De terugkeer van Donald Trump in het Witte Huis begint met economisch tegenvallers. De Amerikaanse economie lijkt in het eerste kwartaal van 2025 te krimpen met 1,5%, een flinke klap na eerdere verwachtingen van 2,3% groei. Dalende consumentenuitgaven, een gigantisch handelstekort en onzekerheid over Trumps economische beleid zetten de toon voor een turbulente start van zijn presidentschap.

Consumenten hebben geen vertrouwen
De Amerikaanse economie leunt zwaar op consumentenbestedingen—die maken meer dan tweederde van het bruto binnenlands product (bbp) uit. Maar in januari daalden die uitgaven met 0,2%. Dat lijkt misschien weinig, maar het is de grootste maandelijkse daling in vier jaar. Na correctie voor inflatie was de daling zelfs 0,5%, wat een heel procentpunt van de bbp-verwachting weghaalde.
Wat is de reden? Amerikanen houden de hand op de knip vanwege hoge inflatie, politieke onzekerheid en schommelingen op de beurs. Mohamed El-Erian, econoom bij Allianz, noemt de situatie ‘onrustig’ en wijst op de volatiliteit van de huidige economische voorspellingen.
Handelstekort op recordhoogte
Alsof dat nog niet genoeg is, kwamen ook de exportcijfers met een tegenvaller. Het Amerikaanse handelstekort bereikte in januari een recordhoogte van 153,3 miljard dollar. Hierdoor kelderde de bijdrage van de netto export aan het bbp van -0,41 procentpunt naar -3,7.
Sommige economen denken dat bedrijven massaal buitenlandse goederen inslaan, vooruitlopend op mogelijke nieuwe importheffingen van Trump. Ironisch genoeg kan dat de handelssituatie alleen maar verslechteren.
Renteverlagingen op komst?
De financiële markten maken zich zorgen. De obligatiemarkt laat een omgekeerde rentecurve zien—aanduiding dat beleggers een recessie verwachten. De Dow Jones is grillig, terwijl de S&P 500, die na de verkiezingen nog 6% steeg, inmiddels 3,1% is gedaald.
‘Beleggers speculeren nu op drie renteverlagingen door de Federal Reserve in 2025, waarvan de eerste in juni. Maar Fed-voorzitter Jerome Powell zit in een lastige positie: als hij te snel de rente verlaagt, kan inflatie opnieuw oplaaien. Wacht hij te lang, dan kan de economie verder in het slop raken.
Thom Derks, bekend van nieuwsbrief De GeldPers (aanrader!), ziet een patroon: “De economie is iets zwakker dan voorheen en heeft daardoor meer en sneller last van hogere rentes. De eerste tekenen hiervan zien we op de huizenmarkt, die vaak een voorspellende indicator is voor de rest van de economie.”
Onduidelijke economie onder Trump
Trumps economische beleid zorgt voor onduidelijkheid bij bedrijven. Zijn dreigementen over nieuwe importtarieven stuwen inflatieverwachtingen omhoog, waardoor de Fed minder speelruimte heeft. “Nu de inflatie nog maar net onder controle is, is het geen tijd om onze waakzaamheid te laten verslappen,” waarschuwt Jeff Schmid van de Federal Reserve Bank van Kansas City.
Toch is het beeld niet volledig negatief. CEO’s zijn verrassend optimistisch, blijkt uit een enquête van The Conference Board. Maar een andere peiling van S&P Global laat juist een scherpe daling van het ondernemersvertrouwen zien.
Arbeidsmarkt en dienstensector laten scheurtjes zien
De Amerikaanse arbeidsmarkt was lange tijd sterk, maar nu begint ook daar een barst te ontstaan. Het aantal werkloosheidsuitkeringen bereikte het hoogste niveau sinds oktober. En hoewel de werkloosheid met 4% nog laag is, neemt het aantal ontslagen toe.
Daarnaast kreeg de dienstensector, jarenlang de motor van de economie, een flinke tik. De sector kromp in januari voor het eerst in twee jaar. “Deze krimp lijkt een gevolg van groeiende onzekerheid, stagnerende bedrijfsactiviteit en stijgende prijzen,” aldus S&P Global.
The post Eerste kwartaal onder Trump heeft (nog) niet best uitgepakt voor Amerikaanse economie appeared first on BLOX | Nieuws.