ECB voert rente op met 0,75% – Wat het effect op bitcoin kan zijn

Vandaag heeft de Europese Centrale Bank (ECB) aangekondigd de Europese beleidsrente op te voeren met 75 basispoints, of 0,75%. Dat klinkt niet veel, maar het is opnieuw een enorme stijging en het zegt een hoop over waar de markt naartoe zal gaan. Over het algemeen zijn dit soort stijgingen namelijk allesbehalve positief voor de prijzen van financiële producten.

ECB nog steeds bezorgd over inflatie

Het geeft aan dat de ECB nog steeds bezorgd is over de inflatie. Afgelopen dinsdag is het Nederlandse jaarlijkse inflatiecijfer voor de maand augustus onthuld. Dat was een record van maar liefst 12%. In de rest van Europa zou de inflatie volgens een iets andere index iets lager liggen dan in Nederland, maar toch is het in andere EU-landen niet veel beter. De ECB citeert Eurostat, die de Europese inflatie op gemiddeld 9,1% schat.

Het instituut benadrukt dat het doel nog steeds is om de inflatie op de middellange termijn terug te brengen naar 2%. Dit jaar nog hoopt de ECB de inflatie terug te kunnen brengen tot 8,1%, in 2023 tot 5,5% en in 2024 tot 2,3%.

De centrale bank heeft drie verschillende beleidsrentes. Eén voor de depositovoorziening die banken nodig hebben, één voorziening voor herfinancieringsdoeleinden en een derde voor marginaal lenen. Het wil vanaf 14 september de drie bijbehorende rentes op respectievelijk 1,25%, 1,50% en 0,75% hebben staan. Ter vergelijking; de Amerikaanse Federal Reserve heeft de eerstgenoemde rente al op 2,50% staan.

De ECB loopt dus iets achter op de Amerikaanse centrale bank, maar toch is de situatie van de ECB iets anders. Europa kan namelijk de rentes niet te snel opvoeren, omdat de zwakkere EU-landen dan hun schulden niet meer kunnen herfinancieren.

Gevolgen voor bitcoin en crypto

Al met al zijn de hogere rentes vooralsnog niet positief voor bitcoin (BTC), en eigenlijk ook niet voor de meeste andere activa. Het zorgt er namelijk voor dat schuld aangaan minder gemakkelijk is, en dat is precies waar eigenlijk de hele economie op gebaseerd is.

Over het algemeen heeft dit als gevolg dat mensen minder uit gaan geven, en vroeg of laat heeft dat een nadelig effect op bedrijven. De aandelen van deze bedrijven dalen dan in waarde, en tot nu toe waren crypto erg gecorreleerd aan aandelen. Het kan dus zijn dat cryptocurrencies nog wel even verder in waarde dalen als gevolg van de hogere rente.

The post Analyse: ECB voert rente op met 0,75% – Wat het effect op bitcoin kan zijn
appeared first on Crypto-Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!

Deel dit bericht