Afgelopen week begon met optimisme, nadat Trump bekendmaakte dat een grote hoeveelheid producten uit China buiten de importheffingen zou vallen. Onder andere smartphones en andere elektronica zouden niet meer belast worden met hoge importheffingen.

Maar niet veel later besloot de Trump-regering om Nvidia te verbieden zijn H20-processoren naar China te verkopen. Dat zou het bedrijf naar. verwachting 5,5 miljard dollar kosten.

Ook uitspraken vanuit de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank hielpen de financiële markten niet mee. Jerome Powell, de voorzitter, liet weten dat de centrale bank nog niet klaar is om de rentes te verlagen.

Ze willen de impact van de importheffingen op de inflatie nog afwachten, en daar is Trump niet blij mee. Hij is het daar zodanig mee oneens, dat hij dreigt met het ontslag van de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, mits die niet snel begint met het verlagen van de rentes.

Aandelen omlaag door continue onzekerheid

Als gevolg van die voortdurende onzekerheid omtrent het beleid van Donald Trump, de Amerikaanse centrale bank, en de reacties van landen als China, hadden de aandelenmarkten het zwaar.

De S&P 500 sloot 1,5% lager, terwijl de Nasdaq (techbeurs) 2,6% moest inleveren. Ook zag de S&P 500 zijn eerste Death Cross sinds de bearmarkt van 2022. Daarvan is sprake als het 50-daagse gemiddelde van de koers onder het 200-daagse koersgemiddelde zakt.

Normaal gesproken beschouwen analisten een Death Cross als negatief voor de koers. In de bovenstaande grafiek van analist Willie Delwiche zien we dat de S&P 500 ook significant slechter presteert zolang het 50-daagse gemiddelde van de koers onder het 200-daagse gemiddelde zit.

Dit verhoogt in theorie de kans op een verlengde periode van neerwaartse- of tegenvallende koersactie voor de S&P 500.

Bitcoin opvallend sterk

Wat vorige week ook opviel, was dat bitcoin zich opvallend sterk wist te houden ten opzichte van de aandelenmarkten, maar dat het ook beter presteerde dan goud.

Terwijl de aandelenmarkten door een lastige periode gaan, zien we dat bitcoin momenteel de show steelt, samen met goud.

Het grote verschil is natuurlijk dat goud al vanaf het begin van 2025 goed presteert en de onzekerheid lijkt te omarmen. Voor bitcoin beginnen die sterke prestaties nu pas een beetje.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!