Wie al een langere tijd in de crypto zit kan zich waarschijnlijk nog wel de enorme run van Bitcoin herinneren in 2013.
Ben je later in crypto gestapt, zoals de meesten in het laatste kwartaal van vorig jaar en eerste kwartaal dit jaar, dan moet je eens even naar de onderstaande chart kijken. In 2013 werd er ook al gesproken over de Bitcoin bubble. Echter bestaat er ook een term “marktcyclus”, hier gaan we verder in dit artikel op in. Na enorme run heeft Bitcoin bijna een jaar lang in een neerwaartse trend gezeten.
Snel vooruit naar de markt van vandaag, Bitcoin begon weer heel langzaam met een run die begon in medio November 2016. Vanaf dit moment is Bitcoin langzaam begonnen met klimmen en eindigde in December 2017 met een enorme run in November dat jaar. Net zoals we deze eerder gezien hebben in 2013/2014.
Wat word er bedoeld met een marktcyclus?
Over het algemeen hebben we het dan over een tijdsperiode tussen twee hoogtepunten of dieptepunten. In de aandelenmarkt bestaan ook deze cyclussen en lopen over meerdere jaren. De onderstaande afbeelding toont de cyclus van de Amerikaanse aandelenbeurs door de geschiedenis heen, te beginnen met de Grote Depressie in 1929 tot op de dag van vandaag.
De laatste bekende dieptepunten van de cycli waren in 2000 en 2008. De welkbekende dot-com bubbel en de vastgoedcrash. Ligt de NASDAQ weer dicht bij de piek? Zoals je kan zien zie je een patroon, “markten nemen de trap op en gaan weer met de lift naar beneden”. Dit ook voor alle andere financiële markten waaronder ook de crypto-markt.
Wat verschilt tussen de aandelenmarkten en de crypto markt is de volatiliteit. Hoewel een scherpe dagelijkse beweging van NASDAQ wordt beschouwd als 1-2%, kan Bitcoin, die wordt beschouwd als de meest stabiele crypto-valuta en het basisvermogen, dagelijks meer dan 10% dalen (en met 17% stijgen, en omgekeerd). En dit wordt als gebruikelijk gedrag beschouwd. Ook is de crypto mega gevoelig voor FUD.
De 10 fases
Iedereen heeft het bovenstaande plaatje wel voorbij zien komen in de cryptochannels en forum’s. Vele deden er lacherig over Echter worden hier 10 fases van een marktcyclus weergegeven. De chart is gemaakt door Karen Bennett.
Fase 1: Hoop
‘Hoop’ is het eerste teken van herstel na de fase ‘het serieuze ongeloof’ (zie stap 10 – laatste in de cyclus). De markt vertoont positieve signalen voor een nieuwe bull-run. Beleggers zijn echter nog steeds voorzichtig. Kleine bedragen worden geïnvesteerd.
Fase 2: Optimisme
Optimisme definieert de tweede fase waarin prijzen stijgen als nieuw kapitaal wordt geïnvesteerd. Deze fase wordt bereikt wanneer de markt vele maanden in een aanhoudende opwaartse trend is geweest. De markt heeft positieve vooruitzichten en daarom investeren veel beleggers comfortabel in dit stadium geld.
Fase 3: Geloof
Naarmate de tijd verstrijkt, verandert het optimisme in geloof. Deze fase van ‘overtuiging’ wordt gedefinieerd als een van de eerste tekenen van een bullmarkt. Beleggers zoeken nieuwe kansen in de markt.
Fase 4: opwinding
Zoeken naar alternatieve investeringsopties kan een goed idee zijn als je weet wat je doet. Mensen raken gemakkelijk verstrikt in het gevoel dat ze blij zijn als ze willekeurige projecten selecteren omdat ze geloven dat er niets fout kan gaan. Het is belangrijk om je opwindende niveau bij te houden, want overexcited is een duidelijk teken voor het sluiten van een positie.
Fase 5: Euphoria
Het einde van een enorme run wordt bepaald door euforie. Menselijke emoties nemen het over, niets kan ons nu stoppen mentaliteit. Het zijn allemaal pumps en niks kan er fout gaan, kleuren van de lambos zijn al uitgekozen. Er is maar één richting en dat is naar de maan. Mainstream media brengt nieuws uit over de bull-markt, en u krijgt de “ontmoet de nieuwe jonge miljonairs” -artikelen.
Fase 6: Zelfgenoegzaamheid
In dit stadium stagneert de bull-run als niet aan de hoge verwachtingen van de mensen wordt voldaan. De eerste tekenen van een omkeermarkt beginnen op te duiken. Dit is een zeer gevaarlijke fase, omdat mensen denken dat de fase van zelfgenoegzaamheid slechts een korte pauze is voordat de bull-run doorgaat. Veel beleggers zijn slecht voorbereid op de opkomende marktomkering.
Fase 7: Angst
Ten slotte worden mensen zich ervan bewust dat deze bull-run niet voor eeuwig kan doorgaan. Ze zien dat de markt omkeert en waarde en geld verliest. De angst om te verliezen laat handelaren de realisatie van een verlies vertragen, wat vervolgens in veel grotere verliezen resulteert.
Fase 8: Ontkenning
De waarde van uw beleggingen blijft echter dalen en veel beleggers weigeren te verkopen in de hoop op een nog grotere correctie naar boven. Beleggers handelen defensief omdat ze ervan overtuigd zijn dat ze hun geld verstandig hebben geïnvesteerd.
Fase 9: Paniek
De markt blijft dalen omdat een bearmarkt de nieuwe realiteit is geworden. Beleggers proberen hun geld te sparen door hun beleggingen wanhopig te verkopen, omdat ze bang zijn alles te verliezen. Vaak zien we een grote uitverkoop gebeuren in paniek.
Fase 10: Depressie
Mensen verliezen alle hoop en hun geloof in de bestaande marktomstandigheden. De markt bevindt zich op het laagste punt in de huidige cyclus (zoals later zal worden opgemerkt). Hier beginnen stabilisatie en consolidatie opnieuw te bouwen. Deze fase kan heel lang duren.
In welke marktcyclus zitten we nu?
Niemand weet het zeker en we kunnen alleen schatten. Op dit moment lijkt het alsof we ons tussen het stadium van woede en depressie bevinden. Zoals eerder vermeld, hebben we een grote correctie gehad van het $ 20K-gebied naar $ 6.000. We verwachten dat de prijs een tijdje stabiel of licht negatief zal blijven. Is dit over het algemeen positief? Ja absoluut. Het gevoel van euforie heeft de blockchain technologie de ruimte ingeschoten. De depressie zal heel wat onnodige projecten weg vagen en ruimte creëren voor de sterkere echte projecten die hier blijven.