Een van de twee rechters in de zaak van de SEC tegen Ripple Labs Inc. en twee topmensen, deed een opmerkelijke uitspraak. En de SEC deed ook een opmerkelijke uitspraak! Zoals de Digital Asset Investor, een bijzonder geëngageerd YouTuber, volger van deze twijfelachtige rechtszaak altijd zegt: ´´Words mean things´´.En dat klopt helemaal. Woorden, uitspraken hebben een betekenis, een bedoeling, en in dit geval zeker ook gevolgen! De koers van XRP pompt met 10 procent op moment van schrijven tot 0,51 dollar. 

Proces van de Eeuw

Voor wie onbekend is met wat er allemaal gebeurd is rond wat immer de derde grootste digitale munt was naar marktkapitalisatie (nu nog op plaats 7), een korte samenvatting. Ergens noemde een Amerikaanse commentator dit het Proces van de Eeuw. Da´s misschien lichtjes overdreven, maar waar het om draait is toch wel erg belangrijk. Tijdens dit proces, en zeker met de uitkomst die elke dag tussen nu en ergens in april 2020 kan komen, wordt niet alleen XRP benoemd. Gecategoriseerd tot…ja tot wat? U moet weten dat op ETH, ethereum na bijna geen enkele munt een wettelijke status in de VS heeft. Het zijn alle 8800+ digitale munten en tokens, en ze worden veelal wereldwijd druk verhandeld. Maar een categorisering volgens de Amerikaanse wet hebben ze niet. 

Ripple als test-case

Waarom is dat zo belangrijk? De Securities and Exchange Commission is zowat de beurswaakhond of financiële wachter van het land. De eerste taak ervan is de Amerikaanse burger beschermen tegen financiële wanpraktijken, als toezichthouder op alles wat publiek verhandeld wordt aan waarden. Op aandelenbeurzen bijvoorbeeld. Er kunnen volgens haar dus geen ongereguleerde waarden op het grondgebied gekocht en verkocht worden, zonder dat de SEC officieel kan benoemen wat het precies is. U vraagt zich misschien af – waarom precies Ripple er uitgepikt? Tja, aan bitcoin kan ze moeilijk tornen, want stuur maar eens een oproepbrief naar Satoshi Nakamoto (!) Verbieden dat BTC in Amerika verhandeld wordt, ligt ook moeilijk. Al zeker omdat cryptocoins, met de samenhangende blockchains, door institutionelen gekocht worden. Steeds meer ook sinds de tweede helft van 2020. PayPal, Tesla, VISA en Mastercard zijn erin geëngageerd. Prominente money managers houden bitcoin in portefeuille voor klanten… Heel, heel precair dus. Zeker omdat deze en zoveel andere overheden (meer dan 80 procent, dixit het IMF) de technologie van blockchain nodig zullen hebben voor hun eigen CBDC, central bank digital currency. 

Ethereum is not a security

Ether, ethereum, ETH, werd in juni 2018 reeds benoemd als ´not a security´. Geen effect. Dat moet bij miljoenen bezitters toen al vast een last van de schouders genomen hebben. Dat alleen al was en is voldoende, wettelijk volgens de SEC. Want wanneer deze tweede grootste munt naar market cap wél a security zou zijn verklaard, dan was alles wat tot die dag met ETH gebeurd was, onwettelijk. Stel u voor wat dit voor een administratieve en wettelijke chaos zou veroorzaken! Voor effecten gelden namelijk heel andere regels. En onder meer daarover heerst deze Commissie dus.

Werken in het buitenland

Een sprong in de tijd tot december 2020. Drie maanden geleden. XRP is een munt waarmee niet alleen betaald kan worden, digitaal, zoals bitcoin, maar die voornamelijk gebruikt wordt voor grensoverschrijdende betalingen. Cross-border payments, is de Engelstalige, gangbare naam. Een voorbeeld. Een Fillipijns meisje gaat zoals vele duizenden zoals zij in het buitenland werken, zeg als kindermeisje in Saoedi-Arabië. Ze doet dit omdat in haar thuisland weinig of alleen slecht betaald werk is. Daarentegen zijn de lonen in bijvoorbeeld Arabische landen, voor hen zeer aantrekkelijk. Er is nog meer over te zeggen, zoals hoe slecht de behandeling vaak is in precies dergelijke Arabische gezinnen, en dat gaat tot en met sexueel misbruik, jawel. Maar dit zou ons te ver leiden in deze context. Zij wordt wekelijks betaald en stuur daarvan een groot deel naar haar familie, ouders, kinderen, gezin. Probleem is al sinds mensenheugenis dat geld versturen vanuit het buitenland erg duur is daar. Lang duurt, tot wel dagen. En af en toe, geloof het of niet, komt dit zuurverdiende geld helemaal niét aan. 

