Volgens een publicatie van de Russische centrale bank wordt er jaarlijks ongeveer $5 miljard (350 miljard Russische roebels) aan cryptocurrencies als bitcoin (BTC) verzonden. Het Financial Stability Overview, dat donderdag werd gepubliceerd, citeert een peiling onder de grootste Russische banken.
Waar deze banken de $5 miljard op hebben gebaseerd, is overigens niet bekend; er zijn geen details vrijgegeven over de soorten transacties of hoe ze deze transacties hebben gekoppeld aan crypto. De Bank of Russia heeft ook geen verdere details vrijgegeven sinds het publiceren van het onderzoek.
Volgens het rapport behoren Russische investeerders tot de meest actieve spelers in de cryptomarkt en groeit dit aantal door. Eerder vandaag bleek uit een ander onderzoek dat 46% van een groep ondervraagden crypto ziet als een mogelijk hedge om zich mee in te dekken.
“Rusland is een van de grootste markten voor Binance, ‘s werelds grootste cryptocurrency-exchange, en het aantal Russische gebruikers op andere wereldwijde handelsplatformen neemt steeds verder toe.”
Crypto blijft risicovol
Toch heeft de Rusissche centrale bank veel kritiek op crypto. De bank ziet de groeiende belangstelling voor crypto namelijk als een bedreiging voor de financiële stabiliteit van het land. Volgens de toezichthouder worden bitcoin en andere digitale valuta door niets ondersteund. Daarnaast kunnen investeringen verloren gaan vanwege prijsvolatiliteit, fraude of cyberdreigingen.
Met name fraude en cyberdreigingen worden gezien als een probleem. Volgens het rapport maakt anonimiteit van crypto het populair voor toepassingen zoals het witwassen van geld, drugshandel en terrorismefinanciering, waardoor het lastig is voor regelgevende instanties om toezicht te houden.
Terwijl er inmiddels software is die transacties kunnen opsporen op het netwerk zijn er nog altijd de privacy coins en mixers die het een stuk moeilijker maken om coins te traceren. Zo is privacy Monero (XMR) een van de meeste gevraagde coins bij ransomware aanvallen en laat het nou Rusland zijn waar volgens beweringen van V.S. hackers vaak vandaan opereren.
Schadelijk voor het klimaat
De toezichthouder spreekt zich ook uit over de energieverbruik van crypto en het negatieve effect op het klimaat. Het land bezit namelijk een groot deel van het rekenkracht van het netwerk, wat veel energie vraagt.
Als slot heeft de toezichthouder aangegeven continu te monitoren op nieuwe risico’s en bedreigingen.
The post Analyse: Dit land verzendt jaarlijks $5 miljard aan crypto
appeared first on Crypto-Insiders.