Voor de millennials onder ons: South Park maakte eind jaren 90 een liedje met de titel Blame Canada. Decennia later is dit nummer niet alleen profetisch, maar ook actueel. Vanwege de vele protesten in Canada worden inwoners beperkt in hun financiële vrijheid. Het gevolg is een vlucht naar bitcoin, en nu wil de overheid zelfs bitcoin transacties censureren.
Tijdelijk wordt permanent
De maatregelen in Canada zouden in eerste instantie tijdelijk zijn, en alleen bedoeld zijn om protesterende inwoners te raken. Maar het lijkt er op of de Emergencies Act permanent kan worden. Dat doet denken aan hoe de Verenigde Staten met hun Patriot Act omging na de aanslagen op de twin towers.
De Canadese Emergencies Act maakt het voor financiële instellingen mogelijk om rekeningen van particulieren te bevriezen zonder gerechtelijk bevel. Net als de Patriot Act, is deze wet lang geleden in het leven geroepen om (de financiering van) terrorisme tegen te gaan. Nu wordt de Emergencies Act, net als de Patriot Act, gebruikt om inwoners in de gaten te houden.
Naast fiatgeld ook cryptocurrency
Daarnaast is de wet uitgebreid om ook cryptocurrency te kunnen bevriezen, en niet alleen fiatgeld. De reden is dat veel demonstranten de wet omzeilden door over te stappen van fiatdonaties op cryptodonaties. In naam van deze wet hebben verschillende walletproviders al een bericht gekregen om een werkzaamheden in Canada te staken en data te delen van hun gebruikers.
Regelgevers snappen bitcoin niet
En daar komt de gebrekkige kennis van regelgevers te boven. Vrijwel geen enkele wallet heeft gegevens van hun gebruikers, zij leveren namelijk alleen maar de software. Het lijkt erop dat de rechtbank gelooft dat bitcoin-gebruikers klanten zijn en een rekening hebben, zoals bij een bank.
Nunchuk is een niet-Canadese, non-custody bitcoin-wallet. Zij ontvingen een bevel om te helpen bij een massale financiële sleepnetoperatie. Lees hier de reactie van Nunchuck (en gniffel om de afsluiter):
De maatregelen en verzoeken zoals bovenstaand, zouden weleens permanent kunnen worden. Volgens de vice-premier, Chrystia Freeland, die ook de minister van Financiën is, overweegt de regering om de regels voor financieel toezicht permanent te maken.
Kritiek op permanent karakter
Als dit gebeurt, betekent dit dat de overheid de blijvende macht heeft om rekeningen te bevriezen zonder een gerechtelijk bevel te verkrijgen. Verschillende belanghebbenden en burgers, zowel in Canada als daarbuiten, hebben al kritiek geuit op het besluit om een beroep te doen op de Emergencies Act.
De premier van Quebec waarschuwde dat een dergelijk besluit alleen maar escalerend werkt.
Wat betekent dit voor crypto?
In theorie kan de Emergencies Act gecentraliseerde cryptobeurzen dwingen om wallets van gebruikers te bevriezen. Dat komt omdat wallets gekoppeld zijn aan een persoonlijke identiteit, je herkent vast wel de KYC-maatregelen van de grote internationale beurzen. Toch heeft dit Canadezen er niet van weerhouden om bitcoin te gebruiken en hun geld van de bank te halen.
Als financiële instellingen niets meer zijn dan het verlengstuk van de wetten van de overheid, dan is het goed verklaarbaar dat inwoners hun vertrouwen in banken verliezen.
De protesten lijken hun einde te naderen, maar de effecten van deze maatregelen kunnen langer aanhouden. Het vertrouwen in de regering heeft een deuk opgelopen bij een deel van de bevolking, en als de regering doorgaat met de plannen om deze wetten permanent te maken, dan hebben Canadese crypto-houders een extra risico.
Dit is het moment voor bitcoin om zich te bewijzen als decentraal, censuurbestendig transactienetwerk. Wij zijn benieuwd welke richting de Canadese crypto-community zich op beweegt. Gaan ze allemaal aan de coinjoin-wallets? Of toch naar decentrale beurzen.
The post Draconische maatregelen Canada zijn gratis reclame voor bitcoin appeared first on BTC Direct | Nieuws.