In reactie op een kritisch artikel van de Europese Centrale Bank (ECB) over Bitcoin (BTC), hebben de financiële experts Murray A. Rudd, Allen Farrington, Freddie New, en Dennis Porter een uitgebreid weerwoord gepubliceerd getiteld “Challenging Bias in the ECB’s Bitcoin Analysis”. Dit artikel, dat op initiatief van Dennis Porter van de Satoshi Action Fund in een recordtijd werd samengesteld, richt zich op het ontkrachten van de belangrijkste standpunten van ECB-functionarissen Ulrich Bindseil en Jürgen Schaaf.

Bitcoin’s politieke invloed

De auteurs van de weerlegging benadrukken de gedecentraliseerde structuur van Bitcoin, die geen centrale autoriteit heeft zoals traditionele financiële systemen. Ze weerleggen de bewering van onevenredige lobby-invloed door te verduidelijken dat Bitcoin geen formele lobbyisten heeft en dat de crypto-lobby-uitgaven minimaal zijn vergeleken met de traditionele financiële sector.

Eigendom en rijkdomsverdeling

De weerlegging gaat tevens in op de kritiek over de concentratie van rijkdom door te stellen dat grote Bitcoin-wallets vaak exchanges en ETF-uitgevers vertegenwoordigen, die de belangen van miljoenen gebruikers behartigen. Ze benadrukken de open en eerlijke lancering van Bitcoin, die in tegenstelling staat tot veel andere cryptocurrencies.

Productieve bijdrage van Bitcoin

De ECB’s claim dat Bitcoin niets bijdraagt aan economische productiviteit wordt door de auteurs weerlegd door Bitcoin’s rol in financiële innovatie en efficiëntie te belichten. Ze benadrukken de positieve impact op gebieden zoals de remittances-markt, waar lagere transactiekosten significant zijn voor economisch kwetsbare groepen.

Vermogensherverdeling

De auteurs argumenteren dat de prijsstijging van Bitcoin niet simpelweg een herverdeling van vermogen is, maar een resultaat van marktparticipatie waar risico’s en beloningen samengaan, vergelijkbaar met investeren in opkomende technologieën.

Intrinsieke waarde en speculatie

De kritiek op Bitcoin’s gebrek aan intrinsieke waarde wordt ontkracht door parallellen te trekken met goud en de waarde van Bitcoin als een alternatieve waardeopslag in tijden van monetaire onzekerheid. De auteurs verwerpen de notie van Bitcoin als een speculatieve bubbel door de groeiende acceptatie en het netwerkeffect te benadrukken.

Bitcoin als betalingssysteem

Technologische vooruitgangen zoals het Lightning Network counterden de ECB’s bewering dat Bitcoin faalt als betalingssysteem. De auteurs leggen uit hoe deze ontwikkelingen de schaalbaarheid en efficiëntie van Bitcoin-transacties hebben verbeterd.

CBDC’s versus Bitcoin

De paper eindigt met een discussie over de gevaren van centralisatie in CBDC’s, in tegenstelling tot Bitcoin’s gedecentraliseerde en censuurbestendige natuur. Ze suggereren dat de positie van de ECB-auteurs hen mogelijk bevooroordeeld maakt ten gunste van CBDC’s, ten koste van Bitcoin.

Deze academische weerlegging stelt fundamentele vragen over hoe financiële autoriteiten Bitcoin en andere cryptocurrencies percipiëren en benadert, en legt de basis voor een meer genuanceerde discussie over de toekomst van digitale valuta’s.

Het bericht Dit is waarom ECB’s Bitcoin analyse onzin is, volgens financiële experts verscheen eerst op CryptoBenelux.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!