De Bitcoin koers staat al maanden onder druk en langzaam beginnen mensen het vertrouwen in de bullmarkt te verliezen. Vanaf Q1 2024 begon plotseling de inflatie weer op te lopen in Amerika, waardoor de centrale bank zijn renteverlagingen moest uitstellen. Deze week eindigden we opnieuw met sterke macro-economische data voor Amerika en dat lijkt bearish voor Bitcoin.
Gratis Financiële Nieuwsbrief Ontvangen?
Wil jij eenvoudig op de hoogte blijven van alle belangrijke ontwikkelingen in de financiële wereld en meer leren over de economie?
Abonneer je dan gratis op mijn nieuwsbrief De Geldpers.
Ruim 2.000 mensen gingen je voor!
Elke maandag en donderdag krijg jij alles wat je moet weten over de financiële markten rechtstreeks in jouw mailbox.
Amerikaanse economie sterker dan verwacht?
Bitcoin heeft een zwakkere Amerikaanse economie nodig. Die zwakte zou in theorie de opwaartse druk achter de inflatie wegnemen, waardoor de Federal Reserve de ruimte krijgt om de rentes te verlagen.
In het kader daarvan was afgelopen vrijdag een slechte dag voor Bitcoin. Vrijdag werd namelijk bekend dat zowel de industrie als de dienstensector in de Verenigde Staten sterker zijn dan verwacht.
Ik heb het dan over de zogenaamde Purchasing Managers Index (PMIs), enquêtes waarin inkoopmanagers van de grootste Amerikaanse bedrijven een inkijkje in hun business geven. Stuk voor stuk kwamen deze hoger binnen dan verwacht.
Daar komt bij dat de Atlanta Federal Reserve voor Q2 2024 een schatting van +3,0% geeft voor de economische groei. Dat zou een behoorlijke stijging betekenen ten opzichte van de +1,3% van het eerste kwartaal van dit jaar.
Ondanks dat je mensen vaak hoor speculeren over een recessie, wijst de meeste data nog altijd richting een sterke Amerikaanse economie. Daardoor blijft er sprake van een opwaartse druk op de inflatie en dat is bearish voor Bitcoin, omdat daarmee renteverlagingen verder worden uitgesteld.
Dat lijkt op dit moment de “katalysator” waar men op wacht voor het mogelijke tweede deel van de bullmarkt.
Niet alle economische data is sterk
Het zou echter te kort door de bocht zijn om op basis van een paar datapunten te concluderen dat de Amerikaanse economie op dit moment ijzersterk is. Hoewel de inflatie in Q1 2024 hoger was dan gehoopt, vielen zowel de CPI en de PPI vorige week lager uit dan verwacht.
Daarbij waren deze week de Retail Sales (verkoopcijfers van de Amerikaanse detailhandel) lager dan verwacht.
Er zijn dus ook zeker datapunten die wijzen op een economie die enigszins vertraagt, waardoor de inflatie naar de gewenste 2,0% kan dalen. In die zin wordt komende vrijdag extreem belangrijk voor de Bitcoin koers.
Vrijdag krijgen we namelijk de PCE Price Index, de favoriete inflatiemeter van de Amerikaanse centrale bank. Valt ook die lager uit dan verwacht? Dan kunnen we ons waarschijnlijk opmaken voor koersstijgingen voor Bitcoin, omdat de hoop op snelle renteverlagingen dan toeneemt.
We zitten dus een beetje op een kruispunt en staan voor een paar gigantisch belangrijke weken met Bitcoin.
Gratis Financiële Nieuwsbrief Ontvangen?
Wil jij eenvoudig op de hoogte blijven van alle belangrijke ontwikkelingen in de financiële wereld en meer leren over de economie?
Abonneer je dan gratis op mijn nieuwsbrief De Geldpers.
Ruim 2.000 mensen gingen je voor!
Elke maandag en donderdag krijg jij alles wat je moet weten over de financiële markten rechtstreeks in jouw mailbox.
Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus
Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Ethereum of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans met deze exclusieve aanbieding! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.
Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!
Het bericht Deze economische data is bearish voor de Bitcoin koers verscheen eerst op Newsbit.