Afgelopen dagen stond de cryptowereld vooral in het teken van de fusering van drie grote AI-cryptocurrencies, SingularityNET (AGIX), Ocean Protocol (OCEAN) en Fetch.ai (FET). De drie AI-cryptoprojecten willen hun cryptomunten fuseren tot één cryptomunt genaamd Artificial Superintelligence (ASI). Hoe is deze fusering ter sprake gekomen en wat moet je doen als jij één van deze cryptomunten bezit? Crypto Insiders zocht alles voor je uit.

Wat zijn de SingularityNET, Ocean Protocol en Fetch.ai cryptoprojecten?

SingularityNET is in 2017 opgericht door computerwetenschapper dr. Ben Goertzel en dr. David Hanson. Het is een AI-project dat met behulp van blockchaintechnologie een decentrale AI-marktplaats wil bouwen. Op de lange termijn wil het project overgaan tot opensource-AGI (Artificial General Intelligence). Hiermee streeft SingularityNET ernaar om toegang te krijgen tot en te begrijpen van de enorme hoeveelheid informatie en kennis die online beschikbaar is.

Ocean is een open source protocol gebouwd op de Ethereum blockchain. Het laat gebruikers data delen en verhandelen op een veilige manier zonder de tussenkomst van centrale personen. Binnen het protocol kan er met datatokens toegang verkregen worden tot datadiensten. Deze tokens kunnen gekocht worden met Ocean en stelt houders ook in staat om deel te nemen aan het bestuur.

Fetch.ai is een gedecentraliseerd machine learning blockchain-netwerk gericht om mensen, apparaten en diensten met het Internet of Things (IoT) te verbinden. Het project creëert tools en een geschikte infrastructuur met kunstmatige intelligentie om een gedecentraliseerde digitale economie te ondersteunen en te ontwikkelen.

Het ontstaan van de fusering 

Op 27 maart kondigden de drie AI-cryptoprojecten de fusering aan, oftewel het samenwerken onder één naam. Het doel is naar eigen zeggen om de grootste onafhankelijke speler in AI-onderzoek en AI-ontwikkeling te creëren genaamd The Superintelligence Alliance.

In een verklaring schrijft Fetch.ai het volgende:

“Het AI-veld versnelt zich in een enorm tempo, waardoor stil blijven staan geen optie is. Door de samenwerking kunnen ze overgaan tot kunstmatige superintelligentie, waar AI-systemen presteren op boven menselijk niveau en effectief kunnen werken met alle mensenkennis die er bestaat. Een voordeel van kunstmatige superintelligentie is dat ze niet door personen gecontroleerd mogen worden en daarom alleen gedecentraliseerd kan opereren.”

De fusering brengt volgens de drie partijen vaardigheden en expertise mee van alle drie de AI-cryptoprojecten: Fetch.ai’s geavanceerde autonome AI-agenten en blockchain-infrastructuur, SingularityNET’s rijke research and development-erfgoed op het gebied van AI-ontwikkeling en AI-integratie en de expertise op het gebied van het delen van gegevens en genereren van inkomsten komt vanuit het Ocean Protocol.

Wél aangekondigd, nog niet (helemaal) officieel 

Twee van de drie AI-cryptoprojecten gaan binnenkort bestuursvoorstellen over de fusering indienen bij hun betreffende gemeenschappen. De gemeenschappen van FET en AGIX moeten stemmen over het voorstel voor de tokenfusie. Vanuit de OCEAN gemeenschap is er geen stemming nodig, aldus Ocean Protocol via X.

Tot nu toe is de verwachting dat de stemmingen op 2 april 2024 beginnen en eindigen op 7 april 2024, waarbij alle voorstellen op 16 april klaar zullen zijn. In lijn met de verwachting wordt de fusering goedgekeurd door de verschillende gemeenschappen van FET en AGIX.

The Superintelligence Alliance krijgt bij goedkeuring een nieuw, gemengd bestuursraad die volgens een X-bericht van Ocean Protocol als volgt eruitziet:

  •       Humayun Sheikh (Fetch.ai) – Voorzitter
  •       Ben Goertzel (SingularityNET) – CEO
  •       Trent McConaghy & Bruce Pon – vertegenwoordigen Ocean Protocol
  •       Janet Adams – vertegenwoordigt SingularityNET

Samenvoeging van de cryptocurrencies

Indien de bestuursvoorstellen worden goedgekeurd zal de naam van de FET-token, de reservevaluta van The Superintelligence Alliance, omgezet worden in de Artificial Superintelligence (ASI)-token. Het is dan mogelijk om FET in te ruilen voor ASI, tegen een 1:1-verhouding.

Daarnaast worden er nog eens 1,48 miljard ASI-tokens bij gemaakt, waarbij 867 miljoen ASI-tokens worden toegewezen aan AGIX-houders en 611 miljoen aan OCEAN-houders. Hierdoor komt het totale aanbod van ASI-tokens op 2,63 miljard.

