Voor het eerst sinds 2000 rendeert cashgeld op papier beter dan aandelen. De winsten van de S&P 500 bedrijven voor de komende maanden liggen lager dan de rente op 3-maandse Amerikaanse staatsobligaties. Historisch gezien is dat een signaal dat de markt op zijn top zit.
Moeten we ons zorgen maken over koersdalingen voor de aandelenmarkten en Bitcoin?
Gratis macro-economische nieuwsbrief ontvangen?
Wil jij eenvoudig op de hoogte blijven van alle belangrijke ontwikkelingen in de financiële wereld en meer leren over de economie?
Abonneer je dan gratis op mijn nieuwsbrief De Geldpers.
Elke maandag en zaterdag krijg jij alles wat je moet weten over de financiële markten rechtstreeks in jouw mailbox.
Investeerders kiezen voor cash
Investeerders houden nu voor een totaal van 6 biljoen dollar aan cash aan in geldmarktfondsen. Dat zijn fondsen die investeren in Amerikaanse staatsobligaties met een korte looptijd (bijvoorbeeld 3 maanden), waardoor ze binnen de definitie van “cash” vallen, omdat er weinig looptijdrisico is.
Een staatsobligatie met een looptijd van 10 jaar is qua koers bijvoorbeeld veel gevoeliger voor renteveranderingen dan een obligatie met een looptijd van 3 maanden.
In slechts 12 maanden tijd is de hoeveelheid kapitaal in geldmarktfondsen gestegen van 5 naar 6 biljoen dollar. Aan het einde van de jaren 90 duurde diezelfde stijging 5 jaar (!).
Meestal gaat een “run op cash” gepaard met wereldwijde financiële crises, recessies en we zagen het ook voor de pandemie. Moeten we ons dan toch zorgen maken over koersdalingen?
Dat gaat wel heel erg tegen het sentiment en gevoel in wat momenteel rondom Bitcoin heerst.
Wat betekent dit voor de Bitcoin koers?
Ten eerste is het belangrijk om te weten dat er altijd grafieken te vinden zijn die richting een crash wijzen. Wat dat betreft is deze data niet meteen een signaal om alles te verkopen en de gemaakte winsten van de afgelopen maanden veilig te stellen.
Dat neemt niet weg dat de Bitcoin koers dit jaar reeds met 47 procent is gestegen en het sentiment met een score van 80/100 voor de Fear & Greed Index op extreme hebzucht wijst voor Bitcoin.
We zitten op een moment in de cyclus dat het voelt alsof je nooit genoeg Bitcoin kunt hebben. Meestal is dat een signaal om tegen je gevoel in te handelen en wat Bitcoin te verkopen, maar dat is lastig.
Zeker omdat de Spot Bitcoin ETFs zo goed presteren. Wie kan jou immers vertellen dat het hierbij blijft en Bitcoin vanaf hier aan een correctie begint, om pas later in het jaar zijn stijgingen weer te hervatten?
Dat weet niemand en dat maakt het ook zo lastig om dit soort beslissingen te nemen. Persoonlijk houd ik het gewoon bij mijn wekelijkse aankopen als het over Bitcoin gaat. Mocht de koers dalen, dan is dat maar zo.
Mijn visie is dat het praktisch onmogelijk is om het koersverloop op de korte termijn te voorspellen. Voor allebei de kampen zijn goede argumenten te verzinnen, al hangt mijn gevoel richting een correctie. Waar ik dus niet op ga handelen.
Gratis financiële nieuwsbrief ontvangen?
Wil jij eenvoudig op de hoogte blijven van alle belangrijke ontwikkelingen in de financiële wereld en meer leren over de economie?
Abonneer je dan gratis op mijn nieuwsbrief De Geldpers.
Elke maandag en zaterdag krijg jij alles wat je moet weten over de financiële markten rechtstreeks in jouw mailbox.
Handel €10.000 gratis en krijg 20 euro bonus
Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans met deze exclusieve decemberaanbieding! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.
Alleen in de maand december: meld je aan bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 20 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!
Het bericht DIT is het signaal dat Bitcoin en aandelen hun top bereikt hebben? verscheen eerst op Newsbit.