´To defy´ betekent ´trotseren´. Da´s toeval natuurlijk maar laat dat toch net zijn wat de DeFi sector doet tegenover de traditionele bankenwereld. Een prominent iemand in de cryptowereld, Teeka Tiwari, is ervan overtuigd dat hierin de grootste groei zal plaatsvinden, in de komende jaren. Want lenen, sparen en beleggen, dat kunnen Decentralized Finances nu al zoveel beter dan die banken. Eén probleem nog wel, voeg ik er dan zelf aan toe, als party pooper, en dit kan een reusachtig probleem worden ook: nog niks van deze gedecentralizeerde finananciën is gereguleerd. Ik noem het dan ook nog het Wilde Westen van Cryptoland. Het is Bitboy Crypto die Teeka het woord geeft, de meest bekeken YouTuber als het over digitale munten en cryptobeleggen gaat (1,1 miljoen abonnees!)

FUD

Teeka Tiwari runs Palm Beach Confidential, een crypto-adviesdienst, waarvoor meer dan 160 medewerkers de beste coins en tokens uitzoeken. Wie al langer in de cryptowereld zit, zoals Teeka zegt, heeft het al zo vaak gehoord en meegemaakt. Elon Musk die pro en dan weer contra bitcoin is; China dat de mijners het leven zuur maakt… Er zijn al zoveel correcties geweest – en zwaarder dan die van mei-juni 2021 – en toch is bitcoin steeds weer opgeveerd. Opgeveerd om vervolgens nog veel hoger te gaan. Wat we vandaag meemaken is dus het zoveel geval van FUD, dixit Tiwari: Fear, Uncertainty, and Doubt. In het Nederlands: ‘Angst, Onzekerheid en Twijfel’. Sinds de institutionelen aan boord zijn is het een heel ander game, heet het dan. Dat kan, dat kan, maar toch… Nooit tevoren werden álle mijners het land – China – uitgedreven. Nooit eerder werd bitcoin als zo slecht voor het milieu gezien. Iemand schrijft me net nog: ´De Miljardairs zijn machtiger dan de overheden. Laten zij nu 60% (?) van de Bitcoin in handen hebben. Dus ik denk het komt wel goed…´ Is dat zo? Zijn miljardairs machtiger dan overheden?

Sta me toe…

Ik durf dat betwijfelen. Nooit eerder stond bitcoin zo in de weg van wat komen gaat – de CBDC, central bank digital currency. Ook: die DeFi sector is in no time heel fors gegroeid, maar net het ongereguleerd-zijn is de Achilleshiel. Er gaan geen twee weken voorbij of je hoort van miljoenen die van de ene op de andere dag verdwijnen. Maart 2021: ´Binance Smart Chain ‘copykat’ project loses $31 million in possible rugpull´.  April 2021: ´A Binance Smart Chain Uniswap clone, Uranium Finance, lost $50 million in tokens early Wednesday morning in an exploit. The attacker took advantage of a vulnerability that has been present in Uranium’s v2 contracts since the exchange upgraded over a week ago.´ En láát DeFi dan nog de traditionele bankenwereld uitdagen, stuk voor stuk terrein winnen, veroveren – wat heeft de gewone man en vrouw in de straat daar aan? Die begrijpen hier allemaal geen snars van hoor – ik begrijp het zelf maar voor de helft. Zij hebben dan nog maar gehoord van ´bitcoin´ en verder gaat ´t helemaal niet. Idem dito de retail investor, de kleine cryptobelegger en trader. Die heeft een blik die meestal niet verder reikt dan drie weken. 

Advies van een cryptomiljonair

Teeka Tiwari – multimiljonair – mag dan wel aanraden: ´kopen en vergeten. Zie dit als een investering voor vier-vijf jaar.´  En: ´nooit in de geschiedenis van financiën bestond er een waarde, een belegging, die zoveel heeft opgebracht als bitcoin. Telkens is BTC met vijftig, zestig en zelfs tachtig procent gedaald, om daarna steeds sterker terug te komen en telkens wanneer je dat niet verwacht.´ Ja, dat klopt allemaal wel, maar wie durft dit aan, kopen-en-vergeten? Ik moet toegeven: ik krijg toch steeds grotere twijfels, en zal niet nalaten dit ook uit te brengen. Het klinkt misschien heel pessimistisch, maar kijk hoe de grootste cryptobeurs ter wereld, Binance, links en rechts aangevallen wordt. Is het via de cryptoplatformen dat men cryptobeleggen gaat tegenwerken? Via de traditionele banken? Om een voorbeeld te geven, dat mij tot diep nadenken stemt. Eerst was het een Britse bank die klanten verhindert om geld over te maken naar Kraken en Binance. Dan waren er de ´tijdelijke problemen´ met geld overmaken via iDEAL naar Binance. Vandaag vernemen we dat de gigant geen klanten meer uit de Canadese procincie Ontario bedient wegens´Following New Compliance Update´…

Beide zijden van de cryptomedaille

En niet alleen dat, maar ook vandaag komt er onfraai nieuws uit Japan: ´Japan’s Financial Services Regulator Issues Binance Warning. The Financial Services Agency said Binance isn’t registered to do business in the country´. Het lijkt allemaal nog niet op een georchestreerde aanval op deze grootste cryptobeurs, maar de feiten zijn de feiten. Misschien zie ik het al te pessimistisch in, maar ik meen me te herinneren dat ik tegenover lezers (Cryptonieuwsbrief.nl) en abonnees (De Crypto Belegger) al meermaals waarschuwde. Dat ik niet alleen maar het positieve belicht heb in de respectievelijk afgelopen maanden en jaren, maar steeds eveneens oog had voor het negatieve. Dat is vandaag niet anders en dus ook geen trendbreuk. Een van de komende dagen, misschien morgen al, belicht ik een bijzonder, opmerkelijk ´feit´ dat tot hoop stemt. Stay tuned!

The post Analyse: De toekomst van bitcoin: optimisme versus pessimisme (of is het realisme?) 1/2
appeared first on Biflatie.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!