Het onderzoeksteam van Deutsche Bank heeft een analyse van stablecoins gepubliceerd, wat een levendige discussie in de financiële sector heeft ontketend. De analyse richt zich specifiek op Tether’s USDT en de potentiële risico’s die hun werkwijze met zich meebrengt.
In de studie werden 334 koppels van traditionele valuta sinds 1800 onderzocht, waarbij slechts 14% stabiel bleek te zijn gebleven. Dit roept twijfels op over de levensvatbaarheid van stablecoins zoals USDT, die proberen hun waarde aan traditionele valuta te koppelen, zoals de Amerikaanse dollar.
Moeten we ons zorgen maken over een mogelijke ineenstorting van USDT?
Reactie van Tether op rapport Deutsche Bank
Stablecoins, met name USDT, spelen een cruciale rol in de cryptomarkt. Ze bieden handelaren een stabieler bezit in een markt die geplaagd wordt door schommelingen. De marktkapitalisatie van USDT is gestegen tot boven de 100 miljard dollar en overtreft vaak de dagelijkse handelsvolumes van Bitcoin.
Het rapport van Deutsche Bank zet echter vraagtekens bij de stabiliteit en transparantie van Tether’s praktijken. De analisten verwijzen naar eerdere problemen met toezichthouders, die de betrouwbaarheid van Tether al ter discussie stelden.
In 2021 kreeg Tether een boete van 41 miljoen dollar van de Commodity Futures Trading Commission en trof het een schikking van 18,5 miljoen dollar met de procureur-generaal van New York. Deze straffen waren het gevolg van misleidende verklaringen over de toereikendheid van hun reserves.
Deze incidenten onderstrepen de aanhoudende twijfels over de financiële ruggengraat en de algehele geloofwaardigheid van Tether.
De analisten van de bank benadrukken dat gekoppelde valuta’s die het historisch gezien wel redde, gesteund werden door sterke reserves, een hoge mate van vertrouwen genoten en streng werden gereguleerd. Volgens hen missen veel prominente stablecoins juist deze eigenschappen. De dramatische mislukking van TerraUSD van Terraform Labs en zijn zustertoken Luna, die 40 miljard dollar wegvaagde van de cryptomarkt, is een voorbeeld van de potentiële instabiliteit.
Bovendien wijst het rapport op de dominante positie van Tether in een markt die gekenmerkt wordt door speculatieve praktijken en een gebrek aan transparantie. Deze monopoliepositie en de twijfelachtige nalevingsgeschiedenis kunnen bredere risico’s vormen voor het hele crypto-ecosysteem.
JPMorgan, een andere bank, uitte in februari ook al zijn zorgen over de groeiende dominantie van Tether’s USDT. Volgens DefiLlama heeft USDT een marktaandeel van meer dan 69% in de stablecoinmarkt.
Tether blijft optimistisch
Ondanks deze uitdagingen blijft Paolo Ardoino, de CEO van Tether, optimistisch.
“De marktdominantie van Tether kan een ‘nadeel’ zijn voor concurrenten, waaronder de banksector die soortgelijke successen nastreeft. Maar het is nooit een nadeel geweest voor de markten die ons het hardst nodig hebben. We hebben altijd nauw samengewerkt met toezichthouders wereldwijd om hen te informeren over de technologie en hen te adviseren over hoe ze hiermee om moeten gaan”, aldus Ardoino.
Verder overweegt de VS regulering voor stablecoins en de Europese Unie is van plan om de Markets in Crypto-Assets Regulation (MiCA) halverwege dit jaar in te voeren. Deze wetgevingswijzigingen kunnen een grote invloed hebben op de nalevings- en operationele standaarden voor uitgevers van stablecoins zoals Tether.
Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus
Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans met deze exclusieve aanbieding! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.
Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!
Het bericht Deutsche Bank luidt alarm over werking Tether’s stablecoin verscheen eerst op Newsbit.