Mainstream finance zoals de banken zijn niet de grootste fans van cryptocurrency. Hoewel sommige belanghebbenden in de sector het immense potentieel van blockchaintechnologie voor wereldwijde financiering hebben geïdentificeerd, werpen velen nog steeds een grillige blik op Bitcoin en zijn soortgenoten.

In een verklaring van de divisiedirecteur van de Nederlandse Centrale Bank, (DNB) Petra Hielkema, zei ze dat cryptocurrencies geen geld is. Ze geloofde ook dat consumenten risico lopen als ze ze kopen. Maar de Nederlandse topbank heeft geen plannen om een verbod op crypto’s zoals Bitcoin op te leggen. Hielkema zei verder:

Als iets als geld behandeld wil worden, moet je het kunnen uitgeven, sparen en berekenen. Dingen worden echter niet vaak gekocht met cryptocurrencies, het is te volatiel voor besparingen en de waarde ervan wordt uitgedrukt in echt geld. We beschouwen het dus niet als geld als zodanig.

 

Wopke Hoekstra, de Nederlandse minister van Financiën, vond dat er een radicale aanpak moest komen om de risico’s van cryptocurrencies in te dammen. Hij stelde een Europese en internationale aanpak voor om het risico dat gepaard gaat met de digitale valuta te bestrijden. Een andere methode die Hoekstra overweegt, is een verbod om zich te richten op gewone consumenten die risicovolle financiële producten kopen.

De minister van Financiën wil ook k gesprekken voeren met creditcardmaatschappijen. Dit is om consumenten te waarschuwen voor het risico van het kopen van cryptocurrencies op krediet. Transparantie rond de handel in digitale valuta’s krijgt speciale aandacht. Hij hoopt dat dit kan worden bereikt met de nieuw geïntroduceerde anti-witwaswetgeving. Recent onderzoek heeft aangetoond dat een half miljoen Nederlandse huishoudens virtuele valuta bezitten.

We hebben de afgelopen drie jaar met de technologie geëxperimenteerd en hebben vier prototypen ontwikkeld. De experimenten hebben aangetoond dat de systemen nog niet in het Nederlandse betalingsverkeer kunnen worden geïntegreerd, maar er zijn ‘mogelijkheden voor in de toekomst, met meer innovatie. Lees verder