Crypto en blockchains worden pas gebruikt door 1% van de wereldbevolking. De groei is echter exponentieel en dat is een succes dat de huidige blockchain-systemen niet aankunnen. Je ziet dit doordat systemen te traag of te duur worden (gas fees) of doordat ze zelfs helemaal uitvallen. Als blockchain de andere 99% van de wereldbevolking wilt bedienen zal het over moeten op iets nieuws.
In deze blog onderbouw ik waarom we op iets anders over gaan en welke evolutie ons te wachten staat.
Waarom we over moeten op iets anders
Een belangrijk doel van blockchain-technologie is ervoor zorgen dat de 1,7 miljard mensen die op dit moment geen bankrekening hebben toegang gaan krijgen tot het financiële verkeer. Dit wordt ‘banking the unbanked’ genoemd en zou zorgen dat die 1,7 miljard, net als wij, toegang krijgt tot de economie en data van de wereld. Dat doel kan niet behaald worden met systemen die niet snel of goedkoop genoeg zijn als er wordt opgeschaald. Immers als een transactie meer dan 1 dollar kost zal het slechts voor een derde van de wereld in beperkte mate toegankelijk zijn. Veel transacties op de blockchain zijn zelfs nu al duurder.
Huidige blockchain systemen kunnen niet doorontwikkelen
Even een vergelijking. Blockchain-systemen lijken een beetje op de Google-play-store/App store. Het zijn een soort basislagen waarop programmeurs applicaties kunnen bouwen. In dit geval is de Google Play store/App Store de blockchain zelf, en de applicaties de Dapps (Decentralized Apps) die erop gebouwd worden. Dit bouwen gebeurt letterlijk op de onderste laag van een blockchain (de basislaag). Deze basislaag bevat de regels die bepalend zijn voor de blockchain. Met de blockchain programmeren (schrijven) we nieuwe regels in het internet. Je kan er als programmeur hierna lagen opbouwen. Deze lagen zullen echter altijd moeten voldoen aan de regels van de basislaag. Dit houdt een blockchain veilig maar maakt het uiteraard moeilijk hem door te ontwikkelen.
Blockchain trillema
Dit trillema bevat drie aspecten: 1 veiligheid, 2 decentralisatie en 3 schaalbaarheid. Vooral het opschalen zorgt voor veel blockchains voor problemen. Bitcoin wordt te sloom, Ethereum te duur of valt zelfs uit. Er zijn veel manieren bedacht om dit schaalbaarheidsprobleem op te lossen. Vaak door te valideren data anders te verpakken zoals het opstapelen, samenvoegen, opknippen en met elkaar vermengen van datablokken voor transport. Hierbij komt vaak het probleem om de hoek kijken dat dit ten koste gaat van de veiligheid van het verzenden van deze data. Hoe meer handelingen je met de data verricht hoe groter de kans op diefstal of beïnvloeding (hacks).
Te veel dataverkeer
Je kan je het probleem bij opschalen voorstellen als een groeiende groep data die over een snelweg moet en bij het controlepoortje begint vast te lopen. Zowel het controlemechanisme van Proof of Work (PoW) en Proof of Stake (PoS), die bij de huidige blockchains worden gebruikt, bieden geen oplossing voor een stroom data bij de toekomstige omvang. Overigens heet de wijze waarop data gecontroleerd wordt bij blockchain-technologie geen controle maar validatie. Deze validatie gebeurt doordat een heleboel computers of doordat at random gekozen computers op hetzelfde moment data en de waarde daarvan op dezelfde manier beoordelen en de transactie (overgang) ervan op de blockchain schrijven. Het feit dat al de computers op hetzelfde moment dezelfde beoordeling maken en beschrijven heet consensus. Maar zoals beschreven, dit systeem zit aan de max van zijn kunnen.
