Gisteren hebben honderden crypto-liefhebbers kunnen genieten van de Dutch Blockchain Days 2024, het meest toonaangevende crypto-evenement van ons land. Grote namen uit de sector hebben zich uitgesproken over de nieuwste ontwikkelingen, inzichten en trends met betrekking tot crypto en de onderliggende blockchaintechnologie.

Was je niet in de gelegenheid om dit bijzondere evenement live mee te maken? Maak je geen zorgen, Coinliners was de hele dag aanwezig in Theater de Meervaart, Amsterdam om jou alsnog te voorzien van de belangrijkste zaken die besproken zijn op de conferentie.

Dutch Blockchain Days 2024

De Dutch Blockchain Days verzamelt ieder jaar weer een indrukwekkende line-up van grote namen uit de crypto-industrie die het podium betreden. Dit jaar is er groter uitgepakt dan ooit met een totaal van 50 sprekers van onder andere Nederlandse crypto exchanges, grote financiële organisaties en zelfs vertegenwoordigers van de Europese Commissie en de Verenigde Naties.

Met een vol programma van 09:00 uur tot 17:00 uur, belichten we in dit artikel enkele interessante gesprekken die hebben plaatsgevonden op de main stage.

dutch blockchain days 2024 podium

Crypto adoptie en hindernissen

Nadat presentator Jan Scheele de show opende, spraken Pankhuri Bansal en Edwin Rivas als eerst de 500 bezoekers toe over de adoptie van Web3 technologieën, zoals blockchain, crypto, non-fungible tokens (NFT’s), decentralized finance (DeFi) en stablecoins.

Bansal is werkzaam als blockchain-expert bij de Verenigde Naties en maakt deel uit van LTO Network (LTO). Rivas is de Chief Marketing Officer (CFO) van Bitcoin-technologiebedrijf Jan3.

Volgens Bansal biedt de revolutionaire blockchain-technologie vooral een uitkomst voor ontwikkelingslanden, waar een groot deel van de bevolking geen toegang heeft tot een bankrekening. Niet voor niets dat de adoptie in deze landen dusdanig hoog staat, zo legt hij uit. In Europa is de noodzaak naar eigen zeggen een stuk lager, maar met de aankomende MiCAR-regelgeving zullen meer bedrijven en instellingen bereid zijn om de technologie te willen omarmen volgens Bansal.

Ook Bitcoin (BTC) land El Salvador kwam aan bod in het gesprek. Rivas lichtte toe dat het educatieve aspect een groot obstakel vormde voor de adoptie van Bitcoin in het Midden-Amerikaanse land. Sinds kort krijgen kinderen echter les over Bitcoin, wat een erg bemoedigende ontwikkeling is volgens Rivas.

Het volgende gesprek richtte zich met name op de adoptie van gedecentraliseerde technologieën door bedrijven. David Palmer, de Chief Product Officer en mede-oprichter van Vodafone, en Joris Huynh, senior manager van multinationaal technologiebedrijf IBM, kregen dit keer het woord.

Volgens Palmer zijn er verschillende hordes waar blockchain-adoptie momenteel tegenaan loopt: schaalbaarheid, regulatie en ‘’architecturale compatibiliteit’’. Het laatste punt verwijst naar de uitdaging om blockchaintechnologie soepel te laten integreren met bestaande infrastructuren en systemen.

Volgens Huynh bevindt de adoptie van blockchain zich momenteel al in een stadium waarin bedrijven eenvoudig kunnen instappen. Veel bedrijven worden echter nog tegengehouden door regelgeving, maar de op handen zijnde MiCAR-regelgeving zou volgens hem een grote verandering teweeg kunnen brengen.

Beide heren waren het er bovendien over eens dat tokenisatie de meest veelbelovende trend van Web3 markeert. Palmer noemde tokenisatie zelfs de ‘’blockchain killer app’’ dat een ‘’keerpunt zal zijn om Web3 en blockchain in de mainstream van de financiële wereld te krijgen’’.

