De toekomst is lastig te voorspellen. Hiermee bedoel ik onze toekomst in economisch perspectief. Niet of u de staatsloterij zult winnen of het eeuwige leven mag genieten, nee, het zijn de economen die over elkaar heen vallen met hun economische verwachtingen. De financiële experts van diverse instituten en van banken, de effectenmakelaars, en noem maar op. In feite willen we allemaal graag weten wat ons in financieel opzicht te wachten staat. Misschien een promotie op het werk met een bonus of periodiekje extra, of zoals tegenwoordig veel gebeurt, een belastingvrije schenking van ouders of grootouders. De kids betalen de hoofdprijs voor een woonhut en kijken meelijwekkend naar hun ouders. Zo kan het geld op verschillende manieren naar iemand toerollen. Dat is overigens dringend gewenst want uitgeven gaat makkelijker dan sparen.

Geen massa ontslagen

Als ik de mainstream media scan zie ik dat economen veelal optimistisch zijn, slechts enkelen zien beren op de weg. Corona lijkt vergeten en de eerder verwachte economische inzinking lijkt te zijn overwonnen door het stimulerende beleid van onze regering. Rutte bedankt! Dat klinkt nogal cynisch in mijn schrijfsel, maar toch is het dat wat ik regelmatig voorbij zie komen. Economen beweren dat de hulpverlening aan het MKB via diverse steunregelingen meer dan verwacht heeft geholpen. Massa ontslagen en faillissementen zijn uitgebleven doordat de meeste werknemers doorbetaald kregen via de NOW-regeling en ondernemers een tegemoetkoming kregen vanuit de TVL-regeling. In principe hetzelfde ingeval de ontslagen werknemers een WW-uitkering zouden ontvangen uit de staatsruif. De NOW-regeling voorkwam dat werknemers een andere baan zouden zoeken waardoor wij op de terrassen nu zonder bediening zaten en onze bestelling bij de tap moeten afhalen. Nee, we hebben het goed voor elkaar in ons polderlandje.

We gaan weer leven

Vanwaar al dat optimisme ineens? Dat komt door het korte termijn denken. Mensen maken de balans op na meer dan een jaar corona en zien dat de meesten de epidemie hebben overleefd. De versoepelingen zijn begonnen en we kijken weer vooruit. We gaan onze versleten schoenen vervangen voor nieuwe en kopen nieuwe zomerbroeken en T-shirts voor de komende zomer. Vergeten even de volle ziekenhuizen waar nog altijd onder hoogspanning wordt gewerkt en vergeten ook het vaccinatieprogramma dat ondanks de opgelopen vertrouwensbreuk gewoon doorloopt want daardoor kun je vakantieplannen maken. Wel even testen natuurlijk maar dat hoort bij de nieuwe wereld. Kortom, we gaan weer leven. Dit is exact de reden waarom economen zulke positieve verwachtingen uitspreken. Een mens wil nu eenmaal leven en blijft niet achter de geraniums hangen nu ook de vrijheid weer een beetje terug komt, mede door het afschaffen van de avondklok.

Nieuwe banen

Economen zien dat er door corona nieuwe verdienmodellen zijn ontstaan. De nieuwe wereld introduceert een testsamenleving waarbij nieuwe producten worden aangeboden. Waren het eerst de mondkapjes en de handgels, nu komen daar de coronasneltesten bij die in varianten worden aangeboden. Er is een nieuwe levendige handel ontstaan die nieuwe banen schept. GGD en ziekenhuizen werven nieuw personeel. Daarnaast heeft corona gezorgd voor een versnelling van de digitalisering en automatisering van de economie en arbeidsmarkt. Economen zijn ook positief over de opmars van slimme robots en AI(kunstmatige intelligentie) die  maatschappelijke veranderingen zullen brengen met nieuwe banen. Er verdwijnen banen en er komen nieuwe banen. Ik wil hopen dat economen het goed zien. Last but not least, ook Nederland mag een beroep doen op het EU-herstelfonds. Er zit maar liefst 807 miljard in kas.

EU-herstelfonds

De EU-landen die door de coronapandemie hard zijn getroffen mogen onder voorwaarden het geld steken in wat de Europese Commissie de ‘wederopbouw van Europa’ noemt. Europa moet groener en digitaler worden. EU-lidstaten kunnen leningen krijgen die ze moeten terugbetalen en subsidies die niet terugbetaald hoeven te worden. Er moet aan voorwaarden worden voldaan. Lidstaten moeten hun economie hervormen op basis van de EU-normen. Het geld moet worden gebruikt voor vergroening en digitalisering en de investeringen moeten bijdragen aan werkgelegenheid en economische en sociale veerkracht. Een loffelijk streven, maar met geleend geld. Het schijnt dat ons kabinet nog geen verzoek heeft ingediend. Nederland kon maximaal voor 6 miljard aan plannen indienen. Maar in deze eerste ronde heeft de demissionaire regering ervoor gekozen nog niet mee te doen. Een volgend kabinet moet daarover beslissen, zo is de gedachte. Er bestaan meerdere indieningsmomenten voor een herstelplan, we lopen dus geen geld mis. Italië was er als de kippen bij en kreeg al 20 miljard voor digitalisering van een achterlopend internet.

Bubbels

Voor de verdeling van de gelden wordt een verdeelsleutel gehanteerd die is gebaseerd op het werkloosheidspercentage in de 5 jaar voor 2020 en de economische krimp in 2020. Hiermee wordt duidelijk dat de Europese Unie gewoon een transferunie is. We pompen het geld rond zodat Duitse en Nederlandse(?) bedrijven handel kunnen blijven doen met Italië en andere Zuid-Europese lidstaten. De discussie is of het zinvol is. Verdient Nederland het geld terug omdat we handelen met Italië? Zou toch mooi zijn. In ieder geval wordt met dat rondpompen indirect belastinggeld rond gestrooid waarbij werkgelegenheid en vergroening als hoger doel op de agenda staan. Een loffelijk streven. Hoewel? Het gaat om een fonds dat wordt gevuld met geleend geld dat weer afgelost wordt vanuit de Schatkist. Geld dat spotgoedkoop wordt geleend via investeerders zoals o.a. ook de NL-pensioenfondsen die gretig inschrijven. Geld lenen is bewust goedkoop gemaakt door centrale banken waardoor de mondiale schuldenberg explodeert tot hemelhoogte. Vastgoed, aandelen en cryptovaluta stijgen daardoor tot recordhoogte. De bubbels zijn groter dan ooit in de historie maar bubbels knappen ooit een keer. De Nederlandse regering ziet dat niet en stelt die 6 miljard EU-subsidie nog even uit. Je moet vertrouwen hebben in de toekomst, toch? Een toekomst gebouwd op de grootste schuldenberg ooit. Economen zijn dus positief over de economie. Wat zien zij wat ik niet zie?

GW

The post Analyse: Economie herstelt, is corona al vergeten?
appeared first on Biflatie.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!