Er bestaan binnen de wereld van cryptocurrencies voornamelijk twee soorten crypto-exchanges: de centrale exchanges (CEX), zoals bijvoorbeeld Bitvavo en Binance, en de decentrale exchanges (DEX), zoals Uniswap en Pancakeswap. Vooral de laatste soort wordt steeds vaker gebruikt, dat blijkt uit nieuw onderzoek van de grote Amerikaanse bank Citigroup.
DEX vs. CEX.
Afgelopen donderdag publiceerde de bank een nieuw rapport waarin zij het gebruik van verschillende exchanges twee jaar lang onder de loep namen. De conclusie van het rapport is duidelijk. De decentrale exchanges zijn bezig met een flinke inhaalslag ten opzichte van de centrale exchanges, dat meldt CoinDesk.
Het grootste verschil tussen een DEX en een CEX is het feit dat een decentrale exchange niet wordt beheerd door een centrale partij. Dat betekent dat alle transacties tussen verschillende personen plaatsvinden zonder tussenpersoon. In plaats daarvan kunnen gebruikers met elkaar handelen door middel van complexe algoritmes.
DEX’s bieden daarnaast ook verschillende manier om extra geld te verdienen, zoals dividend aan tokenhouders en de mogelijkheid om fondsen zelf te bewaren. Als de handelsbeloningen zijn inbegrepen hebben deze exchanges over het algemeen ook veel lagere handelskosten dan platforms zoals Coinbase Pro, voegde Citi eraan toe.
Regulatie en veiligheid
Een van de belangrijkste redenen waarom DEX’s een opmars aan het maken zijn is volgens Citigroup het feit dat overheden over de hele wereld met strenge regulatie komen voor traditionele centrale exchanges.
Het is vandaag de dag vrij normaal dat een nieuwe gebruiker eerst bijvoorbeeld extensieve know-your-customer procedures moet doorlopen voordat hij of zij gebruik kan maken van het handelsplatform. Niet iedereen zit hier natuurlijk op te wachten en bij decentrale exchanges is dit meestal niet het geval.
Daarnaast is de gecentraliseerde aard van CEX’s een doorn in het oog voor sommige handelaren en investeerders. Als je hier je tokens in bewaring hebt staan dan betekent dat feitelijk niet dat deze tokens ook daadwerkelijk jouw eigendom zijn. Mocht een exchange failliet gaan, zoals we dat onlangs zagen bij crypto-leendienst Celsius, dan bestaat er een kans dat je kunt fluiten naar je geld.
Al deze zaken zorgen er volgens Citigroup voor dat het gebruik van een DEX enorm populair is geworden onder crypto gebruikers.
The post Analyse: Decentrale exchanges worden steeds populairder, aldus Citigroup
appeared first on Crypto-Insiders.