De Europese Centrale Bank (ECB) slaat alarm: de economie van de eurozone stevent af op een zwaardere neergang dan gedacht, en de schuld ligt bij de Amerikaanse handelstarieven. José Luis Escrivá, gouverneur van de Spaanse centrale bank en ECB-bestuurslid, gooide het woensdag op tafel in een interview met de Financial Times. “Trump’s tarieven zijn een forse negatieve schok voor de economische activiteit,” zei hij. Wat begon als een berekend risico, ontpopt zich nu tot een real-time nachtmerrie voor Europa.
In een speech voor de ECB-vergadering van 17 april waarschuwde Escrivá dat de volle klap van deze wederzijdse tarievenoorlog nog niet eens duidelijk is. Centrale banken in heel Europa houden de boel scherp in de gaten, want de gevolgen reiken verder dan alleen handel.
Euro als alternatief voor de dollar?
Escrivá gooide een stevige knuppel in het hoenderhok: deze handelstwist kan de dollar van zijn troon stoten als wereldwijde reservevaluta. “Overal heroverwegen economische spelers en overheden de relevantie van de dollar,” stelde hij. En dat zie je terug. De dollarindex (DXY) zakte woensdag met 0,65% naar 102,29, een daling die de zwakte onderstreept (CNBC). Zijn alternatief? De euro. Met een stabiele eurozone, geworteld in fiscaal bestuur en rechtsstaat, zou die zomaar de nieuwe favoriet kunnen worden in de wereldhandel, betoogt hij.
Groei omlaag, inflatie in de war
De ECB had al gerekend op een groeiverlies van 0,5% in het eerste jaar van een handelsoorlog, maar dat lijkt nu te soft. Vier insiders verklapten aan Reuters dat de realiteit grimmiger is. Interne discussies over een scherpere neerwaartse bijstelling zijn al gaande, wat de verwachte 1% groei voor 2025 onderuit kan halen. Spanje’s prognose van 2,7%? Die krijgt ook een herziening, bevestigde Escrivá.
En de inflatie? Die doet niet wat je zou denken. Waar tarieven normaal prijzen opdrijven, zorgt stagnatie nu voor desinflatie. Energieprijzen dalen, de euro wint kracht, en obligatierendementen klimmen – allemaal signalen dat de inflatie eerder zakt dan stijgt. ECB-bronnen zien nog geen chaos: de markten draaien “ordelijk” en het monetaire systeem houdt stand. Nieuwe liquiditeitsinjecties zijn voorlopig van de baan.
Duitsland breekt met traditie
Te midden van dit alles versoepelt Duitsland, normaal een begrotingshavik, z’n leenregels om defensie en infrastructuur te boosten. De EU zelf broedt op schuldfinanciering voor militaire uitgaven. Escrivá ziet hier een sleutel: “De inflatie-impact hangt af van hoe de EU reageert, zowel qua handel als budget.” Hij legt de bal bij de fiscale overheden, niet bij de ECB.
Renteverlaging op komst
De markten ruiken bloed en hebben al een ECB-renteverlaging ingeprijsd voor 17 april. Als die komt, zakt de basisrente naar 2,25% – de zevende cut sinds juni. De meerderheid van de ECB-top steunt dit, al sputtert Oostenrijks havik Robert Holzmann tegen. Zelfs Bundesbank-baas Joachim Nagel, vaak een harde noot, lijkt om. “We doen onze duit in het zakje om de eurozone sterk te houden,” zei hij maandag. Met inflatie op koers naar de 2%-doelstelling ziet hij ruimte.
GeenQuantitative Easing (QE) comeback, wel een aflopende balans. De ECB laat oude obligaties uitdoven om liquiditeit te temperen. Voorlopig is het systeem “veerkrachtiger dan ooit,” zegt Escrivá. Maar met Trump’s tarieven als donderwolk boven de markt, blijft de eurozone op scherp. Gaat de euro echt de dollar aftroeven? De komende maanden worden cruciaal.
Het bericht ECB-beleidsmakers waarschuwen dat economische ‘worstcasescenario’s’ werkelijkheid worden verscheen eerst op CryptoBenelux.