Is altseason al begonnen? Als je je afvraagt wat dat precies betekent, of waarom iedereen ineens praat over altcoins, dan zit je hier goed. We leggen uit wat altseason is, hoe je het herkent en waarom dit moment in de cryptomarkt zo bijzonder is.
Wat is altseason?
Altseason is een periode waarin altcoins, oftewel alle cryptocurrency’s die geen Bitcoin zijn, de show stelen. Dit gebeurt vaak nadat Bitcoin een nieuw hoogtepunt bereikt heeft. Nou… laat Bitcoin net de 100.000 dollar grens bereikt hebben.
In plaats van hun geld in Bitcoin te houden, stappen investeerders massaal over op altcoins. Het resultaat? Explosieve prijsstijgingen van die alternatieve crypto’s.
Tijdens altseason voel je een golf van enthousiasme. Investeerders hopen op snelle winsten, en die hype duwt de prijzen nóg verder omhoog. Deze periode duurt meestal een paar weken tot maanden. Spannend, maar ook vol risico’s, je kan veel geld verdienen, maar als je niet op tijd uitstapt ook veel verliezen.
Maar is het nu dus altseason? Check de 4 redenen waarom wel/niet en trek je eigen conclusie.
Reden 1: Bitcoin verliest terrein
Een duidelijk teken van altseason is dat de “Bitcoin-dominantie” afneemt. Deze dominantie geeft aan hoeveel procent van de totale cryptomarkt in Bitcoin zit. Als dat percentage daalt, betekent het dat altcoins een groter deel van de koek krijgen.
Investeerders zoeken naar meer rendement en zetten daarom hun geld in op altcoins, die vaak sneller stijgen dan Bitcoin.
De grafiek hierboven laat de Bitcoin dominantie zien van dit jaar. Lange tijd steeg deze, tot eind november. Toen begon de dominantie hard te dalen en zie je dat altcoins zoals XRP de show stelen.
Reden 2: Altcoins stijgen harder
De cijfers liegen niet: in een altseason zien we dat veel altcoins Bitcoin achter zich laten qua winst. Dit komt deels door de lage marktwaarde van veel altcoins; een kleine investering kan al voor grote prijsstijgingen zorgen.
Denk aan tokens zoals Ethereum, Solana of zelfs meme coins zoals Dogecoin. Wanneer deze munten stijgen, kan dat anderen overhalen om ook in te stappen, waardoor de rally doorgaat.
Een manier om dat te laten zien is om de waarde van alle crypto’s uit te drukken in Bitcoin, in plaats van euro’s of dollars. Hierboven zie je de top 10 crypto’s qua marketcap. Een Bitcoin uitgedrukt in Bitcoin is altijd 1 Bitcoin waard (duhh). Maar wat je verder ziet, is dat altcoins in Bitcoin waarde enorm hard gestegen zijn. Alleen de stablecoins hebben flink moeten inleveren.
Reden 3: Hypes en verhalen rondom altcoins
Elk altseason wordt gekenmerkt door hypes. Dit kunnen nieuwe technologieën zijn, zoals DeFi , NFT’s, of zelfs meme coins die ineens populair worden. Denk aan de opkomst van tokens die in korte tijd miljoenen waard werden, vaak dankzij social media-buzz of een grote update in hun technologie.
Iedereen op social media praat natuurlijk over dat Bitcoin 100.000 dollar waard is geworden. Maar daarnaast krijgen XRP en een handvol memecoins heel veel aandacht. Ook zijn er geruchten rondom Hbar en de nog samen te stellen regering van Donald Trump.
Er gebeurt van alles en heel veel mensen kopen altcoins omdat ze FOMO hebben.
Reden 4: Altseason Index
Wil je weten of het écht altseason is? Daarvoor kun je de Altseason Index van CoinMarketCap gebruiken. Deze handige tool kijkt naar de prestaties van de top 100 altcoins ten opzichte van Bitcoin over de afgelopen 90 dagen.
De regels zijn simpel: als 75% van deze altcoins beter presteert dan Bitcoin, dan is het officieel altseason. Als slechts 25% of minder dat doet, zitten we juist in een Bitcoin-seizoen.
De index vergelijkt de prijsontwikkeling van de top 100 munten (behalve stablecoins zoals Tether en Dai, en tokens met onderliggende assets zoals WBTC en stETH). Alle prestaties worden berekend over een periode van 90 dagen. De uitkomst is een score van 1 tot 100, die dagelijks wordt bijgewerkt.
Op dit moment staat de Altseason Index op 85 van de 100. Dit betekent dat we ons midden in altseason-territorium bevinden.
The post Dit zijn 4 redenen waarom we midden in Altseason zitten appeared first on BLOX | Nieuws.