Het Internationaal Monetair Fonds heeft Bitcoin en cryptocurrency het grootst mogelijke compliment gegeven. Ze noemen crypto een bedreiging voor het wereldwijde monetaire systeem. Het gebeurt niet vaak dat het IMF iets erkent als wereldveranderend.
Om iets specifieker te zijn, het is niet cryptocurrency zelf waar ze bang voor zijn, het IMF beschouwt de toenemende acceptatie van crypto als een bedreiging voor het wereldwijde monetaire systeem.
Acceptatie crypto kan gevolgen hebben voor monetair systeem
Volgens het IMF waren de directeuren het erover eens dat digitale munten van grote impact kunnen zijn op de daadkracht van hun eigen organisatie.
‘Met name de wijdverbreide acceptatie van crypto-activa zou de effectiviteit van het monetaire beleid kunnen ondermijnen, maatregelen voor kapitaalstroombeheer kunnen omzeilen en fiscale risico’s kunnen verergeren. Wijdverbreide acceptatie kan op de langere termijn ook aanzienlijke gevolgen hebben voor het internationale monetaire systeem.’
Het IMF erkent dat cryptocurrency’s zoals Bitcoin en Ethereum innovatieve technologieën zijn die potentieel kunnen bijdragen aan de financiële sector en economische ontwikkeling.
Koersen crypto leiden tot financiële instabiliteit
Aan de andere kant waarschuwt het IMF al jaren voor mogelijke risico’s en uitdagingen die gepaard gaan met cryptocurrency. Uiteraard gebruiken ze hiervoor het argument dat de cryptokoersen ontzettend beweeglijk zijn, wat kan leiden tot financiële instabiliteit. Daarnaast wijst heeft het IMF nog een paar paradepaartjes zoals de angst op cyberaanvallen, witwassen van geld en fraude.
Het IMF heeft opgeroepen tot internationaal regelgevend toezicht op cryptocurrency en heeft aangedrongen op globale samenwerking om de regelgeving te harmoniseren en de risico’s te minimaliseren. Ze zeggen dat lidstaten effectieve strategieën moeten toepassen nu crypto alleen maar populairder lijkt te worden:
‘Bestuurders benadrukten daarom dat robuust macro-economisch beleid, inclusief geloofwaardige instellingen en monetaire beleidskaders eerst orde vereisen zijn en dat advies van het Fonds op deze gebieden cruciaal zal blijven.’
IMF wil CBDC en niet Bitcoin als wettig betaalmiddel
De grootste overwinning van crypto is dat er landen zijn die Bitcoin als officiële valuta hebben aangenomen. In El Salvador en de Centraal-Afrikaanse Republiek kunnen inwoners betalen met Bitcoin, maar daar staat het IMF niet achter. Zij ontmoedigen landen om van crypto een wettig betaalmiddel te maken.
‘Directeuren waren het er over het algemeen over eens dat crypto-activa geen officiële valuta of de status van wettig betaalmiddel mogen krijgen om de monetaire soevereiniteit en stabiliteit te waarborgen.’
Het IMF maakt zich dus zorgen om financiële stabiliteit, en denkt dat crypto’s een negatieve factor kunnen worden. Maar ze zijn wel positief over de mogelijkheid van centrale bank digitale valuta’s (CBDC’s) als alternatief op cryptocurrency’s, omdat deze onderworpen zijn aan regelgevend toezicht en worden uitgegeven door centrale banken, wat het risico op financiële instabiliteit kan verminderen.
Negatieve scenario’s Bitcoin niet uitgekomen
Op 13 februari deelde het IMF een blogpost waarin ze zeggen dat de door hun bedachte negatieve gevolgen van Bitcoin in El Salvador niet zijn uitgekomen. Ze blijven zich zorgen maken om de economische risico’s, maar schreven dat de negatieve scenario’s niet zijn uitgekomen.
Maar zie dit niet als goedkeuring van het IMF, in tegenstelling, ze blijven twijfelen aan de levensvatbaarheid van El Salvador’s acceptatie van Bitcoin als wettig betaalmiddel. De negatieve effecten hebben zich simpelweg nog niet gemanifesteerd. Ja ja.
Contentspecialist gezocht
Lees jij deze artikelen met plezier en wil je graag bijdragen aan onze content? Wij zijn op zoek naar een nieuwe content specialist crypto met een vlotte pen en kennis van de cryptomarkt. Bekijk hier onze vacature en reageer direct!
The post Dit is waarom Bitcoin en crypto wereldwijde bedreigingen zijn volgens IMF appeared first on BLOX | Nieuws.