De Metaverse - Toekomstideaal of slechts een verhaal?

Als je tech CEO’s als Mark Zuckerberg of Satya Nadella erover hoort praten, is de metaverse de toekomst van het internet. Of het is een videospelletje. Of misschien is het een extreem ongemakkelijke, nog slechtere versie van Zoom? Het is moeilijk te zeggen waar de Metaverse ons zal brengen. Wat is de metaverse precies en hoe is Meta van plan hier het grote geld mee te verdienen? Alphastocks heeft het voor je uitgezocht!

Wat is de Metaverse eigenlijk?

Tot op zekere hoogte is praten over wat de “Metaverse” betekent een beetje zoals een discussie voeren over wat “het internet” betekende in de jaren 70. De bouwstenen van een nieuwe vorm van communicatie waren in aanbouw, maar niemand kon echt weten hoe het internet eruit zou zien. Dus hoewel het internet de wereld voor altijd heeft veranderd, is niet elk idee van hoe dat eruit zou zien waar.

In het algemeen omvatten de technologieën die deel uitmaken van de Metaverse zowel virtuele realiteit (VR) als augmented reality (AR). Het is echter niet zo dat je uitsluitend via VR of AR de Metaverse kan gebruiken. Een virtuele wereld, zoals Fortnite of GTA, zijn toegankelijk via pc’s of spelconsoles en kunnen ook metaversaal zijn. In de Metaverse heb je o.a. een digitale economie waar gebruikers goederen kunnen maken, kopen en verkopen. Wat er allemaal mogelijk is in de Metaverse is op dit moment voor iedereen vooral gokken en fantaseren.

Meta Platforms mega-fees

Volgens MarketWatch is Meta Platforms (FB) van plan om een groot deel van de verkoop op hun metaverse platform te nemen. Volgens een Facebook blog post gepubliceerd op 18 april, zal het bedrijf sommige makers van Horizon Worlds toestaan om goederen te verkopen op het metaverse platform, dat uiteindelijk ook NFTs zal omvatten. Meta zou echter ongeveer 47,5% van elke transactie nemen. Dat is inclusief een “hardware platform vergoeding” van 30% voor de verkoop via de Meta Quest Store, waar het apps en games verkoopt voor zijn virtual reality headsets. Horizon Worlds zal daarbovenop een vergoeding van 17,5% vragen.

Meta’s kosten voor de verkoop van virtuele activa op Horizon Worlds zijn flink hoger dan Apple aan ontwikkelaars in rekening brengt in haar App Store. Mark Zuckerberg, CEO van Meta en andere leidinggevenden van Meta hebben eerder kritiek geuit op Apple voor het in rekening brengen van een vergoeding van 30% aan ontwikkelaars voor in-app aankopen via de App Store.

In november zei Zuckerberg dat zijn bedrijf ging proberen om Metaverse-makers te helpen om Apple’s (hoge) App Store-vergoeding te vermijden.

“Terwijl we bouwen voor de metaverse, richten we ons op het creeëren van mogelijkheden voor makers om geld te verdienen met hun werk. De 30% kosten die Apple rekent op transacties maken het moeilijker om dat te doen, dus we zijn ons abonnementenproduct aan het updaten zodat makers nu meer kunnen verdienen.”

Meta’s probleem

De toekomst van Meta Platforms gaat er heel anders uitzien dan hun verleden. Het mega-bedrijf kende een decennium van snelle groei omdat het platform elk kwartaal meer gebruikers aantrok. Met het groeiende aantal gebruikers stegen ook de inkomsten, aangewakkerd door adverteerders die bereid waren miljarden dollars te betalen voor toegang tot consumentengegevens. Het bedrijf wordt nu geconfronteerd met hevige concurrentie en flinke tegenwind in de adverteerders sector.

Meta investeert miljarden dollars in de zogenaamde ‘Metaverse’. Het bedrijf moet geld verdienen aan de Metaverse om te kunnen slagen, maar met vergoedingen die oplopen tot 47,5% kan het moeilijk zijn om ontwikkelaars ervan te overtuigen inhoud te creëren voor Horizon Worlds. Het bedrijf zou kunnen beslissen om de vergoedingen te verlagen voor de wereldwijde uitrol van Horizon Worlds om meer ontwikkelaars aan te trekken.

Meneer Zuckerberg gelooft zo sterk dat de volgende generatie van het internet de Metaverse is; een nog vaag en theoretisch concept waarbij mensen zich door verschillende virtuele en augmented reality-werelden bewegen, dat hij bereid is er veel geld aan uit te geven. Zo veel dat de uitgaven vorig jaar opliepen tot meer dan 10 miljard dollar en deze zullen de komende jaren alleen maar stijgen.

In wezen vraagt de heer Zuckerberg werknemers, gebruikers en investeerders om vertrouwen te hebben in hem en zijn Metaverse visie. Dat is een grote vraag voor iets dat het bedrijf de komende jaren miljarden zal kosten en dat misschien wel nooit tot bloei zal komen.

Beginnen met beleggen?

Als je wilt beginnen met beleggen heb je een betrouwbare en goedkope broker nodig! De meeste aandelen kun je tegen lage kosten kopen bij DEGIRO of Bux Zero.

Dit artikel is geschreven door AlphaStocks. Wil je jouw beleggingen en spreiding (crypto, aandelen en edelmetalen) beter kunnen tracken? Neem dan een kijkje op AlphaStocks.nl Naast het feit dat je jouw investeringen gratis kunt tracken, lees je er ook uitgebreide aandelen analyses en diverse blogs!

 

The post Analyse: De Metaverse – Toekomstideaal of slechts een verhaal?
appeared first on Crypto-Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!