‘TradFi goes DeFi’

‘TradFi goes DeFi’ is een ander boeiend thema om toe te lichten. Christian Rau, Senior Vice President Crypto & Fintech bij Mastercard Europe, en Hakim Raja, oprichter en CEO van crypto wallet ontwikkelaar Blanq Labs, bespraken hoe de traditionele financiële wereld zich langzamerhand richting zijn decentrale tegenhanger beweegt.

Beide sprekers benadrukten dat hoewel steeds meer financiële instellingen blockchain verkennen, er nog vele obstakels zijn voor brede acceptatie. Vooral schaalbaarheid werd genoemd als een significant probleem. Volgens hen moeten transacties snel en goedkoop plaatsvinden om volledige acceptatie te realiseren.

Breakout sessie op de Dutch Blockchain Days 2024 over RWA tokens

Daarnaast stelde Rau dat het juridische raamwerk dat door MiCAR wordt geboden, de terughoudendheid van financiële instellingen om zich in DeFi te verdiepen sterk zal verminderen.

Ook voor de gewone burger zal de MiCAR-regelgeving enige aarzeling wegnemen, zo is Rau van mening. Hij zei hier het volgende over:

‘’MiCAR biedt echt een kader waarin een 60-jarige vrouw haar levenslange spaargeld in een stablecoin kan stoppen die gereguleerd wordt door Europese autoriteiten. Grote banken kunnen nu uitgedaagd worden.’’

Cryptobeurs OKX

Ook Roy van Krimpen, de regionale manager van de Benelux voor cryptobeurs OKX, verscheen gisteren op het podium. Onlangs betrad OKX, dat wereldwijd actief is, de Nederlandse markt met de ambitie om snel uit te groeien tot een belangrijke speler binnen de Nederlandse landsgrenzen.

Van Krimpen ging dieper in op de hoge mate van crypto-adoptie in ons land, die volgens hem wordt veroorzaakt door de hoge financiële en technologische geletterdheid onder Nederlanders. 

Daarnaast wees hij op de unieke waardepropositie van OKX, waarbij gebruikers eenvoudig toegang krijgen tot de wereld van DeFi via de unieke OKX Wallet. ‘’Wij willen gebruikers de mogelijkheid geven om verschillende opties te benutten; een gecentraliseerde beurs en een zelfbeheerde wallet, zodat ze volledige controle hebben over hun crypto-activa en de DeFi-wereld kunnen verkennen,’’ aldus Van Krimpen

Volgens hem onderscheidt OKX zich hiermee van de hevige concurrentie evenals de “wereldwijde kwaliteit die het op een lokale manier naar de Nederlandse markt brengt’’. 

‘’Lokalisatie is een zeer belangrijk thema voor ons,’’ zo legde Van Krimpen uit. Dit komt tot uiting in het speciaal voor Nederlanders ingerichte platform, met vertaalde educatieve content, een eigen klantenservice, iDEAL-integratie en euro/crypto handelsparen. 

Hal, meetings, Dutch Blockchain Days 2024

Tot slot wees Van Krimpen op de voortdurende inspanningen van de beurs om de lokale markt zo goed mogelijk te bedienen met geoptimaliseerde handelsproducten. Hij liet bovendien weten dat de beurs de laatste tijd veel vooruitgang heeft geboekt in het verhogen van de liquiditeit en het verlagen van de spread.

Nadat de lancering van OKX in ons kikkerlandje werd aangekondigd, spraken we met Eral Ghoos, de algemeen directeur van OKX Europe. In dit interview lees je meer over de grote plannen van de beurs in Nederland. 

In een volgend artikel komen nog veel meer interessante sprekers aan bod, van cryptobeurzen Bitvavo, Coinbase, Finst en ICONOMI tot verschillende crypto-vermogensbeheerders. Ook hebben we een duik in het diepe genomen wat betreft RWA tokenisatie, wat door veel sprekers wordt geprezen als een van de meest veelbelovende ontwikkelingen binnen Web3… We hebben namelijk deelgenomen aan een breakout session van Madeleine Boys, Head of Programmes and Innovation bij Global Digital Finance.

The post Dutch Blockchain Days 2024: De weg naar crypto adoptie appeared first on Coinliners.nl.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!