In deze serie blogartikelen duikt Jordi van den Bussche in de wondere wereld van web3, non-fungible tokens (NFT’s) en blockchain. Hij schreef al over de metaverse en vorige week web3. Deze week legt hij uit wat NFT’s zijn!


Door de gigantische opmars van non-fungible tokens (NFT’s) in 2021 is er meer interesse in de markt dan ooit. Hoewel het een controversieel onderwerp is en de meningen soms sterk verschillen over of het nou echt een toekomst heeft, is er een constante stroom aan nieuwe mensen met een interesse in NFT’s. Een van de grootste problemen van de NFT wereld is momenteel dat het zo ingewikkeld is binnen te komen. Het probleem zit hem hierbij niet in het letterlijk binnentreden van de wereld, maar in de enorme barriere van kennis. Woorden als Minten, (Non-)fungibility, blockchain, en allemaal andere termen maken het ingewikkeld een duidelijk beeld te scheppen van wat het nou precies is. Maar, niet getreurd! Daar ga ik vandaag verandering in brengen!

Beginnen bij de basis van een NFT

Om echt goed te begrijpen waar je nou aan gaat beginnen is het snappen van de basis superbelangrijk. Wat is een NFT nou eigenlijk precies?

NFT staat voor Non Fungible Token. De naam geeft al een hoop weg over wat het nou precies is. Een NFT is eigenlijk gewoon een crypto munt, net als Ethereum (ETH), Solana (SOL) of Bitcoin (BTC). De NFT is vastgelegd op het blockchain netwerk, en wordt hierdoor door alle gebruikers van het netwerk waar jij de NFT op hebt erkend. Het enige verschil met conventionele tokens is dat het, zoals de naam weggeeft, Non-Fungible is. Dit is een term die erg vaak voorbij komt, maar echt heel belangrijk is om te snappen. Wat houdt dit nou precies in?

Non-Fungible betekent eigenlijk dat er maar 1 van mogelijk is. Bitcoin, Ether, en je andere favoriete munten zijn in grote aantallen te kopen. Je hebt misschien zelf wel meer dan 1 Ether! Bij NFT’s is dit niet mogelijk. Er is maar 1 variant van het kunstwerk dat jij in je bezit hebt. Je kunt dus niet naar een exchange gaan en meer van precies jou NFT kopen. Dit is ook hetgeen wat de waarde van de NFT creëert. Het feit dat er maar 1 beschikbaar is van jou specifieke plaatje, maakt dat er schaarste ontstaat. NFT’s worden dus vaak als een soort collectors item gezien.

Hoewel dit nu in de praktijk vaak lijdt tot het verhandelen van digitale kunst (Waar mijn Bored Ape een mooi voorbeeld van is), zijn de toekomstige mogelijkheden natuurlijk oneindig.

Oke, we hebben nu even kort doorgenomen wat een NFT nou is, maar hoe krijg je nou zelf zo’n kunstwerk? Voordat we op de technische details ingaan moeten we eerst een van de belangrijste principes van de NFT wereld benoemen.

Een van de belangrijkste principes binnen de NFT wereld is namelijk DYOR. DYOR staat voor Do Your Own Research. De NFT wereld is een groeiende sector met links en rechts kansen voor het oprapen. Het nadeel hiervan is dat er een hoop ambitieuze mensen zijn die denken “wel even een collectie uit te verkopen”. Deze collecties eindigen vaak maar als half uitverkochte collecties, met als gevolg dat de NFT’s na een tijdje niks meer waard zijn. Om dit te voorkomen is het belangrijk heel veel onderzoek te doen naar het project waar je in wil investeren.

Nu komt waarschijnlijk de vraag op: Maar hoe doe ik dat dan? En waar moet ik naar kijken? Het simpele antwoord is: Alles. Bij NFT collecties kan ieder klein detail een selling point zijn. Zorg dan ook dat je het project echt in en uit kent. Doe onderzoek naar de eigenaren: Wie de mensen achter het project?

Zijn dit mensen met ervaring? Kan ik deze mensen vertrouwen?

Maar kijk ook vooral naar het project zelf: Welke toekomstplannen zijn er? Hoe gaan ze het project marketen? Is de huidige community echt of zijn het neppe bot-accounts?

Het researchen van NFT projecten kost erg veel tijd en kan soms erg vermoeiend zijn. Het is echter een vereiste voor succes in de NFT wereld, er is immers een reden dat DYOR een van de meest gebruikte motto’s is van de NFT wereld.

Ik heb een project gevonden wat ik vertrouw, wat nu?

