Meerdere grote centrale banken uit Europa werken samen de Bank of International Settlements (BIS), of Bank voor Internationale Betalingen (BIB), aan een nieuw dataplatform. Het platform, genaamd Project Atlas, moet de economische gevolgen van de snelgroeiende cryptomarkt in kaart brengen.
Tijdens deze samenwerking wordt er onderzoek gedaan naar de opkomende wereld van crypto en DeFi. De BIS heeft op 4 oktober een nieuw een rapport gepubliceerd over het aankomende dataplatform.
Project Atlas visualises cross-border flows of cryptoassets as part of its first proof of concept. The project report, a cooperation with @Bundesbank and @DNB, was published today, read here: https://t.co/XieL6F3yLK pic.twitter.com/UGOHaQ9EkH
— Bank for International Settlements (@BIS_org) October 4, 2023
BIS ontwikkelt concept voor crypto-tracking
De crypto- en DeFi-markten hebben de afgelopen jaren een opmerkelijke groei doorgemaakt tot een gezamenlijke marktkapitalisatie van meer dan $1 biljoen.
Het rapport beweert echter dat beide markten kampen met een gebrek aan transparantie en een potentieel risico zijn voor de financiële stabiliteit. Expliciet wordt het falen van Terra (LUNA) en diens stablecoin terraUSD (UST) in 2022 benoemd.
In samenwerking met de de Europese Centrale Bank (ECB), De Nederlandsche Bank (DNB), Deutsche Bundesbank en de Bank of France heeft het BIS een proof-of-concept (PoC) ontwikkeld voor het dataplatform.
Het PoC van de BIS combineert on-chain (openbare blockchain) gegevens en off-chain (cryptobeurzen) transacties. Eén van de eerste stappen van Project Atlas omvat het analyseren van crypto stromen tussen verschillende wereldwijde locaties. Hoewel dit nog maar het begin is, onthullen de gegevens aanzienlijke kapitaalstromen tussen cryptobeurzen.
Cryptobeurzen niet gemakkelijk te achterhalen
“Met de gegevens kunnen stromen structureel worden geanalyseerd en kan de invloed van prijsschokken, ontwikkelingen op de financiële markt en landkenmerken op cryptostromen worden onderzocht.”
Aldus het rapport dat benadrukt dat de geïdentificeerde stromen slechts schattingen zijn van de werkelijke transactievolumes. Dit komt doordat de locaties van cryptobeurzen niet altijd gemakkelijk te achterhalen zijn.
Desalniettemin geeft de eerste pilot van Project Atlas aan dat deze stromen ‘economisch significant en substantieel’ zijn. Het project heeft plannen om meer gegevensbronnen op te nemen in de volgende ontwikkelingsfase. Dit omvat het verkrijgen en analyseren van gegevens van Ethereum (ETH) nodes en DeFi-protocollen.
The post Analyse: DNB werkt samen met Europese centrale banken aan groot crypto project
appeared first on Crypto-Insiders.