Bitcoin wordt vaak bekritiseerd vanwege het hoge energieverbruik dat zogenaamd bijdraagt aan klimaatverandering. Maar nieuw onderzoek laat zien dat Bitcoin misschien wel meer goed dan kwaad doet voor het milieu.
Duurzame energiebronnen
Volgens Daniel Batten, een investeerder in klimaattech, is Bitcoin momenteel ‘de meest duurzaam aangedreven industrie ter wereld.’ Hij beweert dat ongeveer 57% van de energie die gebruikt wordt om Bitcoin te minen, afkomstig is van hernieuwbare bronnen zoals zonne- en windenergie.
Ter vergelijking: in 2020-2021 was dat nog 33%.
Een groot deel van de energie voor Bitcoin-mining komt volgens Batten uit waterkracht. Daarnaast is Bitcoin, net als elektrische auto’s, zelfs uitstoot-verlagend, omdat het een schoner alternatief biedt voor bijvoorbeeld goud als waardeopslag en traditionele bankdiensten.
Bitcoin versus traditionele sectoren
Batten stelt verder dat dankzij het Lightning Network (een technologie die op Bitcoin draait en snelle en goedkope transacties mogelijk maakt), Bitcoin op kan schalen zonder veel extra energie te verbruiken. Sterker nog, het zou zelfs efficiënter kunnen worden dan Visa, en dat met een veel kleinere CO2-voetafdruk.
Het is waar dat Bitcoin veel stroom verbruikt. In 2023 was dat ongeveer 121,13 terawattuur, genoeg om een heel land zoals Nederland van stroom te voorzien. Maar in vergelijking met andere sectoren valt dat verbruik mee. Zo gebruikt de traditionele bankensector jaarlijks wel 40 keer zoveel energie als Bitcoin. En zelfs goudwinning slurpt met 265 terawattuur per jaar meer stroom dan het minen van Bitcoin.
Efficiëntie omhoog
De efficiëntie van Bitcoin-mining gaat bovendien hard omhoog. De hoeveelheid CO2-uitstoot per gebruikte eenheid stroom is de afgelopen vier jaar met 50% gedaald. Dit komt mede door de overstap naar hernieuwbare energiebronnen en de verbetering van de hardware die voor het minen gebruikt wordt. Zo zijn moderne Bitcoin-miners (specifieke computers die zijn ontworpen voor Bitcoin-mining) wel 200 tot 1000 keer efficiënter geworden in de afgelopen tien jaar.
Een ander fascinerend idee dat rond Bitcoin cirkelt, is het gebruik van methaangas dat vrijkomt uit stortplaatsen. Methaangas is een veel krachtiger broeikasgas dan CO2. Bitcoin-miners kunnen dit gas omzetten in energie om zo nieuwe Bitcoins te minen. Volgens Batten kan deze aanpak binnen 25 jaar een aanzienlijke bijdrage leveren aan het verminderen van de klimaatverandering.
Bitcoin kan groene energie stimuleren
De overstap naar duurzame energie en nieuwe technologieën laat zien dat Bitcoin steeds meer een groene technologie kan worden. Bedrijven die investeren in het gebruik van stortplaatsgas voor energieopwekking zouden niet alleen hun kosten kunnen verlagen, maar ook bijdragen aan een schoner milieu.
Kortom, hoewel Bitcoin vaak negatief wordt afgeschilderd als een vervuiler, laat Daniel Batten zien dat dat BTC misschien wel deel kan uitmaken van de oplossing voor klimaatproblemen.
The post Dit is hoe Bitcoin alle klimaatproblemen kan oplossen, aldus expert appeared first on BLOX | Nieuws.