanneer deze angst in de loop der jaren eindelijk gaat afnemen, is het in mijn ogen een kwestie van tijd voordat we de blockchain in ons dagelijks leven zullen terugzien.
Zodra dit gebeurt, zal de blockchain zijn ware potentieel onthullen en een fundamentele rol spelen in de transformatie van onze samenleving. Blockchain is geen technologie van de toekomst; het is de technologie van vandaag die ons morgen zal leiden.
Het bericht ‘De blockchain gaat ons leven meer veranderen dan het internet’ verscheen eerst op Crypto Insiders.