Thomas Moser, een directielid van de Zwitserse centrale bank, is ervan overtuigd dat Central Bank Digital Currency’s (CBDCs) en Decentralized Finance (DeFi) een gouden combinatie zijn. Volgens Moser hebben CBDC’s – digitale currency’s van een centrale bank – de potentie om de DeFi-wereld te stabiliseren en de risico’s te verlagen.
‘DeFi heeft stabiel geld nodig’
In gesprek met Cointelegraph geeft Moser aan dat DeFi een stabiele vorm van geld nodig heeft. “Dat is de reden waarom stablecoins ontdekt zijn en die hebben de populariteit van DeFi duidelijk een niveau omhoog getild”, aldus Moser tegenover Cointelegraph. Aan de andere kant blijven er altijd twijfels over de houdbaarheid van stablecoins als Tether en USDC. Uiteindelijk zitten er private bedrijven achter die garanderen dat de dekking van de stablecoins in orde is, maar zeker weten doen we het niet.
Als centrale banken straks een digitale versie van hun eigen fiatmunt uitgeven, dan kunnen die het ultieme fundament van de DeFi-wereld vormen. Ook het feit dat de gecentraliseerde aard van CBDC’s lijnrecht tegenover het decentrale karakter van DeFi staat, hoeft volgens Moser geen probleem te zijn. “Grote stablecoins als Tether en USDC zijn de meest gebruikte stablecoins van de markt en ook allebei afkomstig van gecentraliseerde partijen”, aldus Moser.
De potentie van algoritmische stablecoins
Verrassend genoeg ziet Moser ook veel potentie in zogenaamde algoritmische stablecoins. TerraUSD, de stablecoin van Terra die in mei van dit jaar compleet instortte, was een voorbeeld van een algoritmische stablecoin. Dit zijn coins die in principe niet gedekt zijn door een gecentraliseerde partij. “Algoritmische stablecoins geven je niet het risico van een gecentraliseerde partij, maar tot nu toe hebben we nog geen succesvolle uitvoering gezien”, aldus Moser, die daarmee verwijst naar TerraUSD.
Cryptocurrency’s als bitcoin en ether acht Moser nog niet stabiel genoeg om binnen dit ecosysteem te fungeren als onderpand. Het is volgens het directielid van de centrale bank van Zwitserland dus wachten op de langverwachte CBDC’s. Opvallend is dat Moser zijn uitspraken kort na de publicatie van een onderzoekspaper van de Zwitserse centrale bank en blockchain bedrijf Cypherium. Hierin concluderen zij dat CBDC’s een belangrijke tool kunnen zijn voor het stabiliseren van de crypto-economie, waaronder de DeFi-wereld.
‘CBDC’s zijn geen bedreiging voor de vrije wereld’
De uitspraken van Moser sluiten aan bij die van de gouverneur van de Franse centrale bank, François Villeroy de Galhau, die van mening is dat CBDC’s niet het einde van de vrije wereld betekenen. “De uitgifte van een CBDC maakt van centrale banken niet een soort big brother organisatie die een bedreiging voor de vrije wereld is. Een CBDC zorgt juist voor mogelijkheden om DeFi meer succesvol en duurzaam te maken”, aldus Villeroy de Galhau over CBDC’s en DeFi.
Ook de CEO van Cypherium, het bedrijf waar de Zwitserse centrale bank het onderzoek mee deed, zegt dat dat de combinatie van DeFi en CBDC’s in de sterren geschreven staat. “De combinatie van DeFi en CBDC’s kunnen honderden biljoenen dollars aan liquiditeit in de markt brengen, waarbij grote instituties instappen en fysieke assets op de blockchain plaatsen”, aldus Sky Guo van Cypherium.
Overigens is de Zwitserse centrale bank niet de eerste ter wereld die denkt aan de combinatie van CBDC’s en DeFi. In april van dit jaar organiseerde de Bank of International Settlements een discussie over de potentiële voordelen van de combinatie. De komst van CBDC’s hoeft, als we deze woorden mogen geloven, dus helemaal niet per se het einde van de financiële vrijheid te betekenen.
The post Directielid Zwitserse centrale bank: ‘Centrale banken en DeFi zijn gouden combinatie’ appeared first on BLOX | Nieuws.