Bitcoin (BTC) heeft gisteren een enorm bloederige dag meegemaakt. De bitcoin koers crashte uit het niets met een totaal van 8%, zonder dat hier binnen de cryptowereld een duidelijke reden voor leek te zijn. Een bekende econoom op socialmediaplatform X heeft voor opheldering gezorgd en verklaart waarom de koersen gisteren donkerrood kleurden.
Bitcoin hard getroffen door spanningen Midden-Oosten
De bitcoin koers is gisteren vanaf zo’n $71.000 gedaald tot een absoluut dieptepunt van $65.000. Dit weerspiegelt een totale crash van meer dan 8%. De spanningen in het Midden-Oosten zijn de belangrijkste katalysator geweest volgens de bekende econoom Alex Krüger.
‘’Ga een whale vinden die gisteren verkocht heeft en vraag hem waarom hij verkocht heeft. Het antwoord zal in de meeste gevallen zijn: ‘Oorlogskoppen, het werd vreemd’,’’ zo schreef Krüger op X.
Een directe confrontatie tussen Iran en Israël lijkt dichtbij. De wereld houdt momenteel zijn adem in voor een mogelijke wraakactie van Iran op Israël na de Israëlische raketaanval van 1 april in Syrië waarbij een hoge Iraanse generaal werd gedood.
De dreiging heeft, zo schrijft Krüger, tot een open interest ‘’wipe out’’ geleid. De open interest verwijst naar het totale aantal openstaande contracten binnen de derivatenhandel. Een ‘wipe out’ duidt op een situatie waarin veel van deze contracten worden gesloten of geliquideerd, wat een kettingreactie van verkopen veroorzaakt.
De prijsdaling als gevolg van de geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten heeft tot een liquidatiegolf geleid bij handelaren die speculeren op een prijsstijging (met long-posities). Wanneer beleggers beginnen met het liquideren van hun posities, verhoogt dit de verkoopdruk op de markt, wat de prijzen nog verder omlaag kan drukken. Dit kan een sneeuwbaleffect creëren.
Volgens data van Coinglass is er de afgelopen 24 uur ruim $937 miljoen aan crypto geliquideerd, met bijna $825 miljoen afkomstig uit long-posities.
Altcoins leiden het meeste pijn
Bitcoin’s koersdaling valt grotendeels in het niet wanneer de koersresultaten van de rest van de markt erbij worden gepakt. Terwijl bitcoin op zijn dieptepunt grofweg 8% had ingeleverd, stonden veel altcoins ten minste 20% in het rood.
De bitcoin dominantie, ofwel het aandeel van bitcoin in de cryptomarkt, heeft niet voor niets een flinke boost gekregen, tot zijn hoogste punt sinds april 2021.
Terwijl de markt al iets is hersteld staat bijna iedere altcoin nog altijd ten minste 10% lager dan 24 uur geleden. De totale crypto-marktkapitalisatie is met 7% gedaald tot $2,562 biljoen.
Het bericht Econoom legt uit waarom bitcoin gisteren plotseling hard crashte verscheen eerst op Crypto Insiders.