De oplossing
De oplossing is mogelijk een directed acyclic architecture (DAG). Een DAG maakt namelijk gebruik van een heel ander consensus mechanisme. DAG is geen blockchain zoals Bitcoin (BTC) of Ethereum (ETH) waarbij blocks achter elkaar worden geplaatst. DAG is eerder een (spinnen)web van knooppunten (blokjes) die allen gelijktijdig met elkaar kunnen communiceren en een rol spelen in de validatie van data die verzonden wordt. Datatransacties komen dus niet achter elkaar zoals in een ketting (blockchain) maar worden gekoppeld aan verschillende blokjes die in een netwerk zijn geplaatst. Bij nieuwe transacties worden automatisch nieuwe knooppunten aangemaakt waardoor het systeem organisch groeit. Door deze groei wordt het DAG systeem niet alleen groter, het wordt ook automatisch sneller en veiliger. Er zijn namelijk meer knooppunten die gaan helpen.
Zelfreinigend systeem voor de veiligheid
Het DAG-netwerk gebruikt proof of reputable observation (PRO). PRO is een score die knooppunten krijgen van state channels (bedrijven) op het netwerk. Ieder state channel houdt in de gaten of er legitieme bedrijven gebouwd worden op het DAG netwerk. De score van de state-channels met een hoge score wegen zwaarder dan die met een lage score. Zo zorgen de gebruikers (state-channels) van het netwerk DAG dus voor zelfreinigend vermogen. Eventueel slechtere bedrijven zullen hun invloed in het systeem verliezen.
Alle data van de hele wereld
DAG beweert als beschreven dat ze door de organische groei sneller, veiliger en goedkoper kunnen worden. Ze claimen zelfs dat ze oneindig schaalbaar zijn. DAG heeft met zijn eerste versie van het netwerk laten zien dat er letterlijk binnen 1 seconden 6.000 transacties plaats kunnen vinden. Het main-netwerk gaat live over twee maanden en het is interessant te volgen wat er dan gebeurt. Zijn ze inderdaad oneindig schaalbaar? Ze zeggen al het dataverkeer van de hele wereld aan te kunnen. Dat is een hele grote claim. We gaan merken of het zo is.
Communiceren met alle data van de wereld
Naast dat ze alle data beweren aan te kunnen beweert DAG een oplossing te hebben voor de vertaalslag voor alle verschillende blockchain. Dit is belangrijk want een van de grootste problemen bij blockchain vandaag de dag is dat je allerlei data eilandjes van verschillende systemen hebt gekregen. Het overzetten van data of crypto van het een naar het andere systeem heeft veel nadelen. Zo kan het kan technisch ingewikkeld zijn, onveilig zijn of via een brug gebeuren die niet decentraal is. Hier kunnen verliezen of hacks door plaatsvinden.
Een stapje verder
Bij DAG beweren ze een methode te hebben gevonden waarmee ze kunnen communiceren met alle blockchain en zelfs met alle datavormen van de wereld! Ze zijn dus niet alleen gebonden aan blockchain-netwerken maar kunnen worden gekoppeld aan het fenomeen data zelf. Ze hebben een soort vertaalmachine die zodra je data over hun netwerk trekt automatisch de vertaling naar hun eigen netwerk maakt. Ze hoeven dus niet, zoals andere systemen, een vertaalmachine op het netwerk van een andere partij te laten plaatsen. Ze zeggen data van de bron te kunnen trekken en deze vertaalt automatisch op hun eigen systeem.
Dit geldt voor alle soort data. Zodra dus iets met data te maken heeft zou je dat op het DAG-netwerk kunnen plaatsen en beheren. Je kan alle vormen van data dan op een decentrale manier, met de waarde ervan ingebouwd, tot je beschikking hebben. Je kan het bezitten, opslaan, verwisselen, versturen of verhandelen met een ander persoon. Hoewel ik mijzelf al bovenstaande nog niet helemaal kan bevatten weet ik een ding wel. Als DAG zijn claims waar kan maken zou dat een revolutie zijn.
Leer meer over de weg naar financiële vrijheid
Wil je meer lezen over beleggen, financiële vrijheid en FIRE? Bekijk dan onze website en volg me op Instagram.
Ben je geïnteresseerd in een FIRE-masterclass en wil je leren beleggen met minder stress, waardoor je meer tijd over hebt? In onze FIRE-masterclass helpen we je aan kennis die je nodig hebt voor een plan naar financiële vrijheid. Gebruik bij het aanmelden kortingscode CRYPTOINSIDERS voor €25 korting.
The post Analyse: De blockchain kan zijn succes niet aan, zijn vervanger staat klaar
appeared first on Crypto-Insiders.