Het begrotingsbeleid van de Amerikaanse overheid – enorme tekorten en rentelasten die exploderen – zetten de centrale bank steeds meer onder druk. Als zij hun monetair beleid niet op de slechte financiële gezondheid van de overheid afstemmen, dan wordt de situatie alleen nog maar erger.
Niet voor niets horen we Trump regelmatig schreeuwen dat Jerome Powell, voorzitter Amerikaanse centrale bank, een idioot is en dat hij de rentes moet verlagen. Hier ontvouwt zich een scenario dat hyper-bullish is voor bitcoin.
Wat voor scenario is het precies?
Analisten in de financiële wereld noemen het Fiscal Dominance, het scenario waarin de centrale bank gedwongen is om de overheid te helpen, omdat zij teveel uitgeven. Zij moeten hun beleid afstemmen op het begrotingsbeleid van de overheid, omdat Amerika anders failliet zou gaan.
De eerste ronde van deze dynamiek zagen we tijdens de coronacrisis, toen de overheid onder Biden steunpakketten ter waarde van 5 biljoen dollar de economie inpompte.
Die geldinjectie werd gefinancierd met schuld, terwijl de Amerikaanse centrale bank op de achtergrond massaal staatsleningen opkocht.
Nu lijkt zich een vergelijkbare situatie af te spelen, waarmee we in ronde twee van Fiscal Dominance komen – een scenario waarin begrotingsbeleid van de overheid de centrale bank dus dwingt om monetair beleid daarop af te stemmen.
- One Big Beautiful Bill (OBBB) van Trump maakt ruimte voor stevige investeringen in de economie.
- Schuldplafond is verhoogd met $5 biljoen.
Het idee: de economie sneller laten groeien dan de schuldenlast.
Het probleem? De markt heeft daar weinig vertrouwen in, en wil gecompenseerd worden. Om geld te lenen uit de markt moet de Amerikaanse overheid een steeds hogere rente betalen. Beleggers willen immers gecompenseerd worden voor het verhoogde inflatierisico.
We gaan langzaam richting een situatie waarin de centrale bank wel moet ingrijpen om de overheid te financieren. Doen ze dat niet, dan zou de VS veel sneller kapotgaan aan de hoge rentes.
Het gevolg?
- hogere inflatie
- beleggers verliezen vertrouwen in staatsleningen
- beleggers vluchten naar bitcoin, goud, aandelen, vastgoed, en al het andere wat de overheid niet kan bijprinten
Het zou fantastisch zijn als het plan van de Trump-regering slaagt en ze dankzij AI en andere technologische vooruitgang een productiviteitsrevolutie realiseren (want daar gokken ze op), maar dat is hoogst onzeker.
Dit verhaal is echter wel heel bullish voor bitcoin op de iets langere termijn. De Verenigde Staten zetten in op geldcreatie en het stimuleren van de economie om hun schuldprobleem op te lossen. Dat is een gok, maar wél eentje die voor de bitcoin koers heel goed kan uitpakken.