defi hack

Sinds de opkomst van de DeFi wereld in de afgelopen jaren is het een gewild slachtoffer gebleken voor criminelen. In totaal is er in 2019 voor zo’n $ 285 miljoen aan tokens op het Ethereum netwerk buitgemaakt. 

Messari rapport is heel duidelijk

Crypto research bedrijf Messari windt er geen doekjes omheen. DeFi protocollen zijn in 2019 een gewild slachtoffer gebleken voor criminelen. Via hacks en andere exploits wisten criminelen voor hondenden miljoenen buit te maken. Hierbij werd vaak gebruik gemaakt van de regels in de protocollen zelf. Kleine foutjes of onvoorziene factoren werden uitgebuit dit gebeurde op grote schaal.

In totaal bedraagt de gestolen crypto uit de DeFi wereld ongeveer 0,65% van al het geld dat op het Ethereum netwerk is opgeslagen. Flash loans zijn de meest gebruikte methode gebleken voor het stelen van tegoeden. Hierbij werd misbruik gemaakt van tijdelijke fouten bij het ophalen van de crypto prijzen via een oracle.

Over het algemeen wordt er minder geld gestolen in de crypto wereld. Dit is goed nieuws, want dat betekent dat er meer mensen bewust bezig zijn met hun veiligheid. Geen of weinig geld op exchanges laten staan, je private keys niet laten slingeren en die zeker nergens invoeren op het internet. Hierdoor wordt het steeds minder interessant voor hackers om zich te richten op de crypto markt.

Bij een DeFi project heb je echter te maken met protocollen en deze worden geschreven door mensen. Worst case scenario is dat er een fout in een van de protocollen zit die misbruikt kan worden door een hacker. Dit hebben we gezien in de early days van Ethereum met de DAO hack. Toen werd er voor kapitalen gestolen en dit resulteerde in een hard fork voor Ethereum.

Niet alleen op de Ethereum chain worden DeFi projecten gemaakt. Ook op de Binance Chain en vele anderen wordt naar hartelust ontwikkeld. Het is goed om na te denken over deze beveiliging van de protocollen voordat je bijvoorbeeld begint met Yield Farming. Het project kan de juiste intenties hebben, maar zodra er een foutje in het protocol staat kun je direct alles kwijtraken zodra dit ontdekt wordt. 

Waar je bij Bitcoin zeker weet dat er geen misbruik gemaakt kan worden van de protocollen is dit bij de nieuwe projecten nog niet altijd duidelijk. Een protocol met weinig tranascties werkt vaak wel, maar de echte stress-test komt vaak pas zodra er voor miljarden op het netwerk verzonden wordt. 

Laat nooit te lang je geld op een DeFi protocol staan als dit niet nodig is. Ook in dit geval ben je beter af met een hardware wallet

Het artikel DeFi wereld populair slachtoffer hackers verscheen als eerst op CurrentCrypto.nl.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!