In een recente blogpost van de Europese Centrale Bank (ECB) hebben directeur-generaal Ulrich Bindseil en adviseur Jürgen Schaaf opnieuw hun zorgen geuit over Bitcoin.
In een blogpost van de ECB bestempelen ze de cryptocurrency als ongeschikt als valuta of investering, met een vermeende nul intrinsieke waarde en een onvermijdelijke ondergang. Maar is hun argumentatie waterdicht?
Hype of waarde?
Volgens Bindseil en Schaaf is Bitcoin niet langer levensvatbaar als betaalmiddel of investering, ondanks de recente goedkeuring van een ETF in de VS, die de verwachtingen van analisten heeft overtroffen.
Ze waarschuwen voor de gevaren van een mogelijke Bitcoin-hausse gevolgd door een crash, waarbij ze wijzen op de speculatieve aard van de cryptocurrency-markt. De auteurs halen economische factoren aan die de recente rally zouden hebben aangewakkerd, zoals renteverlagingen, halveringen en ETF’s, maar beweren dat deze geen duurzaamheid garanderen.
Een kritiek op hun argumenten is dat ze de intrinsieke waarde van Bitcoin reduceren tot nul, zonder de bredere economische en sociale redenen voor interesse in cryptocurrency te erkennen, zoals inflatiebescherming, spaardoelen en het vermogen om transacties uit te voeren in gebieden met hoge transactiekosten. Bovendien lijken Bindseil en Schaaf prijsmanipulatie en fraude te overdrijven als verklaringen voor de recente prijsstijgingen, zonder rekening te houden met legitieme marktfactoren.
Is de ECB bang voor Bitcoin?
De ECB heeft eerder vergelijkbare voorspellingen gedaan over de ondergang van Bitcoin, maar deze zijn weerlegd door de voortdurende groei en acceptatie van de cryptocurrency. Hun beweringen over het criminele gebruik van Bitcoin zijn ook dubieus, aangezien studies aantonen dat cryptocriminaliteit afneemt tijdens marktdownturns en dat Bitcoin niet zo prominent is in illegale activiteiten als sommige traditionele valuta’s.
Het standpunt van de ECB zou kunnen worden gezien als een vorm van regulatory fatalism, waarbij ze de uitdagingen van het reguleren van een gedecentraliseerd netwerk vermijden en in plaats daarvan de ondergang van Bitcoin voorspellen. Een constructievere benadering zou zijn om de potentie van blockchain-technologie te erkennen en gepaste regulering te ontwikkelen om de voordelen van cryptocurrency’s te maximaliseren en de risico’s te minimaliseren.
Kortom, de ECB’s afwijzing van Bitcoin lijkt gebaseerd te zijn op een onvolledig begrip van de cryptocurrency en haar potentieel, terwijl het tegelijkertijd de bredere verschuivingen in de financiële markten negeert. Het is tijd voor een meer genuanceerde benadering van digitale valuta’s en de rol die ze kunnen spelen in de moderne economie, in plaats van zich te laten leiden door angst voor het onbekende.
Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus
Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans met deze exclusieve aanbieding! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.
Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!
Het bericht ECB: Bitcoin heeft ‘nul waarde’ en staat op instorten verscheen eerst op Newsbit.