De hype rondom non-fungible tokens (NFTs) begon in de zomer van 2021 met onder andere de CryptoPunks en Bored Ape Yacht Club van Yuga Labs. Inmiddels is de grote storm van aandacht rondom deze bijzondere vorm van tokens een beetje gaan liggen en is het wachten op een eventuele volgende opleving. In die storm van de afgelopen jaren zijn sommige NFTs voor gigantische bedragen over de toonbank gegaan.
Wij hebben de drie duurste NFT-verkopen uit de geschiedenis voor je op een rijtje gezet. Te beginnen met nummer één: The Merge.
1. The Merge
De allerduurste NFT uit de geschiedenis is meteen een bijzondere. Aan de naam ‘The Merge’ te zien zou je verwachten dat de NFT iets met Ethereum te maken heeft. Niets is echter minder waar, want het kunstwerk van de pseudonieme artiest Pak heeft zijn naam vooral te danken aan de manier waarop deze verkocht is.
In totaal bracht het kunstwerk 91,8 miljoen dollar op, maar het bijzondere is dat het kunstwerk 29.983 verschillende eigenaren kent. Het werk is namelijk opgesplitst in 312.686 NFTs die allemaal een stukje van het kunstwerk vertegenwoordigen.
Tot het einde van 2021 was ‘Every Day’ van Beeple de meest dure NFT uit de geschiedenis, maar die is inmiddels dus uit de boeken geschreven door The Merge van Pak. Het is nog maar de vraag of er ooit een artiest over dit gigantische geldbedrag heengaat. Aan de andere kant is het niet helemaal fair natuurlijk, omdat het werk door 29.983 mensen is gekocht.
2. Every Day: The First Five Thousand Days
Op een meer dan respectabele tweede plaats vinden we het kunstwerk ‘Every Day: The First Five Thousand Days’ van de Amerikaanse kunstenaar Beeple terug. Dit werk is een verzameling van alle 5.000 werken die Beeple op 5.000 achtereenvolgende dagen maakte.
Dit unieke kunstwerk is geveild door het beroemde veilinghuis Christie voor het duizelingwekkende (en symbolische) bedrag van 69 miljoen dollar. Uiteindelijk is de NFT gekocht door Vignesh Sundaresan, die het werk nog altijd in zijn bezit heeft.
3. CLOCK
Deze bijzondere en gigantisch dure token is ontworpen om een sociaal doel te bereiken, namelijk het vrij krijgen van Wikileaks-oprichter Julian Assange. Deze NFT vertegenwoordigt een digitale klok die het aantal dagen dat Assange reeds in de gevangenis zit bijhoudt.
Assange zit op het moment van schrijven in de London Belmarsh gevangenis, waar hij wacht op zijn uitlevering naar de Verenigde Staten, waar hij wordt berecht voor zijn daden inzake Wikileaks. Uiteindelijk haalden de ‘kunstenaars’ 52 miljoen dollar op voor deze NFT die aan 10.000 leden van de AssangeDAO is verkocht.
Het bericht Dit zijn de 3 duurste NFTs uit de geschiedenis verscheen eerst op Newsbit.