De Dogecoin Foundation is hard aan het werk om via de Starlink satellieten van het SpaceX van Elon Musk offline transacties mogelijk te maken. Het idee is om met goedkope en betrouwbare radiotechnologie (HF/LoRaWAN) in combinatie met het satellietnetwerk van Starlink de infrastructuur te bouwen voor internetloze Dogecoin transacties.
Mocht de Dogecoin Foundation erin slagen om het netwerk met radiotechnologie te gebruiken, dan kan dat voor mensen in afgelegen gebieden een uitkomst zijn. In de eerder aangehaalde aankondiging spreekt de stichting over 1,7 miljard banklozen die straks in theorie de mogelijkheid hebben om hun bankzaken via Dogecoin te regelen. Dogecoin wordt hiermee niet de eerste blockchain die je zonder internetverbinding kunt gebruiken.
De Bitcoinsatelliet van Blockstream
Het Blockstream van Adam Back heeft het in 2017 voor elkaar gekregen om de Bitcoin blockchain naar een lokale node te downloaden zonder internetverbinding. Blockstream kwam destijds met dit idee om het netwerk extra weerbaar te maken. In theorie kan Bitcoin hiermee zelfs zonder het internet overleven en kunnen mensen up-to-date blijven met de blockchain.
Het gros van de mensen draait geen eigen node, maar het is voor Bitcoin wel wenselijk dat zoveel mogelijk mensen dit doen. Alleen met een eigen node is het namelijk mogelijk om volledig voor jezelf te verifiëren of alles op het netwerk volgens de regels verloopt. Als je geen eigen node draait, dan vertrouw je in principe dat andere mensen dit voor jou doen.
Hoe werken de satellieten van Blockstream?
Blockstream heeft op verschillende plekken op de wereld zogenaamde grondstations gebouwd waar ze een volledige node van de Bitcoin blockchain op bijhouden. Deze grondstations versturen de data van de blockchain naar een aantal geosynchrone satellieten. Dit zijn satellieten die op een vaste plaats boven de aarde zweven omdat ze meedraaien met de rotatie van de aarde.
De satellieten zenden vervolgens de data van de nodes van Blockstream terug naar aarde. Iedereen die zich binnen het dekkingsgebied van de satellieten bevindt kan daarna met een satellietschotel en een USB-ontvanger de blokken van de blockchain binnenhalen. Dat klinkt allemaal heel spannend, maar in principe is het al mogelijk om voor 100 euro de apparatuur aan te schaffen die je hiervoor nodig hebt.
Grote ontwikkelingen voor Dogecoin
Terug naar dogecoin, want daar gebeuren momenteel interessante dingen. Naast de offline-transacties waarmee de stichting het netwerk overal ter wereld toegankelijk wil maken is het ook bezig met een nieuwe wallet. Via de zogenaamde Gigawallet is het volgens het team voor iedereen op aarde mogelijk om een non-custodial dogecoin wallet te creëren. Dit is een wallet waarmee de munten volledig in het beheer van de eigenaar blijven.
De eerste stappen zijn gezet met het creëren van een zogenaamde ‘regionale hub’ door Michi Lumin van dogecoin. In deze testzone is het team momenteel bezig om de eerste radiotransacties te versturen. De eerste succesvolle radiotransacties moeten over een afstand van ongeveer 240 kilometer plaatsvinden in dit testgebied. Het lijkt erop dat 2022 een belangrijk jaar gaat worden voor de adoptie van dogecoin. Radiotransacties zijn in theorie een oplossing die dogecoin naar een hoger niveau tillen.
The post De volgende grote ontwikkeling voor Dogecoin: offline transacties met Starlink van Elon Musk appeared first on BTC Direct | Nieuws.