Tokenhouders van Ocean Protocol ontvangen 0,433226 ASI per OCEAN-token en tokenhouders van SingularityNET ontvangen 0,433350 ASI per AGIX-token. De wisselkoers staat vast en zal dus ook nooit meer aangepast worden.

Wat moet je doen als je FET bezit?

Wanneer je FET-tokens op een exchange bezit, worden deze automatisch gelabeld als ASI-tokens. Jij hoeft hier niks voor te doen.

Beheer jij de FET-tokens offline of in een hardware wallet, dan moet je even goed opletten. Binnenkort verschijnt er een tokenwisselmechanisme waar gebruik van gemaakt kan worden. Het is vanaf dat moment mogelijk om FET in te ruilen voor ASI, tegen een 1:1-verhouding.

Dit mechanisme is al getest en gecontroleerd, maar er moet nog een officieel akkoord gegeven worden om dit ook daadwerkelijk te gaan gebruiken. Houdt de officiële kanalen van de drie AI-cryptoprojecten hiervoor in de gaten wanneer het beschikbaar komt. Ook Crypto Insiders houdt je hier uiteraard van op de hoogte.

Wat moet je doen als je OCEAN/AGIX bezit?

Wanneer je OCEAN-tokens en/of AGIX-tokens op een exchange bezit, worden deze automatisch omgezet in ASI-tokens. De drie AI-cryptoprojecten zullen een samenwerking aangaan met elke exchange om een soepele conversie te garanderen. Raak dus niet in paniek, wanneer je OCEAN-tokens en/of AGIX-tokens niet meer in je wallet ziet. Je moet hiervoor alleen even de andere token, genaamd ASI, zoeken om je bezittingen zichtbaar te krijgen.

Let wel goed op dat je geen stortingen doet van OCEAN- en/of AGIX-tokens na een conversie. De exchanges verwijderen na de conversie de tickers OCEAN en AGIX. Wanneer je dit toch doet, kunnen de drie AI-cryptoprojecten niet garanderen dat de tokens beschikbaar zijn of alsnog omgezet kunnen worden naar ASI-tokens. Het is dus belangrijk om zelf in de gaten te houden of er mededelingen of aankondigingen zijn gedaan over de conversie.

Bezit je OCEAN- of AGIX-tokens offline of op een hardware wallet, dan kun je ze inwisselen tegen een vaste wisselkoers voor de ASI-token. Tokenhouders van Ocean Protocol ontvangen 0,433226 ASI per OCEAN-token en tokenhouders van SingularityNET ontvangen 0,433350 ASI per AGIX-token.

Het tokenwisselmechanisme is voor onbepaalde tijd beschikbaar, dus niet te haasten. Dit is vooral interessant voor bezitters die hun tokens hebben vergrendeld voor een lange tijd. Ook voor deze groep is het tokenwisselmechanisme op het moment van schrijven nog niet beschikbaar. 

Houd goed de website van de exchange die je gebruikt in de gaten. Zij zullen hier, mits de fusering wordt goedgekeurd, meer informatie delen.

De eerste, grote fusie ooit in cryptoland 

Eerder zijn er wel cryptocurrencies geweest die een naamsverandering hebben doorgevoerd. Zo veranderde Antshares zijn naam in NEO. De reden van de naamsverandering was bedoeld om de internationale acceptatie en herkenbaarheid van de projecten te vergroten. NEO zou een meer universele en gemakkelijk te onthouden naam zijn dan Antshares.

Maar nog nooit eerder zagen we in de cryptowereld dat drie cryptoprojecten gefuseerd werden en onder één token verder gingen. Het zou dus een primeur zijn, wanneer alle bestuursvoorstellen goedgekeurd worden, dat FET omgedoopt gaat worden in ASI en dat OCEAN en AGIX geconverteerd worden tegen de vaste conversieprijzen om zo ook een ASI-token te vormen.

Wat zal de fusering doen met de prijsverwachting?

AI is nieuw en spannend, waardoor investeerders massaal op de AI-tokens duiken. De afgelopen tijd stegen dan ook veel AI-tokens naar ongekende hoogtes.

Daarnaast deelden onze analisten onlangs een voorspelling van een opwaartse beweging voor de cryptomunt Fetch.ai (FET). Met een prijs van boven de $5 dollar zou dit een indrukwekkende stijging zijn, waar het nu nog op $3,18 staat.

Belangrijk om te weten dat dit artikel geen financieel advies is. Beleggen in de nieuwe token ASI kan risico’s met zich meebrengen. Raadpleeg dus altijd een adviseur bij het maken van financiële beslissingen.

Welke stappen moet je nu zetten? 

Nu je aan het einde van dit artikel bent gekomen, vraag je jezelf misschien toch af wat je op dit moment moet doen om je beleggingen in een van de drie munten veilig te stellen? Vooralsnog hoef je niks te doen, behalve het afwachten van officiële updates vanuit een van de drie projecten. Ook Crypto Insiders brengt je uiteraard op de hoogte als er nieuwe ontwikkelingen, mededelingen of aankondigingen zijn omtrent de fusering.

Het bericht De grote fusie van 3 grote crypto: dit is wat je moet weten én doen verscheen eerst op Crypto Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!