Groot gevaar voor bitcoin
Donald Trump oefent al enige tijd zware druk uit op de Amerikaanse centrale bank om de rente te verlagen. Hij is niet blij met het beleid van voorzitter Jerome Powell, en dreigt hem zelfs te ontslaan als hij niet wil luisteren.
Voor mei 2026 mag Trump sowieso een nieuwe voorzitter aandragen, omdat dan de termijn van Powell verloopt. Als gevolg daarvan zien we de inflatieverwachtingen voor de komende vijf jaar sterk oplopen in de Verenigde Staten, omdat de markt de bui ziet hangen.
De markt begrijpt dat Donald Trump er alles aan gaat doen om de economie te stimuleren, en dat daardoor een nieuwe inflatiegolf het meest waarschijnlijke resultaat is.
Goldman: "Market participants seem to agree that the risk to Fed independence is rising, as 5-year 5-year forward inflation swaps have recently decoupled higher from their prior close relationship with the 2-year note yield." pic.twitter.com/BKSiVSzRlt
— Nick Timiraos (@NickTimiraos) July 22, 2025
Daarbij zien we ook de prijzen van grondstoffen stijgen, bijvoorbeeld die van koper. Dat is waarschijnlijk het gevolg van de sterke wereldeconomie, die ook weer het gevolg is van het stimuleringsbeleid van Trump en andere wereldmachten.
I think it has more to do with rising commodity prices like copper than the Fed. pic.twitter.com/LP2niWV99e
— Michael J. Kramer (@MichaelMOTTCM) July 22, 2025
Waarom is dit een gevaar voor bitcoin?
Hogere inflatie en een sterke wereldeconomie drijven de obligatierentes langzaam omhoog. Simpel gezegd: de wereldwijde kosten van kapitaal gaan omhoog, waardoor het duurder wordt om geld te lenen, en dat vormt uiteindelijk een rem op de investeringen en de economische groei.
Dit narratief kan ontstaan in de financiële wereld, waardoor beleggers zich mogelijk gaan indekken voor een iets lastigere periode. Mede daardoor kan de neerwaartse druk op de bitcoin koers iets vergroten.
Op de korte termijn ontstaan er zo enkele ontwikkelingen die bitcoin wat pijn kunnen doen:
- inflatie warmt op
- rentes stijgen
- koers is recent enorm gestegen
- beleggers hebben weinig tot geen angst, wat de markt kwetsbaar maakt
Tegelijkertijd blijft het beeld op de langere termijn vooral positief. Het is inmiddels wel duidelijk dat ook Trump het probleem van de staatsschuld als onoplosbaar ziet. Hij wil niet meer bezuinigen, maar “de economie sneller laten groeien dan de schuldenberg.”
Dat is in theorie heel bullish voor bitcoin.