Recente onderzoeken onthullen dat drugskartels, vooral in Noord- en Zuid-Amerika, Tether’s USDT gebruiken om hun criminele inkomsten te verbergen. Met name het Sinaloa-kartel zou USDT inzetten voor hun cocaïnehandel, waardoor ze op een snelle en vrijwel ontraceerbare manier geld kunnen verplaatsen tussen landen als Mexico, Colombia en de Verenigde Staten.

Gerechtelijke documenten onthullen details

Uit gerechtelijke documenten blijkt dat USDT in Mexico tegen een gereduceerde prijs werd verhandeld omdat bekend was dat het geld afkomstig was van drugsdeals. Deze stablecoins werden vervolgens in Colombia weer doorverkocht via verschillende financiële kanalen zoals exchanges, OTC-markten en P2P-platforms. Een noemenswaardig geval betreft een civiele verbeurdverklaring door de Amerikaanse overheid om meer dan $5 miljoen aan USDT van drie Binance-accounts in beslag te nemen, die gelinkt werden aan een omzet van meer dan $15 miljoen in drugstransacties.

Een FBI-onderzoek legde tevens bloot dat Mexicaanse drugskartels tussen 2021 en 2023 gebruik maakten van cryptovaluta-intermediars om zo’n $52,5 miljoen te witwassen. Dit onderstreept niet alleen de omvang van het probleem maar toont ook de voorkeur van de kartels voor USDT en Bitcoin in hun witwasoperaties.

Tether’s houding tegenover illegale activiteiten

Tether heeft duidelijk gemaakt dat zij geen betrokkenheid willen met illegale activiteiten. Een woordvoerder van Tether benadrukte dat zij de mogelijkheid hebben om transacties te volgen en USDT te bevriezen indien deze gebruikt worden voor frauduleuze doeleinden. De betrokken transacties zijn echter via de secundaire markt gegaan, wat betekent dat Tether zelf niet rechtstreeks betrokken was.

Tether heeft in het verleden echter al eens juridische problemen gehad, met de CFTC die hen in 2021 beschuldigde van misleiding over hun reserves. Ondanks dit alles blijft Tether dominant met een marktaandeel van meer dan 75% in de stablecoin markt.

Investeringen van Tether

Recentelijk heeft Tether een aanzienlijk belang genomen in Adecoagro, een Latijns-Amerikaans landbouwbedrijf, voor $100 miljoen. Deze stap werpt vragen op over de transparantie en de strategische richting van Tether, zoals Justin Bond van Cyber Capital en Sean Lee van IDA Finance hebben opgemerkt. De investering van Tether in sectoren buiten crypto kan wijzen op een diversificatiestrategie maar roept ook vragen op over governance en vertrouwen.

Deze ontwikkelingen benadrukken het duale karakter van cryptocurrency: terwijl het innovatie en financiële vrijheid biedt, wordt het ook steeds vaker misbruikt door criminelen. Het is duidelijk dat regelgeving en controle in de crypto-wereld meer dan ooit nodig zijn om dergelijke misbruiken tegen te gaan.

Het bericht Drugskartels gebruiken Tether (USDT) voor witwassen, volgens onderzoek verscheen eerst op CryptoBenelux.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!