ECB beweert dat digitale euro juist privacy beschermt

ECB beweert dat digitale euro juist privacy beschermt

De Europese Centrale Bank (ECB) werkt aan een volledig digitale euro die uiteindelijk cash zou moeten vervangen. Deze Central Bank Digital Currency (CBDC) is een stablecoin gekoppeld aan de euro. De onderzoeken hierover die tot nu toe zijn onthuld, duidden op nogal wat weerstand. Veel mensen hebben veel kritiek op hoe dit een digitale gevangenis is en een groot gevaar voor je privacy en economische vrijheid zou kunnen vormen. Een nieuwe paper van de centrale bank heeft het juist over hoe de CBDC je privacy zou kunnen beschermen.

Grote weerstand tegen euro-CBDC

Het onderzoek werd gisteren gepubliceerd en is het resultaat van een enorme hoeveelheid feedback van inwoners in de EU. Volgens de data is bijna 98,5% van de beoordelaars een reguliere EU-inwoner, met name uit Duitsland, Slowakije, Oostenrijk en Tsjechië. Ook academici en overheidsmedewerkers deden mee.

Een punt van kritiek dat vaak voorkomt, is dat je al je privacy weg zou geven aan bedrijven of aan de staat, en dat het onze fundamentele rechten op vrijheid en privacy schaadt. Ook willen mensen liever niet afhankelijk zijn van het internet om dingen te kopen.

Nieuw onderzoek niet zo nieuw?

Het nieuwe onderzoek heeft het uitgebreid over hoe CBDC’s je privacy beschermen. Als je al je boodschappen zou betalen met een stablecoin van de euro, dan zouden bedrijven al je aankopen monitoren. Dit lijkt tot op zekere hoogte de koers van de VS te zijn. De ECB benadrukt dat deze bedrijven dan in veel gevallen zouden concurreren met banken en andere bestaande financiële instellingen, die nu al verplicht zijn om tot op zekere hoogte je privacy te beschermen.

Wat de paper niet benadrukt is dat de overheid in theorie wél in staat is om je gegevens af te tappen – of om precies te zijn, de centrale bank kan dat. De ECB maakt dus het onderscheid tussen bedrijven en overheden (en zichzelf), waarbij alleen bedrijven aan de kaak worden gesteld. Op Twitter is ook op dit onderzoek kritiek. Negatieve rentes, programmeerbare token burns en massasurveillantie blijven terugkerende onderwerpen.

Wel wordt benadrukt dat transacties ook offline plaats zouden kunnen vinden. Hier heb je wel bijvoorbeeld een mobiele telefoon voor nodig, maar een internetverbinding is kennelijk geen harde noodzaak.

The post Analyse: ECB beweert dat digitale euro juist privacy beschermt
appeared first on Crypto-Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!

Deel dit bericht