Snel, veilig en goedkoop

Er bestaan tal van remittances, agencies die deze dienst verlenen, maar er is en bleef altijd dit soort, tja, aanzienlijke wrevel om ervan gebruik te moéten maken, ondanks al de genoemde nadeligheden voor de verzender. Here comes…Ripple! Wanneer je bijvoorbeeld dollars verzendt vanuit in dit geval een Arabisch land, of Riyal van Saoedi-Arabië, en je doet dit over het Ripplenet, de blockchain van Ripple Labs, dan zijn alle nadelen weggevaagd. Van Riyal naar Filipijnse pesos of dollar, gaat dan sneller (in seconden in plaats van in een dag of dagen). Veiliger (nog nooit is er bij ons weten ooit geld niet gearriveerd, en via de blockchain is het ook altijd te volgen, waar het precies is. En vooral, heel belangrijk voor hardwerkende mensen als het Filipijns meisje in ons voorbeeld, spotgoedkoop. Centen van een dollar! Zeg 0,008 dollar. Terwijl die bestaande bureau´s vaak verschillende dollars aanrekenen. En dat scheelt aanzienlijk, zeker op een toch nog relatief bescheiden loon. Ook: dat versturen moet telkens herhaald worden, want meestal wordt dit soort buitenlands personeel wekelijks vergoed.

Ripple, meer dan een rimpeling

Ripple betekent rimpeling, zoals een kring in het water uitbreidt, wanneer je een steen erin gooit. BAM! (zoals Didi Taihuttu ook vaak zegt als hoofd van De Bitcoin Familie, een begrip in Cryptoland). December 2020, de SEC beschuldigt Ripple Labs Inc én twee van haar topmensen, Brad Garlinghouse en Chris Larsen. Het geheel (bedrijf plus deze verantwoordelijken) wordt aangeklaagd om XRP niet als ´a security´ te hebben geregistreerd. Volgens de SEC is XRP een effect, en dus moesten heel andere regels en wetten gevolgd werden. Dit gaat terug tot, stel u voor, 2013. Toen voor het eerst voor iets als 1,3 miljard dollar aan XRP in de markt gezet werd. Dus spreken we over acht jaar geleden, dus de gevolgen voor alles kopers, verkopers, cryptobeurzen en -makelaars zouden desastreus zijn. Raak aan dat kluwen dan maar eens uit! Acht jaar tijd heeft de Commission gehad, en sinds zo´n anderhalf jaar geleden was Ripple ook vragende partij. Want zolang XRP in het thuisland (met hoofdkantoor in Californië) geen status had en heeft, waren sommige buitenlandse partijen argwanend om zaken met Ripple te doen, laat staan XRP gebruiken voor geldtransferten. Dat ontbreken van een wettelijke status in het thuisland, begon Ripple daardoor te hinderen. 

Ripple gaat voor ´All The Money´

Deze tussentitel slaat op het feit dat Ripple inderdaad wereldwijde expansie begeert. Het blockchain bedrijf zit zelfs al in het stadium dat het een technologie aan het testen is, om alle centrale banken toe te laten op eenvoudige wijze een CBDC, eigen digitale munt te creëren! Ripple Labs beschuldigen komt om een zeer ongelegen moment. Alleen al de aankondiging deed de meeste cryptobeurzen XRP schrappen, de-listen. Talloos veel miljoenen aan beurswaarde verdampten eveneens, met zovele beleggers in XRP die van de ene op de andere dag aanzienlijke verliezen leden. Dat is trouwens iets wat nadien opgemerkt werd door crypto-commentatoren. De eerste plicht en bestaansreden van de SEC is precies of vooral de kleine belegger beschermen! Maar…dat is niet écht wat sinds december 2020 is gebeurd hoor, ladies and gentlemen van deze Commission?!

Machtsvertoon

Het proces loopt nu een kleine drie maanden, en het is drie advocaten van de Commission tegen 24 (!) advocaten voor het blockchain bedrijf en beide executives. Een machtsvertoon, met opzet, vast, en eigenlijk hééft Ripple in de loop der jaren een grote invloed verworven. Tot in de Bank for International Settlements, BIC. De ECB, de Wereldbank en het IMF. Brad Garlinghouse verschijnt ook steeds bij vergaderingen van het WEF, World Economic Forum (door collega Welbergen en zovele anderen nog al eens verdoemd – alle respect hoor Gerrit!) Het hele procesverloop gaan we hier niet uit de spreekwoordelijke doeken doen, maar laat ons terugkeren naar vandaag, zaterdag 20 maart 2021. 

Waarom verheugen zovele bezitters van de digitale munt zich, zodat XRP fors stijgt. En het is misschien pas een begin, want we zijn nog niet out of de spreekwoordelijke woods. Eén van beide rechters, een dame, onderbrak een van de advocaten van Ripple met te stellen (we vertalen):

 ´´Źoals ik het begrijp heeft XRP een geldwaarde (currency value) en een gebruiks-, nutswaarde (utility value)?´´

Einde quote. Mensen, wanneer de rechter, een dame, straks moet beslissen over deze twijfelachtige zaak, die nooit had hoeven plaatsvinden,…? Is XRP a security? Neen, NO!, want de rechter zelf heeft het begrepen – het is een munt, geld, en het wordt gebruikt! Bullish, bullish, bullish! (Geen financieel advies hoor, dat spreekt). De volledigheid gebiedt ons erbij te vertellen dat zij, de vrouwelijke rechter, niet de hoofd-rechter (een andere dame) is. Maar zoals onderstaande video ook aantoont, waarin we het toch al geweldige nieuws vernamen – deze rechters onderhouden zich uiteraard wel met elkaar; spreken, overleggen, dus dit is toch al zeer, zeer positief, nietwaar?! Nog niet echt hét verlossende woord of woorden van ´XRP is not a security´, maar toch. Een lang verhaal dus om even (?!) uit te leggen waarom XRP met tien procent stijgt. Voila, nu weet u het.

 

 

The post Analyse: Donkere hemel klaart op boven Ripple en XRP
appeared first on Biflatie.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!