Dit weekend markeert een belangrijke mijlpaal voor de cryptosector. Op 7 september 2021, precies drie jaar geleden, werd El Salvador het eerste land ter wereld dat Bitcoin (BTC) als wettig betaalmiddel erkende.
Hoewel het besluit van president Nayib Bukele aanvankelijk op veel kritiek stuitte, lijkt het nu zijn vruchten af te werpen. Hoe staat het Midden-Amerikaanse land er drie jaar na de invoering van het Bitcoin-beleid voor?
El Salvador maakt winst met Bitcoin
Volgens Alex Momot, oprichter en CEO van Peanut Trade, kan El Salvador worden beschouwd als een pionier op het gebied van digitale valuta. Hij stelt:
“El Salvador’s experiment met Bitcoin kan als succesvol worden gezien. Het land nam risico’s door iets radicaal nieuws te proberen. Hoewel het nog te vroeg is om de volledige resultaten te beoordelen, zijn de behaalde voordelen duidelijk.”
Sinds 2021 koopt El Salvador consequent Bitcoin. President Nayib Bukele kondigde eerder aan dat het land elke dag één Bitcoin zou aankopen, ongeacht de prijs. Deze strategie heeft geresulteerd in aanzienlijke winsten. Volgens schattingen heeft het land momenteel een winst van meer dan 31 miljoen dollar.
De gemiddelde aankoopprijs voor de Bitcoin-wallet van El Salvador ligt rond de $43.877 per Bitcoin, terwijl de waarde op 7 september 2024 ongeveer $54.300 bedroeg. Met bijna 6000 BTC in bezit is de totale waarde van de wallet nu meer dan $318 miljoen. Ondanks de huidige ‘bearmarkt’ kan het Bitcoin-beleid van El Salvador dus als succesvol worden beschouwd.
Er is ook kritiek
Hoewel El Salvador positieve resultaten behaalt met zijn Bitcoin-beleid, blijven andere landen terughoudend. Volgens Momot komt dit doordat grotere landen sterk afhankelijk zijn van internationale kredietverstrekkers, die vaak afwijzend staan tegenover zulke gedurfde stappen. Toch is er één ander land, de Centraal-Afrikaanse Republiek, dat Bitcoin eveneens als wettig betaalmiddel heeft ingevoerd.
Internationale organisaties, waaronder het Internationaal Monetair Fonds (IMF), hebben druk uitgeoefend op El Salvador om de Bitcoin-wet terug te draaien. Het IMF stelt dat het beleid te risicovol is en niet strookt met internationale normen. Ondanks deze druk blijft El Salvador vasthouden aan zijn koers, waarbij de positieve economische resultaten van de afgelopen drie jaar het succes van Bitcoin als wettig betaalmiddel onderstrepen.
Hoewel El Salvador financieel heeft geprofiteerd van zijn Bitcoin-aankopen, stellen critici vragen over de werkelijke voordelen voor de bevolking. Zij betwijfelen of de “Bitcoin-obsessie” van Bukele bijdraagt aan de levensstandaard van de inwoners en stellen dat investeringen in andere sectoren misschien meer direct voordeel zouden opleveren voor het gewone volk.
Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus
Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.
Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen na registratie van je account ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.* Meld je nu aan!
*Let op, er zijn voorwaarden van toepassing op de actie.
Het bericht Drie jaar Bitcoin in El Salvador: Hoe staat het ervoor? verscheen eerst op Newsbit.