Het financiële systeem staat tegenwoordig wereldwijd onder streng toezicht. Criminelen kunnen daardoor minder makkelijk hun ding doen, maar het dwingt ze ook om creatieve oplossingen te verzinnen voor hun illegale praktijken. Zo ook de terroristenorganisatie ISIS, die net als veel andere louche organisaties crypto gebruikt.
ISIS houdt crypto inzamelactie
Dat schrijft TRM Labs in een onderzoeksrapport. Het blockchain-analysebureau heeft bewijs dat ISIS-leden in Tadzjikistan, Indonesië, Pakistan en Afghanistan hun bezigheden hebben gefinancierd met cryptocurrencies. Bijna alle malafide transacties die TRM heeft waargenomen vonden plaats met Tethers stablecoin USDT op de Tron (TRX) blockchain. Dat is bovendien steeds vaker het geval, meldt het bedrijf.
Het geld is voornamelijk afkomstig van fondswervingen. Soms gaat het om projecten die direct voor ISIS geld zoeken, waarbij zelfs lokale crypto exchanges worden gebruikt als donatiepunt. Maar soms wordt het geld opgehaald met een scam, waarbij een goed doel dient als dekmantel. Zo werden de hevige aardbevingen in Turkije en Syrië begin 2023 gebruikt als reden om kapitaal op te halen bij nietsvermoedende donateurs.
Ook versturen ze het geld vaak in delen, elk vaak ter waarde van zo’n 10.000 Amerikaanse dollar. Zo vallen ze minder snel op voor wetshandhavers en voor onderzoeksbureaus als TRM Labs. De opgehaalde coins worden vooral gebruikt om soldaten te rekruteren.
ISIS niet de enige kwaadwillende crypto-gebruiker
De organisatie gebruikt dergelijke crypto-fundraisers omdat het onderhevig is aan vrijwel wereldwijde sancties. Het kan dus nergens een gereguleerde bankrekening openen, waardoor het moet uitwijken naar alternatieven.
ISIS klinkt misschien als een uitzonderingsgeval, maar dat is het niet. Zo werd begin deze maand bekend dat ook militairen in Rusland financieel gesteund worden met dergelijke campagnes. Niet alleen Oekraïne wordt namelijk gesteund door mensen buiten overheden, ook de kant van Rusland kent zijn aanhangers.
Daarnaast wordt er ook in 2023 nog gehackt in crypto-land. 2022 was voor hackers een record. Het eerste kwartaal van dit jaar was rustiger, maar in het tweede kwartaal zijn hackers een stuk actiever geworden.
The post Analyse: De duistere kant van blockchain: ISIS gebruikt veelvuldig crypto
appeared first on Crypto-Insiders.