De Bitcoin koers is 15% gedaald sinds de hoogste waarde ooit werd behaald. Als je aan de top staat, kan je eigenlijk maar een kant op, en dat is naar beneden. Toch zegt investeerder Bill Miller dat Bitcoin op dit moment ondergewaardeerd is. En daar heeft hij goede redenen voor.
Miller schreef een analyse en begon met een terugblik op een thesis die hij in 2015 introduceerde in zijn paper “A Value Investor’s Case for…Bitcoin?!”.
De reis van Bitcoin is nog lang niet voorbij
Hij betoogde dat Bitcoin potentieel had dat veel verder ging dan de toenmalige waardering, zowel als een revolutionair betalingssysteem als een levensvatbaar alternatief voor fiat als kapitaal.
Vandaag de dag ziet Miller de opkomst van Bitcoin, maar hij stelt dat de reis nog lang niet voorbij is. De huidige marketcap van Bitcoin is ongeveer 1,3 biljoen euro, een cijfer dat hij klein vindt in vergelijking met het bijna quadriljoen wereldwijde fiatkapitaalsysteem.
‘Ondanks dat Bitcoin onlangs nieuwe hoogtepunten bereikte tegen elke fiatvaluta, geloof ik dat Bitcoin vandaag nog steeds aanzienlijk ondergewaardeerd is en dat we in de vroege stadia zijn van een verschuiving in hoe mensen denken over kapitaal en bestuur,’ schrijft Miller.
Mensen kiezen voor de beste optie
Hij wijst op de tekortkomingen van de huidige monetaire systemen, die vatbaar zijn voor menselijke fouten en manipulatie, wat vaak leidt tot waardevermindering van valuta door inflatie en wanbeheer.
Miller verwijst naar het Bitcoin boek “Broken Money” van Lyn Alden, waarin wordt uitgelegd hoe superieure monetaire technologieën uiteindelijk hun verouderde tegenhangers overtreffen. Aldens analyse laat zien dat mensen onvermijdelijk kiezen voor betere opties om hun financiële middelen te behouden of te laten groeien.
‘De geschiedenis toont aan dat de beste monetaire technologie uiteindelijk wint, omdat mensen inferieure, afnemende kapitaaltechnologieën inruilen voor superieure die beter aansluiten bij het doel van gebruikers om hun opties in de loop van de tijd te behouden of te laten groeien,’ schrijft Miller.
Bitcoin, met zijn gedecentraliseerde, transparante en onveranderlijke grootboek, biedt een sterk alternatief voor de door de overheid beheerde fiatsystemen.
Bitcoin is technologische doorbraak
Miller gaat ook dieper in op de technische en filosofische fundamenten van Bitcoin en noemt het een ‘ware technologische doorbraak.’ In tegenstelling tot traditionele monetaire systemen opereert Bitcoin wereldwijd zonder centrale controle, waardoor transacties mogelijk zijn die bestand zijn tegen censuur en afpakken.
Volgens Miller verandert deze eigenschap radicaal hoe eigendomsrechten over grenzen en generaties heen worden overgedragen en beheerd.
Hij benadrukt ook hoe moeilijk het voor het publiek is om revolutionaire technologieën te begrijpen en te waarderen, en noemt de grote winsten van bedrijven zoals NVIDIA, Google en Meta als voorbeelden van wat er gebeurt wanneer nieuwe paradigma’s worden omarmd.
‘Mensen zijn notoir slecht in het begrijpen van de relevantie en het potentieel van nieuwe technologieën,’ stelt Miller, en benadrukt dat Bitcoin hier geen uitzondering op is.
Het is nog vroeg
In zijn conclusie erkent Miller de risico’s en volatiliteit van Bitcoin. Als een technologie en activaklasse die nog in ontwikkeling is, staat Bitcoin voor mogelijke veranderingen in perceptie en regelgeving.
Hij waarschuwt echter dat het onderschatten van Bitcoin’s langetermijnpotentieel net zo schadelijk kan zijn als het negeren van de vroege signalen van een grote technologische verschuiving.
‘Het is nog vroeg,’ concludeert Miller.
The post Dit zijn alle redenen waarom Bitcoin nog steeds ondergewaardeerd is appeared first on BLOX | Nieuws.