Dit moet je weten voordat je een bitcoin (BTC) wallet kiest!

Als je begint met investeren en/of handelen in cryptocurrencies zijn wallets vaak al snel van groot belang. In dit artikel zullen we kort uitleggen waar je op moet letten bij een wallet en wat de verschillen zijn tussen soorten wallets.

Bij het kiezen van een wallet kan de hoeveelheid informatie overweldigend zijn. In de basis zijn er vier verschillende soorten wallets en al deze wallets hebben hun eigen voor- en nadelen. Echter, alle soorten voldoen aan een aantal basisprincipes.

‘Hot’ of ‘Cold’

Alle soorten crypto wallets zijn ofwel ‘hot’ of ‘cold’. ‘Hot’ wallets moeten verbonden zijn met internet om te kunnen functioneren. Voordeel van dit soort wallets is het feit dat ze makkelijk toegangelijk zijn. Het nadeel hiervan spreekt uiteraard voor zich. De veiligheidsrisico’s zijn bij ‘hot’ wallets groter, omdat de kans op inbraak van bijvoorbeeld hackers een stuk groter is.

‘Cold’ wallets hoeven niet verbonden te zijn met het internet om te kunnen functioneren. Al je crypto staat offline opgeslagen. Deze soort wallets zijn over het algemeen een stuk veiliger dan ‘hot’ wallets. Het is vrijwel onmogelijk om van buitenaf in te breken in een dergelijke wallet. Het nadeel hiervan is uiteraard de toegankelijkheid van een dergelijke wallet.

Digitale ‘keys’

Elke wallet maakt gebruikt van zogenaamde keys. Dit zijn een soort wachtwoorden die voor elke wallet uniek zijn. Er bestaat een onderscheid tussen ‘private keys’ en ‘public keys’. Dit verschil is van cruciaal belang. Private keys moeten namelijk ten alle tijden geheim blijven. Mocht je je private keys verliezen, dan verlies je in principe ook automatisch toegang tot je wallet. Ben hier dus heel erg voorzichtig mee!

Wil je lezen hoe je je keys veilig en betrouwbaar kunt bewaren? Klik dan hier.

Vier soorten crypto wallets

De eerste soort wallet is de hardware wallet. Zoals de naam al doet vermoeden is dit een fysiek apparaat. Private keys staan op het apparaat opgeslagen en zullen nooit per ongeluk worden verwijderd. De hardware wallet wordt vaak als de meest veilige soort wallet gezien.

Als tweede heb je de online wallet. Dit zijn wallets die via een website, zoals die van een exchange, worden gebruikt. Dit is de snelste en makkelijkste manier om bij je crypto wallet te komen, maar tegelijkertijd een relatief onveilige manier.

Tip: bewaar nooit je volledige portfolio op een dergelijke wallet. De kans op vervelende bijkomstigheden zoals hacking zijn bij deze soort wallet het grootst.

De derde wallet is de mobile wallet. Deze wallets worden geinstalleerd op een smartphone. Door middel van het scannen van QR codes kunnen betalingen worden verzonden. Deze soort wallet is wel verbonden met internet, met potentieel alle gevolgen van dien.

Als vierde wallet bestaat de desktop wallet. Deze soort is vergelijkbaar met de mobile wallet Echter, in plaats van installatie op de smartphone wordt deze wallet op een PC geinstalleerd. Deze optie veiliger dan de mobile wallet, maar ondervindt ook doorgaans dezelfde valkuilen.

The post Analyse: Dit moet je weten voordat je een bitcoin (BTC) wallet kiest!
appeared first on Crypto-Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!

Deel dit bericht