Elon Musk, een veelgeprezen ondernemer met successen in diverse sectoren, is ook de drijvende kracht achter Neuralink. Dit bedrijf richt zich op de ontwikkeling van innovatieve chips die de interactie tussen mensen en computers moeten verbeteren.
Onlangs heeft Neuralink een belangrijke mijlpaal bereikt met de start van de eerste menselijke test. Een persoon is nu uitgerust met een Neuralink-chip in het brein en toont tekenen van een voorspoedig herstel.
Neuralink’s eerste menselijke proefpersoon
De eerste menselijke patiënt die het geavanceerde brein-computer-apparaat van Neuralink heeft ontvangen, toont volgens Elon Musk, CEO van Neuralink, tekenen van goed herstel. Musk deelde op 29 januari via een bericht op X mee dat de patiënt het implantaat op 28 januari succesvol heeft ontvangen en dat de eerste resultaten bemoedigende tekenen van neuronale activiteitsdetectie vertoonden.
Het baanbrekende Neuralink-hersenimplantaat is specifiek ontworpen om individuen met ernstige lichamelijke beperkingen, zoals ernstige verwondingen of verlamming, in staat te stellen om met een telefoon of computer te communiceren door enkel hun gedachten te gebruiken. Musk gaf aan dat het eerste product van Neuralink de naam “Telepathie” draagt.
Musk benadrukte het ambitieuze doel van Neuralink, waarbij hij een toekomst voorzag waarin iemand met de intellectuele capaciteiten van een Stephen Hawking sneller zou kunnen communiceren dan een ervaren typist of veilingmeester.
Neuralink startte in september 2023 met het inschrijven van deelnemers voor klinische proeven bij mensen. Dit volgde op de goedkeuring door de Amerikaanse Food and Drug Administration in mei 2023 voor de PRIME-studie (Precise Robotically Implanted Brain-Computer Interface). Deze studie werd aangekondigd in een blogpost op 19 september.
Het primaire doel van het PRIME-onderzoek is het ontwikkelen van een effectieve brein-computerinterface (BCI) die gebruikers in staat stelt een computercursor of toetsenbord te bedienen met enkel hun gedachten.
Neuralink’s BCI: Baanbrekende technologie en de controverse rond veiligheid en ethiek
De Brain-Computer Interface (BCI) van Neuralink functioneert door een klein deel van de schedel van de patiënt te openen en het Neuralink-apparaat te implanteren, dat bestaat uit ultrafijne, flexibele draden. Deze draden worden geplaatst in een specifiek deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor het reguleren van bewegingsintenties. Eenmaal geïmplanteerd, is het apparaat cosmetisch niet zichtbaar en fungeert het als een draadloos systeem voor het opnemen en overdragen van gegevens naar een externe app. Deze app decodeert de gedachten van de patiënt en zet ze om in digitale commando’s, waardoor interactie met andere apparaten mogelijk wordt.
Recentelijk zijn de veiligheidsprocedures van Neuralink het onderwerp van discussie geweest bij regelgevende instanties. Vier Amerikaanse wetgevers hebben de Securities and Exchange Commission (SEC) verzocht om een onderzoek naar mogelijke misleidende uitspraken van Elon Musk over de veiligheid van Neuralink-implantaten. In een inmiddels verwijderde post van 10 september 2023 beweerde Musk dat “geen enkele aap was gestorven” ten gevolge van Neuralink-implantaten. De wetgevers beweerden echter dat deze verklaring misleidend was en beleggers kon misleiden.
In een brief aan de handhavingsafdeling van de SEC, gedateerd op 20 september, rapporteerde het Physicians Committee for Responsible Medicine dat minstens 12 jonge apen waren geëuthanaseerd na ernstige gezondheidsproblemen die direct verband hielden met de Neuralink-implantaten. Dit roept vragen op over de ethiek en veiligheid van dergelijke experimenten.
Het bericht Elon Musk: Eerste persoon met Neuralink-chip vertoont goed herstel verscheen eerst op Newsbit.