Je hebt onderzoek gedaan, en denkt een project gevonden te hebben wat op gaat blazen. Wat nu? De volgende stap is het zoeken van de plek waar je de NFT gaat aanschaffen. Door de enorme groei in web3 zijn er honderden platformen waar je dit kan, maar er zijn verschillende opties hoe je dit kan aanpakken. Gewoonweg wordt er onderscheid gemaakt tussen 2 opties.

De eerste optie is het kopen van een NFT van de kunstenaar die de NFT heeft gemaakt.

Hierdoor wordt je de eerste eigenaar van de NFT en breng je hem als het ware de wereld in. Dit wordt Minten genoemd. Dit gebeurd bij grote projecten meestal op de website van de collectie. Hierbij wordt vaak een datum en tijd gecommuniceerd naar de community en is het aan jou een NFT te bemachtigen.

De tweede optie is het kopen van een NFT op een zogenoemde secondary marketplace. Dit is een soort marktplaats waar mensen hun NFT’s aanbieden. Je wordt dus een soort van tweedehands eigenaar. Het kopen via deze secondary marketplaces is vaak het eenvoudigst. Door de enorme groei hebben deze platformen ingezet op klantvriendelijk en eenvoud, en is dit dus erg toegankelijk voor de nieuwe gebruiker.

Zorgen dat je genoeg crypto hebt

De meeste NFT’s worden verkocht met crypto. Je moet dan dus ook zelf crypto hebben om de NFT aan te schaffen. Meestal is dit Ethereum. Maar hoe kom je daar eigenlijk aan? Als eerste moet je een crypto wallet hebben. Zorg ervoor dat deze wallet ook aangesloten kan worden op het platform / de website waar je de NFT gaat aanschaffen. De meest gebruikte Ethereum wallet is Metamask. Een tutorial hoe je dit op zet vind je hier.

Hierna moet je zorgen dat je genoeg Ethereum op je wallet hebt staan. Hierbij is het heel belangrijk dat je de prijs van de NFT + de gas price in Ethereum hebt. Het Ethereum netwerk vraagt per transactie een bepaalde prijs in ETH, een soort transactiekosten. Deze transactiekosten varieren en hangen af van hoe druk het netwerk momenteel is. Hou hier dus rekening mee, want als je niet genoeg geld hebt om de Gas fees te betalen kan je de NFT niet kopen.

De aankoop

Als laatste moet je de NFT die je hebt uitgekozen nog gaan kopen. Dit is waarschijnlijkst de makkelijkste stap van het proces. Meestal gaat dit in 3 stappen.

1. Je verbind je wallet met de website waar je de NFT gaat kopen

Meestal staat er een grote “Connect wallet” button rechtsbovenin de site, klik hierop en accepteer de connectie in je Metamask (of andere wallet)

2. Het kopen van de NFT

Controleer of je genoeg geld in je wallet hebt, en klik hierna “Mint” of “Buy”. Accepteer de transactie en wacht tot hij is doorgekomen!

3. Bekijk je NFT in je wallet

Kijk of de transactie is doorgekomen en bekijk de NFT in je wallet. Gefeliciteerd je bent nu de trotse eigenaar van je (eerste) NFT!

En nu?

Gefeliciteerd! Je eerste NFT is binnen. Nu dat je een trotse eigenaar bent is het belangrijk de markt goed in de gaten te houden. Komen er andere projecten aan waar je in mee wil doen? Kan je misschien een tweede NFT claimen met de NFT die je hebt gekocht? Ook is het erg belangrijk de floor price, de laagste prijs waarop je een NFT van jou collectie kan kopen, in de gaten te houden. Het is immers handig om te weten hoeveel jou NFT ongeveer waard is. Het is wel belangrijk te onthouden dat je niet altijd kan winnen. Soms ga je investeren in een project wat je niks oplevert, of waarbij je misschien zelfs geld verliest. Dat hoort erbij! De NFT wereld ervaren komt met vallen en opstaan, maar we zijn nu allemaal pioniers, en gaan een rooskleurige toekomst tegemoet.

Of je nou succesvol bent met je eerste NFT of niet, één ding is zeker. Je mag jezelf nu echt een NFT kenner noemen. Je kent nu alle basisbegrippen, snapt hoe je aan de slag kan, en kan meepraten als je die gekke oom weer eens over NFT’s begint te praten op de familieverjaardag. Best cool toch? Mijn taak zit er voor nu op.

Voor nu heel veel succes in de NFT wereld!

The post Analyse: Een NFT: Wat is het, en hoe krijg ik er zelf één? Kwebbelkop legt uit
appeared first on Crypto-Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!