De aanstaande terugkeer van Donald Trump naar het Witte Huis zou wel eens een keerpunt kunnen betekenen voor de crypto industrie. Met zijn ambitieuze plannen voor een strategische bitcoin-reserve en het aanstellen van een crypto-vriendelijke SEC-voorzitter, lijkt de crypto markt de wind in de zeilen te hebben. Maar welke stappen wil hij concreet gaat zetten? Lees snel verder.
De nieuwe SEC onder Paul Atkins
Laten we beginnen met de benoeming van Paul Atkins als nieuwe SEC-voorzitter. Als voormalig SEC-commissaris (2002-2008) staat Atkins bekend om zijn terughoudende benadering van regulering. Eerder in 2007 gaf hij ook de volgende waarschuwing: “Toezichthouders moeten zich zeer bewust zijn van de kosten die ze de markt opleggen,” .
Zijn betrokkenheid bij de Digital Chamber en de Token Alliance, waar hij samenwerkt met meer dan 350 blockchain-experts, laat trouwens ook zien wat zijn kijkt is ten opzicht van crypto innovatie. Er wordt dan ook verwacht dat de SEC onder zijn leiding afstapt van het strenge handhavingsbeleid dat zijn voorganger Gary Gensler hanteerde. Maar gaat hij het ook toelaten dat crypto investeerders die in Amerikaanse crypto projecten investeren minder belasting hoeven te betalen als Amerika “the crypto capital of the world” is?
Belastingvrije munten?
Dat is de vraag. In ieder geval heeft Eric Trump, die we kennen als de zoon van de aankomende president Donald Trump, in december een interessant plan gedeeld met het publiek. Met de nieuwe regering wil Trump namelijk de vermogenswinstbelasting afschaffen voor crypto projecten die hun oorsprong hebben in de Verenigde Staten.
Dit zou kunnen betekenen dat munten zoals Algorand, Cardano, Ripple en Hedera straks belastingvrij verhandeld kunnen worden. En dat zagen we ook terug in de koers van deze munten. Met een kritische blik zien we ook dat deze maatregel zorgt dit voor een ongelijk speelveld. En dat is juist iets wat we in Europa, met name door strenge regelgeving, proberen te voorkomen.
En hoe zit het met de strategische bitcoin reserves?
Trumps meest opvallende plan is de creatie van een strategische bitcoin-reserve (SBR). Senator Cynthia Lummis heeft voorgesteld om over vijf jaar 200.000 bitcoin per jaar aan te schaffen. Een bescheidener begin zou zijn om de reeds bestaande 207.000 bitcoin in Amerikaanse handen onder te brengen bij het ministerie van Financiën. Maar ook die plannen lijken langzaam aan weg te varen, gezien er onlangs nog berichtgeving werd gedaan van een mogelijke verkoop van ruim 69.000 bitcoin.
Marco economische gevolgen
De plannen voor een strategische Bitcoin reserve lijken ook geen fysieke grenzen te kennen. Er wordt al flink wat gespeculeerd dat landen zowel Rusland als China bitcoin aan het verzamelen zijn, anticiperend op een mogelijke aankondiging van een Amerikaanse Strategic Bitcoin Reserve. Zwitserland overweegt zelfs als eerste land officieel bitcoin aan zijn reserves toe te voegen via een referendum.
Mocht dit scenario zich uitspelen dan lijkt het erop dat Michael Saylor gelijk gaat krijgen met zijn “Digital gold rush” voorspelling. Landen die niet meedoen, lopen dan volgens hem het risico achterop te raken in een veranderend financieel systeem waarin private geldvormen een steeds grotere rol spelen. Ook moet je je afvragen in hoeverre landen met enorme schulden bij het IMF ook de kans krijgen om dit soort risico’s te kunnen nemen.
2025 gaat de wereld voor altijd veranderen
We staan echt aan de vooravond van een nieuwe financiële wereldorde. De combinatie van Trumps SBR-plannen en een crypto-vriendelijke SEC onder Atkins zou een domino-effect kunnen veroorzaken. Dit zou niet alleen de positie van bitcoin versterken, maar ook de machtsbalans in het wereldwijde financiële systeem kunnen verschuiven.
De grote vraag lijkt niet meer óf deze verandering komt, maar eerder hoe snel en vooral met welke gevolgen.
The post Donald Trump wil op dag 1 de cryptomarkt veranderen in 2025, dit is hoe appeared first on BLOX | Nieuws.